header background image
 

  • nieuws

Artikels in de media

29-10-2017
De Zondag Westkust/middenkust
  Lezing van Guy Cozijns - Vrijzinnig Huis Koksijde
In het vrijzinnig huis in de Galloperstraat 48 kan je straks om 11 uur komen luisteren naar de gratis lezing van Guy Cozijns. Het onderwerp is ‘Orkanen, klimaatverandering en het milieu: uitdagingen voor de Caraïbische regio’.
28-10-2017
Het Nieuwsblad/Regionaal: Kortrijk-Waregem-Menen
  Verdienstelijke leden Willemsfonds gehuldigd - Willemsfonds Zwevegem

Tijdens de Breughelavond huldigde het Willemsfonds verdienstelijke leden. Ere-voorzitter Patrick Vincke, 35 jaar bestuurslid, kreeg van provincieraadslid Martine Vanryckeghem een provinciale ere-medaille. Hervé Devos, medeoprichter van de lokale afdeling, is 38 jaar bestuurslid en Carine Delapierre is 10 jaar archivaris.

27-10-2017
Krant van West-Vlaanderen/Zeewacht
  Van de Russische Revolutie tot ‘Tsaar Poetin’ - Willemsfonds Oostende

Met medewerking van Willemsfonds Oostende houdt Alisa Schieman-Simtchera een causerie over Rusland. Honderd jaar geleden brak de Russische revolutie uit. Tot het einde van de Sovjetunie in 1991 werd de Oktoberrevolutie van 1917 herdacht als een nationale feestdag, maar tegenwoordig blijkt dat niet meer zo evident te zijn. Kan het de Russen eigenlijk nog schelen? Zo lijkt de Russische revolutie een plaats te hebben ingenomen in het nationale discours van Vladimir Poetin die graag met enige nostalgie terugkijkt naar het tsarisme en het Stalinisme. Het leverde hem in het westen een reputatie op als autocraat en de nieuwe ‘Russische tsaar’. Alisa Schieman- Simtchera, kunsthistorica en sociologe werpt een blik in het Rusland van vandaag tegen de achtergrond van de gebeurtenissen van 1917. (BVO)

De causerie wordt gehouden op donderdag 2 november om 14.30 uur in VLC De Geuzetorre, Kazernelaan 1. De toegang bedraagt 6 euro, leden Fakkelklub betalen 5,50 euro en leden Uit Pas Vlaanderen en leden Willemsfonds betalen 5 euro.

20-10-2017
Krant van West-Vlaanderen/Zeewacht
  Willemsfonds organiseert lezing over 500 jaar Luther - Willemsfonds Oostende

In De Geuzetorre organiseert Willemsfonds Oostende op donderdag 26 oktober om 14.30 uur een causerie rond het thema 500 jaar Luther.

Gastspreker JohanTemmerman is professor filosofie en ethiek aan de faculteit protestantse Godsgeleerdheid. Het is dit jaar een half millennium geleden zijn dat Maarten Luther (1483-1546) met 95stellingen het toenmalige wereldbeeld hervormde. Wie was deze man en wat heeft hij ons vandaag nog te vertellen? Wat heeft de reformatie teweeggebracht en waarom moeten we deze hervormingsbeweging herdenken? De spreker verkent de ontwikkelingen die de westerse cultuur doormaakte, vertrekkend vanuit het leven van Luther.

Ook op de vragen hoe de geest van het kapitalisme ontstond en hoe dit reformatorische gemeenschappen aanzette om de ‘Nieuwe Wereld’ overzee te stichten krijgt het publiek een antwoord. Bovendien heeft de toenemende secularisatie van vandaag heeft haar kiemen 500 jaar terug. Het Vrijzinnig Laïciserend Centrum De Geuzetorre bevindt zich in de Kazernelaan 1.

De toegang bedraagt 5 euro voor leden en houders Uitpas, 5,50 euro voor leden Fakkelclub en 6 euro voor anderen.

18-10-2017

Deze Week/Kortrijk - Menen

  Derde weggeefmarkt in VC Mozaïek

Heb je thuis nog spullen liggen die een tweede leven verdienen? Kom dan op zaterdag 21 oktober naar de derde editie van de weggeefmarkt in Vrijzinnig Centrum Mozaïek. Je kunt er spullen in geven, maar ook afhalen. “Dit is geen rommelmarkt waar gekocht en verkocht wordt en het is ook geen ruilbeurs”, zegt medeorganisator Erik Verbeurgt. “Het principe is simpel: je brengt mee om te geven en neemt gratis mee wat je kunt gebruiken. Goed om weten is dat je niet per se dingen moet weggeven om iets te mogen meenemen.”

Allerlei spullen

Wat komt er in aanmerking om weg te geven? “Huis-, tuin- en keukenmateriaal, kleding en schoenen, decoratie en accessoires, speelgoed, boeken en strips, meubels… Alles is welkom, zolang de spullen maar in goede staat verkeren. Voor grotere stukken staat er een bord waarop je foto’s en contactgegevens achter kan laten.” Wie wil geven, kan vanaf 11u in Vrijzinnig Centrum Mozaïek in de Overleiestraat 15a terecht. Ook aan tijdens de markt kan je nog spullen binnenbrengen aan de onthaalstand. Meenemen kan van 13u30 tot 16u. De toegang is gratis. De weggeefmarkt is een organisatie van het Vrijzinnig Centrum Mozaïek in samenwerking met Wijkcentrum Overleie en Kringloopcentrum Kortrijk.

Meer info bij Mozaïek via 056 371615 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

13-10-2017

KW Kortrijks Handelsblad

  Comedytrack* in VC Mozaïek

De reeks Comedytrack* on Tour houdt op 17 oktober om 20.15 uur halt in zaal Mozaïek op Overleie. Naast Seppe Toremans zie je er Piet De Praitere aan het werk. Hij raakte wereldberoemd in Vlaanderen als Etienne met het open verhemelte en als Dikke Gilbert de la Tourette. Hij was ook te zien in de reeks ‘Bevergem’ met Bart Vanneste aka Freddy Devadder.

13-10-2017

KW De Zeewacht

  Minister investeert in Oostendse jeugdhuizen - VJOC De Kim Oostende

Minister van Jeugd Sven Gatz heeft aan 46 jeugdhuizen in Vlaanderen een subsidie toegekend voor projecten rond artistieke expressie of ondernemerschap. Met die subsidie kunnen de verschillende jeugdhuizen medewerkers aanwerven die in 2018 een project zullen uitwerken rond deze thema’s. In totaal gaat het om 75 gesubsidieerde projecten. Sinds 2014 kunnen jeugdhuizen die personeel in dienst hebben, jaarlijks een projectsubsidie aanvragen. In 2014 werden nog maar 42 dergelijke projecten gesubsidieerd. Vandaag is hun aantal bijna verdubbeld. De toename van het aantal aanvragen zorgde op vier jaar tijd voor een budgetverhoging van 68 procent. Voor 2018 gaat het om een bedrag van 3,145 miljoen euro. Elk project ontvangt het maximale subsidiebedrag van 45.000 euro.

Met de subsidie kunnen jeugdhuizen vanaf 1 januari 2018 een jaarwerking opzetten rond ondernemerschap en artistieke expressie. “Het gaat telkens om projecten van, voor en met jongeren, die bovendien op korte termijn voor nieuwe jobs zorgen in de jeugdhuissector. Tegelijk dagen we op die manier de jeugdhuizen uit om hun doelgroepen te vergroten en diverser te maken. We willen immers zoveel mogelijk jongeren het jeugdhuis laten ontdekken”, aldus minister van Jeugd Sven Gatz. In Oostende krijgt VJOC De Kim 45.000 euro. OHK (Oostende Hobby klubs) krijgt 30.000 euro en jeugdhuis De Korre krijgt dan weer 30.000 euro om een jaarwerking op te zetten.

