Vrijzinnig humanistisch West-Vlaanderen

Niet gelovig maar wel op zoek naar zingeving? Mensenrechten, gelijkwaardigheid, verbondenheid, ecologie, kritisch denken, eigen keuzes maken – helemaal jouw ding?

Welkom bij vrijzinnig humanistisch West-Vlaanderen, een organisatie voor vrijdenkende zinzoekers! Voor ons staat het geloof in de mens centraal. Onze werking is gebaseerd op het (praktisch) vrijzinnig humanisme, een door de overheid erkende levensbeschouwing. Zo organiseren we heel wat boeiende activiteiten rond maatschappelijke thema’s. Ook verlenen we persoonlijke diensten als vrijzinnige plechtigheden en een luisterend oor.

Drie instanties hebben samen een aanbod voor jou:
de vrijzinnige ontmoetingscentra, de vrijzinnige verenigingen en de huizenvandeMens op talrijke locaties in de provincie.
Zo is er altijd gelegenheid tot een gesprek, begeleiding of activiteit in je buurt.

Wat is vrijzinnig zijn ?

Waarvoor kan je bij ons terecht ?

Waar kan je terecht?

Huisvandemens

Voor begeleiding bij ceremonies, gesprekken, zorgplanning, voordrachten, een gericht activiteitenaanbod,…

Vrijzinnige verenigingen

Voor een breed activiteitenaanbod, diensten,…

Laatste nieuws

Met de bus vanuit Ieper naar de 505 Concerten in Antwerpen op zondag 5 mei

Op zondag 5 mei zingen heel wat bekende artiesten voor een menselijke en rechtvaardige samenleving in Antwerpen op het Sint-Jansplein. HuisvandeMens Ieper werkt samen met Stad Ieper om je er met de...

VC De Geus Harelbeke schenkt 1260 euro aan sociaal naaiatelier

Naar jaarlijkse traditie organiseerde VC De Geus opnieuw een kaarting voor het goede doel. Dit jaar was de opbrengst 1260 euro en die werd geschonken aan het sociaal naaiatelier te Harelbeke.

Raymonda Verdyck verkozen tot nieuwe voorzitter van deMens.nu

Op de algemene vergadering van deMens.nu (23 maart 2024) werd Raymonda Verdyck verkozen tot nieuwe voorzitter. Ze neemt de fakkel over van Freddy Mortier, die zes jaar aan het roer stond van...
huisvandeMens RGB   Contact

huisvandeMens Brugge
Jeruzalemstraat 51
T 050 33 59 75
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Persbericht 10-09-2013    
   
Tentoonstelling ‘De Dood in Kinderschoenen’ van 3 tot 13 oktober in Brugge
  Informatie over deze tentoonstelling kan bekomen worden bij:
Anne-Flor Vanmeenen
050 33 59 75
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Je leest meer over het project op www.vrijzinngiwestvlaanderen.be/dik

Ga naar de infobundel
   
Het waardevol artistiek-educatief project 'De Dood in Kinderschoenen' bestaat onder meer uit een tentoonstelling met foto's van kindergraven. Dit project plaatst een veronachtzaamd stukje (West-) Vlaams erfgoed in de kijker en maakt ook het verlies van een kind beter bespreekbaar. In 2011 vond een eerste editie plaats, een dubbelexpositie in Gent waarmee een bekroning met de Prijs voor Cultureel Erfgoed van de provincie Oost-Vlaanderen in de wacht werd gesleept. Van 3 tem 13 oktober wordt dit project in een West-Vlaams kleedje gepresenteerd in de Garemijnzaal te Brugge. Trekker van het project is Anne-Flor Vanmeenen, consulent in het huisvandeMens Brugge. De tentoonstelling is een activiteit binnen het jaarprogramma van het huisvandeMens Brugge.
 
