Agenda

Datum: Vrijdag 20 Januari 2017
Uur: 19:00 - 21:00
Organisator:
huisvandeMens

Plaats: Schouwburg Ieper
Alphonse Vandenpeereboomplein 1 - 8900 Ieper

Info & Routebeschrijving :



Tijdens de Tweede Wereldoorlog leefden mensen in onderdrukking en deden moedige pogingen tot verzet. Hierover vertellen enkele getuigen op vrijdag 20 januari om 19 uur in de Schouwburg te Ieper. De aanleiding voor dit initiatief van het huisvandeMens Ieper en de lokale vrijzinnige verenigingen is het verschijnen van het boek ‘Vrijheid achter prikkeldraad’ met getuigenissen uit een oorlogsverleden.

Ninnia De Coster is werkzaam bij het huisvandeMens en schreef het boek ‘Vrijheid achter prikkeldraad’. Zij ging op zoek naar mensen die de oorlog beleefd hebben en kon hiervoor rekenen op een uitgebreid vrijzinnig netwerk: de Oudstudentenbond VUB, het Willemsfonds, het Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven, Uitstraling Permanente Vorming en deMens.nu, Unie van Vrijzinnige Verenigingen vzw. Zo kwam zij terecht bij heel wat mensen die wilden getuigen over hun ervaringen of die van hun ouders in WOII. 
De tweede wereldoorlog was een aanval op universele waarden met in het bijzonder vrijheid en gelijkwaardigheid, waar vrijzinnig humanisten veel belang aan hechten. De getuigenissen in het boek gaan over kleine en grotere daden van verzet, over menselijkheid in onmenselijke omstandigheden, over mensen die hun eigen leven op het spel zetten om anderen te helpen.

Het boek ‘Vrijheid achter prikkeldraad’ werd enige tijd geleden voorgesteld in Brussel waarbij Paul Baeten getuigde over zijn ervaringen in het concentratiekamp Gross-Rosen: een beklijvend verhaal dat niet onberoerd laat. In Ieper komen naast hem ook Harry De Neve en Marc Reynaerts spreken over hun ervaringen tijdens de tweede wereldoorlog, over een leven in onderdrukking en hun moedige pogingen tot verzet hiertegen. Paul Baeten sloot zich als 14-jarige aan bij het verzet. Hij werd aangehouden en overgebracht naar een Poolse gevangenis en daarna naar een Duits concentratiekamp en vertelt over de onvoorstelbare dingen die hij meemaakte. Marc Reynaers werd geboren in 1943. Zijn ouders sloten zich aan bij het verzet in Avelgem. Met hulp van dorpsgenoten konden ze lang uit de handen van de Duitsers blijven, maar uiteindelijk werden ze toch opgepakt. Zijn vader, Rik Reynaers, kwam in Breendonk terecht. Marc werd als baby met zijn moeder naar de kazerne Dossin in Mechelen gebracht, waar zijn moeder in slechte omstandigheden werd vastgehouden. Hijzelf werd goed behandeld vanwege zijn blonde haar en blauwe ogen. Bijzonder zijn de briefjes die Rik Reynaers aan zijn familie schreef en wist buiten te smokkelen o.a. via een Duitse soldaat. Deze briefjes waren met potlood op WC-papier geschreven en moesten zijn ouders geruststellen. De boodschap is relatief optimistisch, terwijl de levensomstandigheden vreselijk waren. Harry De Neve vertelt het verhaal van zijn vader, Leon de Neve, die op zijn 16de opgepakt werd door de Gestapo. Leon kwam terecht in Dachau, één van de 1600 Duitse concentratiekampen. Harry reconstrueerde dit verhaal na het overlijden van zijn vader aan de hand van notities en documenten. Leon was zo getekend door de oorlog, dat hij er moeilijk over kon vertellen aan zijn zoon.

Wie meer informatie wil rond deze activiteit op vrijdag 20 januari van 19u tot 21u en/of wil inschrijven (vóór 13 januari) kan iedere werkdag terecht bij het huisvandeMens Ieper via tel 057 23 06 30 en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De toegang is gratis.

 

Adres Stadsschouwburg Ieper: Alphonse Vandenpeereboomplein




terug naar kalender