27-09-2017

Het Nieuwsblad

  Burgemeester schenkt opbrengst eigen feest aan het goed doel - Willemsfonds Zwevegem

Burgemeester Marc Doutreluingne krijgt vrijdag een huldigingsfeest. De opbrengst van ‘Feesten met de Burgemeester’ schenkt hij aan goede doelen.

Er zijn in Zwevegem zoveel goede doelen, daarom krijgt iedereen een kans

Het initiatief om Zwevegems burgemeester Marc Doutreluingne (Gemeentebelangen) te huldigen tijdens een groot feest komt van het Willemsfonds, een vereniging waar de burgervader al 35 jaar lid van is. “We wilden de burgemeester in de bloemetjes zetten tijdens onze jaarlijkse Breughelavond omdat hij al vijf jaar burgemeester is. Maar omdat Marc burgemeester is van iedereen, vonden we dat het een feest moest worden voor alle Zwevegemnaren”, aldus voorzitter van het Willemsfonds, Yvan Nys.

.....

22-09-2017

KW Kortrijks Handelsblad en Gaver

  Breugelavond voor goede doel - Willemsfonds Zwevegem

Marc Doutreluingne is vijf burgemeester en dat wil hij, samen met het Willemsfonds, feestelijk in de kijker zetten. Op vrijdag 29 september organiseren zij ‘Feesten met de Burgemeester’.

Het idee om een feest te organiseren is ontstaan tijdens een Willemsfondsvergadering. “We dachten eraan om tijdens onze breugelavond naast de verdienstelijke bestuursleden, ook de burgemeester voor vijf jaar burgemeesterschap te huldigen”, zegt Yvan Nys van het Willemsfonds. “De burgemeester is al 35 jaar lid van die vereniging. Hij zelf was meteen voor het idee gewonnen, maar stelde de voorwaarde dat de opbrengst naar een Zwevegems goed doel moest gaat. Iedere vereniging die een zuiver sociaal doel nastreeft, en met Zwevegem verbonden is, komt hiervoor in aanmerking.”

Momenteel staan vier verenigingen op de lijst: Jongerenzorg Vlaanderen (Huize Ten Dries), Food4all, De Hestruden en De Engelenhoeve. Verenigingen die menen in aanmerking te komen, mogen zich alsnog melden. Op de avond worden twee verenigingen geloot die de pot zullen delen. Er is voor elk van hen zeker 500 euro voorzien.

De avond zelf wordt muzikaal opgeluisterd door de covergroep ‘Les Sacs à Sacs’ en door dj Glenn D. Ook Wannes Capelle zal er rond 22.30 uur een half uurtje solo komen optreden.

Het feest begint om 20 uur en vindt plaats in de fuifzaal van Transfo. De toegang bedraagt 10 euro, waarin één aperitief is inbegrepen. Kaarten zijn te koop bij de Willemsfondsbestuursleden of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

22-09-2017

KW Weekbode Torhout & Brugs Handelsblad

  Lezing Brexit… Wie scheurt zijn broek?

Op dinsdag 3 oktober om 20 uur brengt De Molensteen Vrijzinnig Centrum Oostkamp de lezing: ‘Brexit… Wie scheurt zijn broek?’.
Gastspreker van dienst in de bovenzaal van De Valkaart is Ivan Ollevier. Ollevier is een van de bekendste journalisten bij de VRT nieuwsdienst.
Hij volgt sinds de jaren ‘90 de Britse politiek en maatschappelijke discussies in het Verenigd Koninkrijk.
De lezing is gratis en voor iedereen toegankelijk.

15-09-2017

KW Kortrijks Handelsblad en Gaver

 

Lieve en Koenraad op ‘In beeld gebracht’ - Willemsfonds Zwevegem

Traditioneel organiseert het Willemsfonds tijdens de kermisdagen een kunsttentoonstelling in de foyer van het theatercentrum. Vorig weekend was er keramiek van Lieve Verschelde te zien en kon je schilderijen van Koenraad Ghekiere bewonderen. De tentoonstelling liep onder de noemer ‘In beeld gebracht’. Tijdens het kermisweekend kon de tentoonstelling op heel wat bijval rekenen.

15-09-2017

KW editie De Zeewacht

 

Fotoclub Ter Streep geeft kleur aan VLC De Geuzetorre

Fotoclub Ter Streep beschikt over veel talentvolle leden. In Vrijzinnig Laïciserend Centrum De Geuzetorre loopt tot 31 oktober een expo waarbij 15 fotografen hun realisaties laten zien. Er is geen vast thema, de exposanten hadden de vrije keuze tussen landschappen, portretten, vergezichten, fauna en flora, reisfoto’s… De Geuzetorre bevindt zich in de Kazernelaan aan de rand van het Bosje. Het Vrijzinnig Laïciserend Centrum is open van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur. Gesloten op zaterdag, open op zondag van 10 tot 14 uur. In september gesloten op maandag. Info: www.fotoclub-terstreep.be.

06-09-2017

Deze week Waregem

  Eerste repaircafé van het najaar in Poincaré

Curieus Waregem organiseert zondag 10 september van 14 tot 17u in Vrijzinnigencentrum Poincaré aan Stormestraat 131/8 zijn eerste repaircafé van het najaar. Saïdjah Pijlijser en zijn collega’s verwelkomen iedereen die er defecte spullen komt aanbieden om die door deskundigen ter plekke gratis te laten repareren. “Wij hebben weer een team van vrijwilligers klaar staan die het aangeboden materiaal zullen herstellen”,zegt Saidjah. “Zoals bij de vorige repaircafés het geval was gaat het hier over defecte pc’s, fietsen en huishoudelektro. De spullen worden grondig bekeken en gecheckt. En als ze kunnen worden hersteld, dan zal dat ook gebeuren. En wij hebben ook weer een collega bij ons die messen en scharen kan slijpen. Ook deze service is gratis. Maar een vrijwillige bijdrage mag en kan altijd.”
Om het repaircafé te promoten heeft Curieus Waregem flyers laten verspreiden onder vrienden, kennissen en sympathisanten. Daarnaast kan iedereen ook terecht op de facebookpagina van de organisatie waar het evenement wordt aangekondigd. Aan Poincaré is er parkeergelegenheid.
Info: 0497 46 33 06, na 18u.

25-08-2017

KW Brugs Handelsblad

  Uitstap naar de krijtkusten - Willemsfonds Blankenberge

Op zaterdag 9 september organiseert het Willemsfonds Blankenberge een uitstap naar de krijtkusten van Noord-Frankrijk en Boulogne met Philip Konings en Franky Maelstaf als gids. Info: 0477 93 56 06, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

25-08-2017

KW editie De Zeewacht

  ‘Klacht en klucht’ bij het Vermeylenfonds - VF Bredene

Het August Vermeylenfonds verwende zijn leden vorige zondag met een voordracht door Roland Desnerck over ‘Klacht- en kluchtliederen van onze streek’ en aansluitend een barbecue in VC De Fakkel.

Het duo ‘Inge en Manu’ gaf een hele voormiddag lang z’n versie van de door dialectkenner Desnerck bezongen liederen weg. 42 leden van Vermeylenfonds Bredene waren op de afspraak.

Voorzitter Geert Lefebvre van AVF Bredene heeft intussen alweer een rijk gevuld programma klaar voor het najaar. Geert: “Op 15 september pakken we uit met de tweede editie van onze ‘Gin tasting’, op 21 en 22 oktober nemen we deel aan de tweede hobby-, vrijetijds- en cadeaubeurs in gemeenschapscentrum Sas.”