     
Kindergraven spreken

Kindergraven in de kijker zetten is geen voor de hand liggende keuze. Maar het project is des te interessanter. Het is een aspect van ons funerair erfgoed dat tot nog toe weinig afzonderlijk werd onderzocht. Binnen de funeraire geschiedenis hebben kindergraven een eigen verhaal. Dit zegt Anne-Flor Vanmeenen, trekker van het project: “Er wordt wel eens gezegd dat graven spreken. Dat geldt zeker voor kindergraven. Ze vormen versteende brailletekens waaruit een vergeten, verhaal van afscheid en rouw kan afgelezen worden. Gesacraliseerd en verwaarloosd, veronachtzaamd door onderzoekers en gekoesterd door ouders, bieden ze binnen de funeraire en maatschappelijke geschiedenis een uniek relaas. Ze zijn kleine getuigen van pijn en verdriet, verbondenheid en zingeving, troost en hoop, onverschilligheid en erkenning.”

De context van rituelen en rouw

De interesse van Anne-Flor voor het thema ‘kinderdood’ is niet toevallig: zij is vrijzinnig humanistisch consulent bij het huisvandeMens, een instantie die dagdagelijks (afscheids)plechtigheden verzorgt. Het gaat om vrijzinnig humanistische plechtigheden met een eigentijdse en persoonlijke aanpak.

Rouwbegeleiding is ook een pijler in de dienstverlening. De rouwcultuur is vandaag minder verbonden aan tradities, er is meer ruimte voor het personaliseren van rituelen. Door de tradities die er zijn rond de dood van kinderen te inventariseren en door alles in een context te plaatsen kreeg het project vorm, specifiek gericht op kindergraven. Het project heeft een artistiek-educatieve waarde maar ook maatschappelijk brengt het iets teweeg: Het initiatief draagt er toe bij dat het verlies van een kind als thema meer bespreekbaar wordt. De dood is nog steeds een gevoelig thema en zeker de dood van kinderen. Nabestaanden ervaren vaak nog veel eenzaamheid en hun omgeving voelt zich vaak onmachtig om het gesprek aan te gaan. Anne-Flor Vanmeenen: “Tijdens de expositie in Brugge worden vanuit verschillende artistieke benaderingen thema's rond het verlies van een kind belicht en toegelicht. Binnen de kunstzinnige omkadering is er ruimte voor vorming en ook voor persoonlijke herdenking. Zo’n delicaat thema verdient immers met de nodige zorg aangebracht te worden, het raakt aan vele gevoeligheden.”


West-Vlaams erfgoed

In 2011 vond een dubbelexpositie plaats in Gent met foto’s van kindergraven in Oost-Vlaanderen. Deze tweede editie in Brugge plaatst een veronachtzaamd stukje West-Vlaams erfgoed in de kijker. Er ging een veldwerk op ruim 200 begraafplaatsen in West-Vlaanderen aan vooraf. Op de tentoonstelling worden foto’s gebundeld in verschillende thema’s naar voor gebracht. Zo is er o.a. aandacht voor de evoluties binnen symboliek, grafschriften, portretten, grafrituelen en de zoektocht naar een waardig afscheid voor kinderen overleden voor of tijdens de bevalling.

De tentoonstelling loopt van donderdag 3 tem zondag 13 oktober en kan dagelijks bezocht worden van 10u tot 18u in de Jan Garemijnzaal - Markt 7 - Brugge. De toegang is gratis.

Poëzie, beeld en geluid met werk van o.a. Carl Uytterhaegen, Patrick De Smet, Evan Roy en studenten van LUCA School of Arts.

De activiteiten tijdens de tentoonstelling:

donderdag 3 oktober om 19u30: vernissage

zondag 6 oktober om 18u30: muzikale poëzieavond

donderdag 10 oktober om 19u: infoavond rouw

zondag 13 oktober om 15u: rondleiding

Je leest meer over ‘De Dood in Kinderschoenen’ op www.vrijzinnnigwestvlaanderen.be/dik

  Meer info

Over de huizenvandeMens:
www.deMens.nu – www.vrijzinnigwestvlaanderen.be  
Over de vrijzinnige gemeenschap:
Lieve De Cuyper, communicatieverantwoordelijke Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen Tel.: 0479 26 91 73 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


huisvandeMens Brugge op deze website



tentoonstelling de dood in kinderschoenen huisvandemens brugge



Binnen het project is ook een reizende tentoonstelling ontstaan die kosteloos kan ontleend kan worden.

Info project editie 2011 vind je op www.plechtigheden.be/de-dood-in-kinderschoenen


 Dienstverlening huisvandeMens, netwerk deMens.nu en de vrijzinnig humanistische levenshouding in een notendop    
{slider=Lees meer}
Dienstverlening huisvandeMens:

Het huisvandeMens biedt een kosteloze dienstverlening aan vanuit vrijzinnig humanistisch perspectief, open voor iedereen.
-    Plechtigheden. Bij ons kan je aankloppen voor een geboorte-, relatie-, of afscheidsplechtigheid op maat. De aanpak is eigentijds en persoonlijk. Binnen een kader van vrijzinnig humanistische waarden ligt de klemtoon op de eigenheid van de mensen die centraal staan.  
-    Vrijzinnig humanistische begeleiding waaronder rouwbegeleiding. Heb je persoonlijke vragen of problemen rond thema’s gaande van depressie, relaties of andere levensvragen, dan kan je een luisterend oor vinden bij een vrijzinnig humanistisch consulent. In open en vertrouwelijke gesprekken probeert de consulent samen met jou duidelijk zicht te krijgen op de vragen en problemen en helpt hij/zij om antwoorden te vinden. De consulent kan je ook begeleiden in een rouwproces.
In de rouwkoffer/kast van het huisvandeMens vind je boeken en andere hulpmiddelen om met kinderen of jongeren te praten over verlies. Elke geïnteresseerde kan de rouwkoffer raadplegen en kosteloos materiaal ontlenen.
-    Waardig Levenseinde. Je kan bij ons terecht met vragen rond het levenseinde en voor hulp bij het invullen van een wilsverklaring of wilsbeschikking.
-    Informatie, documentatie en vorming over maatschappelijk actuele, ethische of levensbeschouwelijke onderwerpen.
Open elke werkdag tussen 9u en 16u30 of op afspraak.

Netwerk deMens.nu - West-Vlaamse vrijzinnige gemeenschap:
DeMens.nu biedt aan iedereen die het wenst vrijzinnig humanistische dienstverlening in de huizenvandeMens, over heel Vlaanderen en Brussel. In West-Vlaanderen zijn er 5 huizen: in Brugge (provinciale hoofdzetel), Roeselare, Ieper, Diksmuide en Kortrijk. Verder overkoepelt deMens.nu 36 vrijzinnige lidverenigingen die via hun lokale afdelingen overal in Vlaanderen actief zijn in jongerenwerking, volwassenenvorming, sociaal-cultureel werk e.a. De werking van al deze verenigingen is gebaseerd op het principe van het vrijzinnig humanisme. Een aantal zijn het August Vermeylenfonds, Uitstraling Permanente Vorming, het Willemsfonds, de Humanistisch Vrijzinnige Vereniging. Ze organiseren heel wat activiteiten en/of verlenen diensten. Daarnaast heb je ook vrijzinnige ontmoetingcentra die een uithangbord en informatiecentrum voor de verspreiding van het vrijzinnig gedachtegoed zijn. De vrijzinnige verenigingen kunnen gebruik maken van de faciliteiten van deze centra voor hun activiteiten. In West-Vlaanderen zijn er ontmoetingscentra in Bredene, Blankenberge, Oostende, Brugge, Oostkamp, Harelbeke, Menen, Kortrijk, Koksijde en Waregem.

Vrijzinnig humanistische levenshouding:

Humanisme staat gelijk aan waarden als verdraagzaamheid, vrijheid, gelijkwaardigheid, verbondenheid en verantwoordelijkheid. Een vrijzinnig humanist combineert zijn vrijzinnige houding met humanistische waarden. Dat maakt hem uniek. Het vrijzinnig humanisme is een levensbeschouwing die de vrijheid toelaat om spiritueel te zijn zonder godsdienstig te zijn. Een vrijzinnig humanist kiest zelf hoe hij of zij het leven wenst in te vullen.
{/slider}
 
 
terug naar het overzicht ››