Concert

Op 25 november woont het Vermeylenfonds Bredene het concert in de Brugse Stadschouwburg van de Socialistische Harmonie Werkerswelzijn bij. “We hebben hiervoor intussen 20 tickets gereserveerd. Op 9 december sluiten we het jaar af met onze jaarlijkse busreis naar de kerstmarkt in Oberhousen in Duitsland”, besluit Geert. (MM)

Info: Geert Lefebvre, Nukkerstraat 76, 059 33 08 24, 0472 70 68 13, 0498 34 48 81, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

15-07-2017

Het Nieuwsblad/Regionaal: Kortrijk-Waregem-Menen

  Lieve en Katrien stellen kunst tentoon - Willemsfonds Zwevegem

Op de jaarlijkse ledententoonstelling van het Willemsfonds stellen Katrien Lemon en Lieve Deryckere hun kunstwerken tentoon. De schilderijen zijn van Lieve en de keramiekwerken van Katrien. De tentoonstelling vindt plaats in de foyer van het theatercentrum van Zwevegem.

07-07-2017

Krant van West-Vlaanderen editie Gaver en Kortrijks Handelsblad

  Katrien en Lieve graven naar verwondering - Willemsfonds Zwevegem

Traditioneel organiseert het Willemsfonds tijdens het ommegangsweekend een kunsttentoonstelling. Vorig weekend was dat niet anders en mochten Katrien Lemon en Lieve Deryckere onder de noemer ‘Graven naar verwondering’ hun werk aan het publiek tonen. Van Katrien was er keramiek te zien en Lieve stelde er haar schilderijen tentoon. Op de foto zien we de twee kunstenaars samen met mensen van het Willemsfonds en genodigden.

30-06-2017

Krant van West-Vlaanderen/De Weekbode Izegem&Tielt

  Lentefeest in GO Basisschool Regenboog - Ingelmunster

Vrijdagavond stond men in GO Basisschool Regenboog in de Jan Breydelstraat nog even stil bij de kinderen die onlangs hun lentefeest deden. Op de foto zie je Liorah Vande Vijver, Emilya Yilmaz, Kobe Rosseel en Thyas Horré, samen met de leerkrachten Veerle Van Robays, Carla Vroman en directrice Evy Becquart.

 

24-06-2017

Het Nieuwsblad/Regionaal: Kortrijk-Waregem-Menen

  Lokale kunst tentoongesteld in mooiste tuinen - Willemsfonds Zwevegem

In veertien tuinen over heel Groot-Zwevegem kan er dit weekend kennisgemaakt worden met werken van lokale kunstenaars. In het kader van Jaar van het Beeld organiseert de dienst cultuur in samenwerking met de Davidsfonds-afdelingen en het Zwevegemse Willemsfonds voor de eerste keer een kunstroute. Sommige kunstenaars stellen hun creaties tentoon in hun eigen tuin, al zijn er ook tal van tuinliefhebbers die hun favoriete plekje openstellen voor kunst. Je kunt kunst bekijken op zes locaties in Moen, vier in Sint-Denijs, twee in Otegem en een in Heestert en Zwevegem. Op de gemeentelijke website van Zwevegem staan alle adressen. Deelname aan de kunstroute is gratis. De startplaats is vrij te bepalen.

24-06-2017

Krant van West-Vlaanderen/Kortrijks Handelsblad

  Herdenkingsplaat voor meisjesschool - Kortrijk

Er is vrijdagavond een plaat ingehuldigd op de hoek van de Voorstraat en de Romeinselaan in Kortrijk. De plaat herdenkt 'École laïque pour jeunes filles'. Die wereldlijke vrijzinnige meisjesschool werd opgericht op 1 oktober 1905, in de Voorstraat 38. In 1930, toen de school 25 jaar bestond, werd er een herdenkingsplaat op de speelplaats aangebracht. De stichters staan op die plaat in witmarmer. De school werd in 1975 gesloopt. Oud-leerlingen vroegen de stad om de herdenkingsplaat te restaureren en opnieuw aan te brengen op de plaats waar de liberale en vrijzinnige school vroeger stond.

23-06-2017

Krant van West-Vlaanderen/Gaver

  Kunstenaars stellen tentoon in mooie tuinen - Willemsfonds Zwevegem

Dit weekend stelt een aantal kunstenaars in de mooie tuinen van echte tuinliefhebbers tentoon. Ideaal dus om met de fiets een tochtje te maken en zo meteen een stukje cultuur en natuur mee te pikken. De organisatie is in handen van de cultuurdienst die de medewerking kreeg van de Davidsfondsafdelingen van Groot-Zwevegem en het Willemsfonds van Zwevegem. Men kan overal starten en alle tuinen zijn gratis te bezoeken. Er is ook overal een brochure beschikbaar zodat je makkelijk naar de andere kunstwerken in de tuinen kunt. Op beide weekenddagen zaterdag 24 en zondag 25 juni zijn de tuinen toegankelijk tussen 14 en 18 uur. In Heestert kan men terecht bij Claude Delporte, Kampenhove 10. In Moen staan de tuinen van Veerle Vandenbroucke, Bossuitstraat 116; Björn Coreelman, De Klijte 15; Marc Dewitte, Herembodegemstraat 43; In den Voerman, Keiberg 1; Carlos Antoin, Ter Moude 10 en bij Marleen Soens, Trekweg 20, open. In Otegem zijn volgende tuinen open: Bert Alderweireldt, Ruiffeleindestraat 15 en Galerie 10a, Zolderstraat 10a. Voor Sint-Denijs worden dat de tuinen van Jean-Marie Bayart, Brucqstraat 25; Johnny Cneut, Kaveiestraat 19; Ghislain Leroy, Kooigemstraat 49 en bij Sonja Bulteel, Zandbeekstraat 34A. In Zwevegem zelf is er maar één tuin toegankelijk, die van Koen Verbeke in de Stedestraat 125A.

09-06-2017

Krant van West-Vlaanderen/Gaver & Kortrijks Handelsblad

  Kinderen vieren lentefeest en feest van de vrijzinnige jeugd in de Spikkerelle

Vrienden en families verzamelden in de Spikkerelle voor het lentefeest en het feest vrijzinnige jeugd van de basisschool De Toekomst. De 7-jarigen samen met de 12-jarigen zorgden voor een groot spektakel. We herkennen de jongens en meisjes van het eerste leerjaar die hun lentefeest vierden: Roos Christiaens, Kian Coornaert, Janne Vandevelde, Guillaume Vromant, Lola De Graeve, Renske Knol, Wout Vandenbulcke, Lukas Vermandele. De kinderen van het zesde leerjaar vierden hun feest vrijzinnige jeugd. We herkennen: Zara Ben Elfkih, Ellie De baveye, Kobe Depraetere, Xander Hiergens, Lieke Labie, Amélia Lateur, Maro Van Cauwenberghe, Charelle Vanmeenen, Tiffany Van Melle, Emma Van Thuyne, Milan Vercaemer, Abo-Rahim Vitayev, Abubakar Yakhyaev, Alyssa Badja, Charlotte Bourez, Jibbe De Clerck, Keano Deketele, Louise Desmet, Sayenna Feys, Nikita Herreman, Amelia Impe, Sophia Jeurissen, Anouk Lampole, Gilles Leclercq, Milan Neirynck, Stijn Schellaert, Simran Glenn Singh, Jelle Van Den Driessche

09-06-2017

Krant van West-Vlaanderen/De Leie

  66 kinderen vieren lentefeest in cc De Steiger -Menen

Zaterdag vierden 66 kinderen uit De Kameleon Menen, De Duizendpoot Menen, Ter Molen Lauwe, Barthel Rekkem, De Startbaan Wevelgem, Gemeenteschool Wevelgem, De Horizon Wervik en De Vlier Menen/Geluwe hun lentefeest. Dat waren maar liefst 21 kinderen meer dan vorig jaar. Het was feest voor Annouck Allegaert, Sjouke Allegaert, Liam Ares, Aarjen Beernaert, Tiana Bekaert, Alex Bostoen, Suze Bourgos, Elias Bulcke, Arron Casier, Mathist Catteeuw, Nienke Catteeuw, Laurens Chauvin, Ninthe Claerhout, Nolan Cousssee, Bente De Bue, Nessa De Jager, Dico Deraed, Dedlev Debouvries, Arwen Deconinck, Mathis Delbaere, Cas Delbeke, Sade Devarrewaere, Tibe Duhamel, Zyta Dupont, Matteo Duquesne, Janne Godefroid, Kenaï Gouy, Iliana Houllier, Emma Houthaeve, Annaelle Krock, Laure Labeeuw, Vienna Laenen, Jenson Lefbevre, Lowiek Liagre, Maxim Lievyns, Oona Maertens, Rune Maertens, Jonas Maes, Simon Moerkerke, Lenn Nijns, Iluna Nijsten, Elsy Nolf, Esmy Nolf, Hailey Note, Tuur Nottebaert, Nynke Nisen, Shelly Parreyt, Jelle Pectoor, Kimberly Pectoor, Lara Pyck, Manon Sibilla, Kenny Sieuw, Helder Steyaert, Jinte Van Ootegem, Vic Vanlerberghe, Tibo Vanrenterghem, Jonas Vanseveren, Lucas Vanseveren, Owen Vercaemer, Siem Verduyn, Vicky Vergote, Thibault Verraes, Saartje Verschelde, Jouri Vranken, Liri Ymeri en Maite Zurnaci.

09-06-2017

Het Nieuwsblad

  Geefplein in Kwaestraatje

Curieus Waregem organiseert zondag van 14 tot 17 uur opnieuw een Repair Café en een Geefplein in en rond vrijzinnig centrum Poincaré en in het Kwaestraatje. In het Repair Café worden defecte spullen samen met een team vrijwilligers gerepareerd. Op het Geefplein kan je goederen gratis achterlaten en ook gratis meenemen. De goederen die je wil weggeven, kunnen in de voormiddag tussen 10 en 12 uur binnengebracht worden in vrijzinnig centrum Poincaré.

07-06-2017

Deze Week/West-Vlaanderen Noord

  Nieuw bestuur VLC Noorderlicht

VLC Noorderlicht, het trefpunt van de vrijzinnigen uit regio Blankenberge, heeft een nieuw bestuur dat voor vijf jaar zal aanblijven. Co-voorzitters André Vandenbussche en Harald Prasse willen verder samen met hun collega-bestuursleden Ginette Vrielynck, Stefaan Vandenbussche, Antoine Declerck, Lars Meysman, Michel Declerck, Guy Meysman, Ann Content, Simone Content, Ivan Bruneel en Yves Hoffman aan de lokale vrijzinnig humanistische gemeenschap een open huis en een luisterend oor bieden.

02-06-2017

Krant van West-Vlaanderen/Roeselare

  Geslaagd lentefeest in De Spil

Cultuurcentrum De Spil was vorige donderdag het decor voor het lentefeest van de Roeselaarse zes- en twaalfjarigen. Op de foto herkennen we…

02-06-2017

Krant van West-Vlaanderen/Roeselare

  Lentefeest voor leerlingen De Brug

In zaal OCAR waren de leerlingen van De Brug paraat voor het lentefeest, uit het eerste leerjaar hebben we Oscar Corty, Michiel Dujardin, Boris Decapmaker, Billie-Bob Dehullu, Anaïs Ramon, Andre Degryse, Maxime Ingels en Mona Monnens. Uit het zesde leerjaar Merel Dekiere, Guillaume Gouwy, Benoit Naessens, Thalia Tritar, Lukas Vandenberghe en Emiel Vanneste.

02-06-2017

Krant van West-Vlaanderen/De Weekbode Izegem

  Lentefeest in de basisschool Bellevue - Izegem

Op Hemelvaartsdag 25 mei mochten de leerlingen van de zesde klas van de basisschool Bellevue vanaf 10 uur in CC De Spil in Roeselare hun lentefeest vieren. Leerkracht Nicolas was vergezeld door Kiana Coopman, Nina Versluys, Fien Malfait, Roanne Demeestere en Liam Vroman.

Krant van West-Vlaanderen/Het Wekelijks Nieuws Kust/De Weekbode Torhout   Jongens en meisjes vieren Lentefeest in Koekelare

In De Balluchon vond het 48ste Lentefeest voor de zevenjarigen plaats. Ook de jongens en meisjes uit basisschool GO W’IJzer en uit de gemeentelijke basisschool Leke kwamen mooi uitgedost om er onder het thema kinderrechten niet alleen te feesten, maar ook een optreden te verzorgen waarin ze erop wezen dat alle kinderen gelijke kansen moeten krijgen, waar ook ter wereld ze worden geboren. De feestelingen, op de foto met hun juf Sylvie Osstyn, waren Shenaya Dayer, Fien Defever, Kasper Derdaele, Aiko Desaever, Lotte Dewulf, Berit Glas, Manon Lahaeye, Laurence Loones, Luka Soete, Simonah Tommissen, Senne Vlaeminck, Axl D’Haenen en Jaya Ramboer. Ook Jonas Van Gheluwe uit de gemeentelijke basisschool Keiem vierde zijn Lentefeest (foto rechts). Hij mocht op het podium met leeftijdsgenootjes uit de omliggende gemeenten. Onder leiding van zijn juf zedenleer Christine bracht ook Jonas een mooie ode aan de kinderrechten.

02-06-2017

Krant van West-Vlaanderen/Zeewacht

  Tien jongens en meisjes uit GO De Klimop in de spotlights voor hun Lentefeest - Gistel

Donderdag 25 mei stonden de zevenjarigen in de kijker tijdens de viering van hun Lentefeest in De Balluchon Koekelare. Onder leiding van hun juf zedenleer Liesbeth De Stickere hadden ze wekenlang hun grote dag voorbereid. Het thema van het Lentefeest was dit jaar kinderrechten. De feestelingen uit basisschool De Klimop waren Esteban Crobeck, Jay David, Kyle Delanghe, Danté Haeghebaert, Taro Meulenberg, Hanna Osaer, Louis Saudemont, Ruiz Scharmin, Jayden Steelandt en Bo Van Langenhove.

02-06-2017

Krant van West-Vlaanderen/Zeewacht

  Jongens en meisjes uit basisschool Arnoldus vieren Lentefeest - Oudenburg

Donderdag 25 mei waren twaalf leerlingen uit basisschool Arnoldus aanwezig op het 48ste lentefeest in De Balluchon Koekelare. Deze zevenjarigen volgen de lessen niet-confessionele zedenleer en werden door juf Liesbeth De Stickere voorbereid op hun feest. De organisatie is zoals altijd in handen van H.V.V./O.V.M. Als thema viel de keuze dit jaar op kinderrechten. Op de foto zien we de feestelingen Oona Albrecht, Mathis Coucke, Colin De Meulenaere, Dean Dewilde, Alouis Hostyn, Jules Kerckhove, Kobe Quaegebeur, Leonie Timmerman, Elisa van der Hooft, Gus Van Rij, Hailey Vergeyle en Noor Wauters.

02-06-2017

Krant van West-Vlaanderen/Roeselare

  Lentefeest voor leerlingen SBS De Vlieger - Roeselare

In zaal OCAR was er het lentefeest voor de leerlingen van SBS De Vlieger, uit het eerste leerjaar herkennen we Nel Bonte, Faye Castelein, Lena Depoorter, Louis Florisoone, Hannah Maebe, Elle Monteiro Vieira, Fran Santens, Sander Desimpelaere, Noah Dutry, Jonas Roselle, Alexander Vaeremans, Leyton Van de Casteele, Bas Van Dyck, Lisa Vantieghem en Celeste Verfaille. Uit het zesde leerjaar Lauren Daenens, Matteo Delaere, Hanne Demolder, Diede Devriendt, Margot Duerinck, Amber Lapeire, Margaux Leurs, Leon Stock, Jozefien Valcke en Owen Vyvey.

02-06-2017

Krant van West-Vlaanderen/Roeselare

  Zonnig lentefeest in SBS De Octopus - Roeselare

Het lentefeest voor de leerlingen van SBS De Octopus was er eentje met heel veel zon. We zien op de foto uit het eerste leerjaar Niene Boudrez, Lotte Decroos, Michelle Degryse, Ibe Deschamps, Lieke Laflere, Yenna Pattyn, Emma Saelens, Anna Struyve, Warre Vandaele, Bryan Vandenabeele, Dante Vanderper, Jos Vankeirsbilck, Anna Wenes en Luis Wittouck. Uit het zesde leerjaar zien we Senne Baekelandt, Yasin Ben Brahim, Tomaz Gaytant, Pauline Legrand-Dejonckere, Ewoud Louagie, Siebe Serpieter, Jill Vandenbroucke en Tristan Vanderper.

02-06-2017

Krant van West-Vlaanderen/Brugsch Handelsblad

  CGSO wil seksualiteit meer bespreekbaar maken bij jeugd

In het kader van een project van het impulsfonds ‘Iedereen VAK-Expert” stak het Centrum voor Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding (CGSO) een gebruiksvriendelijke catalogus in elkaar met leermiddelen en methodieken over relaties, seksualiteit, intimiteit en weerbaarheid.
De vzw Centrum voor Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding (CGSO) in de Koningin Elisabethlaan 92 zet zich al ruim veertig jaar in voor een positieve beleving van seksualiteit en intimiteit. Deze organisatie is in de brede Brugse regio actief en steunt voor de volle honderd procent op een 25-tal vrijwilligers.
“Ondanks onze kleinschaligheid bereikten wij vorig jaar ongeveer tweehonderd groepen”, zegt Cindy Ramon, coördinator van de vormingsprojecten. “Die groepen wisten we te bereiken in onder meer basis- en secundaire scholen uit heel West- en Oost-Vlaanderen, in opvangcentra voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen en centra voor de bijzondere jeugdzorg.”
Het CGSO beschikt over een uitgebreide leermiddelenbank met materiaal en methodieken die zowel leerkrachten als professionals kunnen ontlenen. Daarnaast zorgen vrijwilligers voor het onthaal of de doorverwijzing van iedereen die met vragen zit of nood heeft aan een gesprek over relaties of seksualiteit.
Leermiddelen
Om erover te waken dat de vrijwilligers, maar ook leerkrachten en professionals goed gedocumenteerd zijn, stelde het CGSO een nieuwe catalogus samen. “Het is een bundeling van alle leermiddelen wie wij ter beschikking hebben”, verduidelijkt Cindy Ramon.
“Bij elk leermiddel vind je ook een gedetailleerde fiche die naast een foto nog volgende zaken oplijst: de omschrijving en de concrete inhoud van het leermiddel, een specifieke bepaling van de doelgroep, het aantal deelnemers (als het om een spel gaat), de prioritaire RSV-inhouden die het leermiddel behandelt (door middel van kleurcodes) en gerelateerde zoektermen.”
Aan de hand van kleurcodes kom je aan de rechterkant van elke fiche te weten welke belangrijke RSV-leerinhouden het leermiddel bespreekt. In totaal zijn er negen die voorts ook nog deelthema’s behandelen. Het gaat om seks en maatschappij, puberteit, relaties, seks en lichaam, geboorteregeling, genderseksuele oriëntatie, soa’s en hiv en seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Loveline
“Leerkrachten en opvoeders kunnen dit materiaal ontlenen in functie van de leerdoelstellingen van het onderwijs of de vorming”, zegt Cindy Ramon. “Daarnaast hebben we ook een aantal draaiboeken ontwikkeld rond vijf specifieke thema’s: holebi en transgender, anticonceptie en seksualiteit, vriendschap en relaties, sociale media en weerbaarheid. Hierbij gaat er bijzondere aandacht naar kinderen met een cognitieve beperking en allochtone jongeren.”
Per thema wordt een aantal methodieken beschreven die als handvat kunnen dienen bij vormingsmomenten. “We zijn ook volop bezig met het maken van filmpjes voor onze nieuwe vlog genaamd Loveline”, vult Fara Niazi, stagiaire bij het CGSO, aan. “In deze filmpjes halen we bepaalde methodieken en leermiddelen op een creatieve manier aan. Bijvoorbeeld: hoe kunnen onderwijzers of leerkrachten aan de hand van beelden een gesprek in de klas rond een bepaald thema op gang brengen?”
Voor het project van het impulsfonds ‘Iedereen VAK-Expert”, dat financiële ondersteuning van de provincie West-Vlaanderen geniet, werkt het CGSO samen met het Sint-Lodewijkscollege, GO! Middenschool Brugge-centrum, MPI De Kaproenen in Sint-Michiels, de Gemeentelijke Basisschool Het Beverbos in Lichtervelde en MAKZ in Knokke-Heist. Zij zullen de door het CGSO aangereikte tools in de lessen gebruiken. Op die manier heeft het project een klankbord. (SVV)
Het CGSO blijft op zoek naar vrijwilligers. Interesse ? Neem contact op met vrijwilligerscoach Cindy Ramon via 0493 44 42 58 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Info : www.facebook.com/cgsobrugge.

02-06-2017

Krant van West-Vlaanderen/De Weekbode Torhout

  Lentefeest voor 13 leerlingen uit basisschool GO De Lettertuin

49 jongens en meisjes uit de regio werden verwelkomd in De Balluchon. Ze stonden er in de belangstelling naar aanleiding van de viering van hun lentefeest. De zevenjarigen uit basisschool GO De Lettertuin waren Lotte Andries, Vince Borny, Iluna Compernolle, Bo David, Emmaly Derieuw, Nayomi Desplancke, Gilles Flour, Quinten Gossiaux, Sara Pottier, Joele Ramboer, Keano Vandecasteele, Alex Vanoverbeke, Horik Verlinde. Kinderrechten was het thema van het 48ste Lentefeest. De leerlingen werden weken lang voorbereid op hun feest door juf Sylvie Gobrecht.

31-05-2017

Nieuws Focus-WTV

  CGSO wil meer preventieve vorming voor sportclubs

Sportclubs moeten preventief vorming volgen rond grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik. Dat vindt het vormingscentrum CGSO in Brugge.
Het centrum schreef daarover een mail naar de minister. Wielrenster Ann-Sophie Duyck uit Hulste kan zoiets alleen maar toejuichen. Zij is één van de vier gezichten van een campagne die het probleem in de kijker zet en waardoor sinds vandaag ook een judocoach geschorst is. "Ik ben gelukkig zelf geen slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag, maar ik denk dat iedere atleet al eens geconfronteerd werd met machtsmisbruik", zegt ze. "Grensoverschrijdend gedrag of seksueel misbruik is daar de extreme vorm van. Toen ik begon met wielrennen was ik vrij nieuw in het wereldje en ik stond er toch van te kijken hoe bepaalde mensen met volwassen personen om gaan en zich heel duidelijk als baas opstellen en zeggen: jij doet wat ik zeg".
Ongepast gedrag
Het campagnefilmpje met vier topsporters zorgde ervoor dat judoka’s getuigden over een coach die sinds vandaag op non-actief staat. Volgens de wielrenster is het een thema dat meer aandacht verdient en dat vindt ook het vormingscentrum CGSO in Brugge. "Dat is dan ook de tip die wij meegeven aan sportverenigingen: maak aan het begin van het seizoen afspraken waar ze wel en niet zullen aangeraakt worden", zegt Cindy Ramon van het CGSO in Brugge. Het centrum biedt al twee jaar sessies rond ongepast gedrag aan aan trainers en bestuursleden van clubs. Het gebruikt daarbij het vlaggenspel van het centrum voor ethiek in de sport dat gesteund wordt door minister van sport Philippe Muyters.
Het Brugse centrum vraagt ook aan minister Muyters om het pakket beter bekend te maken en eventueel ook een label toe te kennen aan sportclubs die werk maken van zo’n vorming. Het centrum voor ethiek in de sport laat weten dat daar al aan gewerkt wordt en dat er morgen ook overleg is met de Vlaamse Sportfederatie.
Het nieuwsitem bekijken: http://www.focus-wtv.be/nieuws/cgso-wil-meer-preventieve-vorming-voor-sportclubs#

29-05-2017 Het Nieuwsblad

 

Beslist over nieuw bestuur van VLC Noorderlicht

Het Vrijzinnig Laïciserend Centrum in de Jeanne Vande Puttelaan heeft zich het hoofd gebogen over haar bestuur voor de komende vijf jaren. André Vandenbussche en Harald Prasse nemen het co-voorzitterschap op hen.
Het trefpunt van de vrijzinnigen uit de regio biedt een open huis en luisterend oor aan. Naast de voorzitters is er ook plaats voor Ivan De Leu als secretaris en Wim Govaert als penningmeester. Hun collega-bestuursleden zijn Ginette Vrielynck, Stefaan Vandenbussche, Antoine Declerck, Lars Meysman, Michel Declerck, Guy Meysman, Ann Content, Simone Content, Ivan Bruneel en Yves Hoffman.
"Onder de nieuw verkozen bestuursleden vinden we enkele jongere gezichten die ons laat vermoeden dat de continuïteit van de gedachtewisseling onder vrijzinnigen verder zal evolueren.", menen de twee voorzitters. "Het bestuur zal er voor de komende vijf jaar voluit voor gaan. Doelstelling zijn het bevorderen van contacten met vrijzinnigen, het openbaar maken van de vereniging, onthalen en informeren van nieuwe inwoners omtrent de vrijzinnige organisaties en het aanbieden van morele dienstverlening."
Iedere tweede en vierde zondag van de maand zorgt het centrum telkens van 11 tot 13.30

26-05-2017 KW/De Zeewacht

 

58ste Lentefeest Vrijzinnige Jeugd Oostende met 160 feestelingen - Oostende

Het jaarlijks feest van de vrijzinnige jeugd in de Kursaal van Oostende, met 160 feestelingen, werd zondagmorgen 21 mei bijgewoond door meer dan 2.000 enthousiaste feestvierders. Ze genoten met volle teugen van het bezinningsgedeelte, met zang, dans en voordracht omtrent het thema ‘Het gras is altijd groener’. In het tweede gedeelte mochten alle feestelingen onder luid applaus aantreden op het podium en hun geschenken in ontvangst nemen. Ontroerend was het sluiten van de broederketen, hand in hand luisteren naar John Lennon en zijn onvergetelijk ‘Imagine’. Frederik Deley, voorzitter van het Comité van het Feest van de Vrijzinnige Jeugd, mocht de jonge feestelingen nog wat goede raad geven voor ze straks de deur naar de volwassenheid openduwen. “Wees altijd eerlijk tegenover jezelf en de mensen rond je. Spreek de waarheid. Beoordeel nooit iemand omwille van zijn uiterlijk, zijn beroep of geloof, maar oordeel rechtvaardig. Iedereen verdient die kans! Ken vooral je zelf en denk niet dat het gras altijd groener is aan de overkant. Het is menselijk fouten te maken, je mening te herzien en te leren uit je fouten.”

26-05-2017 KW/Kortrijks Handelsblad

 

Vrijzinnig Centrum De Geus viert zijn 25-jarig bestaan

Naar aanleiding van hun 25-jarig bestaan werd Vrijzinnig Centrum De Geus ontvangen op het stadhuis. “Een bekroning van de jarenlange inzet”, zegt voorzitter Willy Vandemeulebroucke. Het Centrum De Geus is gegroeid uit noodzaak voor een ontmoetingsruimte voor vrijzinnige mensen. “Het idee leefde al bij de Oudervereniging voor de Moraal. De behoefte aan een vaste stek was groot, gezien hun talrijke vergaderingen en activiteiten”, vertelt huidig ondervoorzitter Ludo Depuydt. “Op 20 februari 1992 was er de startvergadering.”
Een thuis
De Geus steunt al 25 jaar lang op de inzet van een grote groep vrijwilligers. Zo is er elke zondag een praatcafé en zijn er in het jaar een aantal voordrachten. Elk jaar is er ook een kaarting met een sociaal doel. “Daarbij kijken we niet altijd in de eerste plaats naar het eigen vrijzinnig wereldje.”
Verder zijn er de klassieke activiteiten. Uitschieters zijn de activiteiten van de kunstkring met een maandelijkse tentoonstelling van kunstenaars uit de grote regio en het SABV. “Tijdens de week mogen we ook verschillende verenigingen ontvangen, onder andere een senioren-, pingpong- en volleybalclub die in De Geus een thuis hebben gevonden”, aldus secretaris Myriam Loncke.
“We zijn zelfvoorzienend. Buiten het ter beschikking stellen van het gebouw en energie en water, komt de stad Harelbeke financieel niet tussen”, aldus nog Willy. Naast Myriam, Willy en Ludo bestaat het huidig bestuur uit penningmeester Connie Vandoorne, zaalverantwoordelijke Marc Destatsbader, technisch verantwoordelijke Eric Debrabandere, Danny Vandecasteele, Romain Depaemelaere en websiteverantwoordelijke Dominique Debrabandere.

26-05-2017 KW/De Zeewacht

 

12-jarigen vierden Feest Vrijzinnige Jeugd – FVJ Bredene

Op zondag 14 mei, Moederdag, hebben 31 leerlingen zedenleer van de Bredense basisscholen van het Gemeenschapsonderwijs hun Feest Vrijzinnige Jeugd gevierd. In het MEC Staf Versluys verzorgden de 12-jarigen samen met hun juffen moraal een bezinningsmoment, onder het goedkeurend oog van Etienne Vercarre, voorzitter van het organiserende VC De Fakkel. De 31 feestelingen brachten zondag een verhaal waarin ze 50 jaar terug in de tijd gingen en de moraal en mores van die tijd vergeleken met die anno 2017. Ze werden daarin vakkundig bijgestaan door hun juffen moraal Sofie Gezelle en Sylvie Gobrecht. De deelnemers werden na afloop getrakteerd op geschenken, die onder meer door het plaatselijk vrijzinnig centrum werden aangeboden. De 31 deelnemers aan het Feest Vrijzinnige Jeugd waren: Robin Allary, Brend Aspeslagh, Tobian Bessem, Gael Borny Vanhaeren, Zita Coenen, Keith Dedeckere, Summer D’Haene, Caitlin Lebluy, Leila Lefebvre, Kyana Lievens, Kayley Lodriguez, Sara Lynneel, Keano Mahieu, Nathan Mechele, Sarah Mertens, Aaron Meuleman, Kyano Nierijnck, Nina Pauwaert, Robbe Thienpont, Kirsten Tondeur, Mila Vanacker, Lien Vanden Berghe, Michael Vandenkerckhove, Nicolaes Vandenkerckhove, Keanu Vanhoucke, Pedro Vanmullem, Kelso Vermeulen, Alancio Versluys, Kaity Vinter, Hanne Wildemauwe en Sofie Wybo.

29-05-2017 Het Nieuwsblad online

 

Beslist over nieuw bestuur van VLC Noorderlicht

http://www.nieuwsblad.be/cnt/bljwi_02902204

28-05-2017 Krant van Blankenberge

 

Vrijzinnig Centrum Noorderlicht heeft nieuw bestuur

http://www.krantvanblankenberge.be/nieuws2017/krantvanblankenberge_01896.html

26-05-2017 KW/Brugs Handelsblad

 

VLC Noorderlicht stelt nieuw bestuur aan

Met een nieuwe bestuursploeg voor de komende vijf jaar, trekt het Vrijzinnig Laïciserend Centrum Noorderlicht volop de kaart van de verjonging. Covoorzitters André Vandenbussche en Harald Prasse gaan samen met hun collega-bestuursleden voor een open huis. Op de foto ziet u het nieuwe bestuur met v.l.n.r.: Ginette Vrielynck, Stefaan Vandenbussche, Antoine Declerck, André Vandenbussche, Wim Govaert, Harald Prasse, Lars Meysman, Michel Declerck, Guy Meysman, Ann Content, Simone Content, Ivan Bruneel, Ivan De Leu en Yves Hoffman.

19-05-2017 KW/De Zeewacht

 

58ste Lentefeest van de Vrijzinnige Jeugd - Oostende

Op zondag 21 mei wordt in de Kursaal het 58ste Lentefeest van de Vrijzinnige Jeugd georganiseerd. Die organisatie ligt in handen van het Comité van het Feest van de Vrijzinnige Jeugd, in samenwerking met de Oudervereniging voor Moraal en het Humanistisch Verbond, stad Oostende en de scholen regio Oostende.
Het feest voor de vrijzinnige jeugd, dat symbool staat voor de overgang van kind naar volwassene, heeft dit jaar als thema ‘Het gras is altijd groener’. Het scenario is geschreven door Knarf Van Pellecom, de regie ligt in handen van Koen Boogaerts. Het totale stuk bestaat uit ongeveer tien verschillende delen opgevoerd door de Oostendse scholen en omgeving. Het stuk vertelt het verhaal van een jongen die ongelukkig is. Hij loopt weg van huis om de wereld beter te leren kennen. Hij komt terecht in verschillende plaatsen en milieus. Een straatveger neemt hem mee naar verschillende huizen, zoals een streng internaat, een vegetarisch gezin, een gezin waar alles mag, een kille huiskamer, een gezellige sporthal, een feest met dansende mensen. Op het einde van zijn gevarieerde reis komt hij tot de vaststelling dat het thuis toch nog zo slecht niet was en hij besluit dan ook maar om weer naar huis te gaan...
Het bezinningsgedeelte met optreden van een honderdtal feestelingen, duurt ongeveer een uur. Na de pauze volgt het officieel gedeelte met de naamafroeping en het aantreden van de 160 feestelingen. Op het podium mogen ze hun cadeaus in ontvangst nemen en na het sluiten van de broederketen, mogen de kinderen hun familieleden vervoegen in de zaal.

19-05-2017 KW/Gaver

 

46 kinderen present voor lentefeest - Waregem

Zondagvoormiddag was er in het cultuurcentrum de Schakel om 11 uur het derde lentefeest. 46 kinderen namen er aan deel. We herkennen: Danthé Baert, Emilia Beka, Valentina Beka, Aymen Ben Ammar, Noor Ben Ammar, Floor Benoit, Ramona Brands, Latoya Cannoot, Xander Cappon, Ella Castelein, Dora De Jaegere, Florian Degraeve, Lasse Desmet, Dokus Destatsbader, Nikki Dumoulin, Liam Goemaere, Elyes Hamrouni, Lotte Houfflijn, Juliette Kernin, Fara Khader, Marie-Hélène Kindt, Annouk Lammertyn, Maithé Lampole, Badu Marques Lopes, Margaux Michiels, Joran Moerman, Junior Moerman, Lina Mondy, Oskar Nijs, Ymke Peel, Liam Rabâa, Mathis Schaus, Nour Semaiel, Maxim Tatu, Emiel Vales, Lieze Vandenbroeke, Stan Vanderstraeten, Mirte Vandijck, Mattio Vanpoucke, Linde Vansteenkiste, Quincy Vanwijnsberghe, Mauro Vanwymelbeke, Axelle Van Maerrem, Jarno Verbeke, Ruth Verschelde en Amélysse Warnez.

19-05-2017 KW/Gaver

  Kinderen treden op tijdens lentefeest - Waregem

Zondagmorgen vond in het cultuurcentrum de Schakel het lentefeest voor kinderen plaats. In de eerste groep mochten 44 kinderen optreden: Warre Balcaen, Felix Beyens, Otto Beyens, Mattis Bonte, Louis Bracke, Billie Bowie Callens, Emma Cooke, Aisha Corty, Henri Crombe, Noor De Schrijver, Jenne Deketele, Tesse Deman, Kika Deman, Lucca Depoorter, Senon Desal, Lex Desmet, Vik Desmet, Ruben Desmet, Harmen Desmet, Emiel Desmet, Lien Dessaux, Ralph Devaere, Jules Devlaminck, Lou Devlaminck, Gilles Devolder, Julie Devreux, Mona Lou D’haene, Louise Dhont, Baraei Ezouine, Ilyas Goeminne, Jarne Guillemyn, Mare Jochems, Josse Jochems, Rietse Jochems, Oscar Naessens, Nora Palacios ossieur, Remme Ragole, Manon Roobrouck, Justice Stevens, Camille Vandecasteele, Thian Vanhoenacker, Isaura Vanhoutte, Cas Verheye en Ianis Wallaert.

19-05-2017 KW/Brugs Handelsblad

  Zesjarigen zetten eerste symbolische stap op lentefeest - Blankenberge

Maar liefst 63 kinderen werden zaterdag 6 mei ontvangen in de grote Saveryszaal van het CC Casino om hun lentefeest te vieren. De namen als volgt: Alec Louage, Amy Hemeryck, Anakin Hogie, Armelle Herreman, Arwen Mertens, Ashton Vandeputte, Axl Geuens, Bailey Dupont, Broes Ponjaert, Chanel Cooman, Chelsey Michot, Dylan Brabants, Elina Bouzid, Emma Rigole, Fran Danneels, Gwen Schoot, Jay Opstal, Jonas Hillewaert, Julian Algeo, Jutta Van Ryckeghem, Kitana Torfs, Knox-Leon De Prol, Kylian Govaerts, Laïyna Adam, Lander Bullinck, Len Dhondt, Lenn Spruytte, Levi Blanckaert, Lewis Goethals, Lex Gossiaux, Lilith Heydens, Loena Tetaj, Lukas De Meulenaere, Maaike Van Houtte, Marie-Alix Rasschaert, Mathis Dames, Matisse De Meulenaere, Mauro Demuyer, Maxiem Ballegeer, Mayla De Vlieghe, Nathan Mertens, Niels Verlinde, Nikki Cattoor, Noa De Cock, Nolan Vriesacker, Norah Janssoone, Orassio Petrella, Owen De Geest, Rafael Blomme, Robbe Depoorter, Romi Draycott, Salimatou Barry, Samuel Maes, Siebe Daelman, Siebe Delecluse, Thomas Uyttersprot, Tiana Rooms, Tommy-Lee Vantorre, Trever Dewulf, Vincent Blomme, Warre Danneels, Ylana Debrabandere en Yuna Demuyer.

19-05-2017 KW/De Zeewacht

  22 leerlingen vieren hun lentefeest - Middelkerke

Op het tweede optreden was het de beurt aan de leerlingen van Westende, Slijpe, Leffinge en Sint-Joris met Mathéo Henry, Nathan Reyniers, Lewis Seys, Luna Smet, Selina Standert, Yori Beulens, Laure Debruyne, Cloë Eligius en Emile Meerseman van GBS De Duinpieper; Fran D’Haeseleer, Zita Stiers, Eli Devos, Joy Eggerts, Shay Timmermans, Troy Timmermans en Dunya Van Roey van GBS De Bonte Pier; Caro Deschepper van ’t Slijpertje en Leandro Blondeel, Rune Dalle, Nilu Verhaeghe, Tiamo Rabaey en Sander Ygodt van Sint-Joris.

19-05-2017 KW De Weekbode Tielt

  Vrijzinnig lentefeest en feest vrijzinnige jeugd – Tielt

Op zondag 14 mei vond een vrijzinnig lentefeest en feest vrijzinnige jeugd plaats in het jeugdontmoetingscentrum van Dentergem. De leerlingen van de Veldschool en De WegWijzer uit Dentergem, Het Reuzenhuis en de Springplank uit Tielt en De Koorddanser uit Meulebeke vierden feest. In het totaal namen 19 kinderen deel van het eerste en het zesde leerjaar. Die leerlingen volgden lessen zedenleer. De leerlingen van het zesde leerjaar namen afscheid van hun kindertijd en de leerlingen van het eerste leerjaar vierden hun eerste stap naar zelfstandigheid. Ze werkten rond het thema ‘Puzzelen aan de wereld’. De kinderen van het eerste leerjaar die deelnamen waren Ruben Dejonghe, Caroline Dreher, Nora Tallieu, Dion Vanden Broecke en Nelle Verbrugge. Bij de oudere leerlingen zien we Pepijn Baekelandt, Bo Braeckevelt, Sandro Bridoux, Cato Buyck, Janne Callebert, Mike Couvreur, Yben De Roo, Freek Himpe, Nouk Lannoo, Wannes Moonens, Thibo Penninck, Arthur Rebry, Janne Vanbelleghem en Kookaï Vandenbroucke.

19-05-2017 KW/Gaver

  Lentefeest in cultuurcentrum De Schakel

In het cultuurcentrum de Schakel vierden in totaal 141 kinderen hun lentefeest. In de eerste groep van zaterdagnamiddag herkennen we: Bob De Neve, Ian Desloovere, Maïthé Meerschman, Louiza Vervaeke, Flor Cottenier, Oona Deloddere, Summer Vereecke, Emma Bulcaen, Sie Meersman, Lucas Vanluchene, Annie Jin Yong, Aaron Van Dichele, Staf Van de Velde, Liam Van de Velde, Lennert Meerschman, Ian Maes, Shayan Godarzi, Victor Geerolf, Jara Huygebaert, Mauro Deman, Maytan Vergote, Manon Sieuw, Amélie De Prijk, Kyara Devos, Yana Goosen, Nigel Meerseman, Elke Desmet, Roxie Speleers, Axl Veys, Lore Decroix, Khady Sylla M Depoortere, Preben Craeye, Owen Vandervale, Rania Sliti, Céleste Vandeputte, Marle Viaene, Orlando Bossuyt, QuilanoBossuyt, Emilie De Beleyr, Edouard Vande Pontseele, Ella Hommé, Briek Debaere, Jari Van Acker, Alex Benard, Kobe Dereyne, Bavo Beuselinck, Flor Vanhoe, Isolde Opbrouck, Jules Deleersnyder en Ellie De Witte.

19-05-2017 KW/zeewacht

  Vermeylenfonds op de koffie - Bredene

Op woensdag 31 mei brengt het Vermeylenfonds Bredene een bezoek aan de ambachtelijke koffiebranderij King’s Koffie in Oudenburg, een familiebedrijf opgericht in 1929. Er wordt verzameld aan de koffiebranderij om 14.30 uur (Marteelstik 10 in Oudenburg). Deelname kost 8,50 euro voor AVF-leden, niet-leden betalen 10 euro. Voor deze prijs krijg je naast een geleid bezoek koffie of thee met een waaier aan versnaperingen. Inschrijven kan tot woensdag 24 mei door storting op rekening van het Vermeylenfonds-Bredene BE67 0010 5679 4687 met vermelding van naam en aantal deelnemers. Meer info op het AVF-secretariaat, Nukkerstraat 76 (059 33 08 24, 0472 70 68 13, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

19-05-2017 KW/Kortrijks Handelsblad en Gaver

  Océane Demasure is derde ‘Jeugddichter van Zwevegem’ – Willemsfonds Zwevegem

De elfjarige Océane Demasure werd zaterdag aangesteld als derde ‘Jeugddichter van Zwevegem’. Ze won de poëziewedstrijd, georganiseerd door het Willemsfonds. Vlaams cultuurminister Sven Gatz was op de bekendmaking aanwezig.
In aanwezigheid van Vlaams cultuurminister Sven Gatz werden zaterdag 13 mei de prijzen van de derde poëziewedstrijd ‘Jeugddichter van Zwevegem’ uitgereikt. Hiermee wil het organiserende Willemsfonds de jeugd tot het schrijven van poëzie aanzetten. Ook het gemeentebestuur zet zijn schouders onder het project en laat de laureaat in die twee jaar dat men de titel mag dragen, enkele gedichten voor speciale gelegenheden in de gemeente schrijven.
Het thema van de wedstrijd was dit jaar ‘Feest’. “Het leek ons een plezant onderwerp en aan de ingezonden werken te oordelen, de deelnemers ook”, zegt Yvan Nys, plaatselijk Willemsfondsvoorzitter. “De ingezonden werken werden voorgelegd aan de vierkoppige jury die dan, naar hun gevoel, de tien beste werken
selecteerde. Daarbij wisten ze evenwel niet van wie de gedichten waren. Ook toen de geselecteerden hun werk voor de jury kwamen voordragen, wist men niet wie voor hen stond.”
De wedstrijd focust dus niet alleen op het schrijven van een mooi gedicht, men hecht ook belang aan de wijze van voordragen.
Eerste gedicht
Juryvoorzitter Guido Margodt noemde het winnende gedicht realistisch en eenvoudig. “Het gedicht heeft de jury overtuigd door zijn eenvoud en herkenbaarheid. We voelden ons op een feestje en begrepen goed waarover het ging. Het realistische gehalte van dit gedicht werd met overtuiging en fonkelende ogen gebracht. Met een subtiele nuance in de kledij en bewegingen werd de jury erop gewezen dat inhoud en presentatie mooi op elkaar afgestemd waren.”
Ondanks deze motivatie kwam de overwinning voor Océane Demasure toch als een verrassing aan. “Het is mijn eerste gedicht dat ik schreef, en meteen val ik in de prijzen”, zegt het elfjarige meisje enthousiast. Océane zit in het zesde leerjaar van basisschool De Windroos. “Ik lees graag poëzie. Dit en het wedstrijdthema ‘Feest’ zetten mij aan om zelf iets aan het papier toe te vertrouwen. Ik heb nogal wat fantasie en ben daarbij ook heel creatief, wat de goede mix blijkt te zijn bij het schrijven van gedichten”, aldus de nieuwe jeugddichter.
Koffiemok
Océane Demasure is de dochter van Ringo Demasure en Joke Van Maercke. Zij zal de komende tijd nog geregeld in de pen mogen kruipen. Gedurende de komende twee jaar zal ze voor het gemeentebestuur een vijftal gedichten mogen schrijven. Haar eerste gedicht zag ze alvast op een koffiemok vereeuwigd. Daarnaast kreeg ze nog een mooie geldprijs.
Tweede in de wedstrijd werd Lise Derycke en derde Lara De Weirdt.

19-05-2017 KW/Kortrijks Handelsblad en Gaver

 

Eerste dichtbundel voor Marthe en Justine - Willemsfonds Zwevegem

De twee meisjes die eerder al de titel van Jeugddichter mochten dragen, blikken met plezier terug op die periode. Nu werd ook hun eerste dichtbundel voorgesteld.
De eerste jeugddichter die in Zwevegem gekozen werd, was Marthe Segers. Dat was in 2013. Twee jaar later werd ze opgevolgd door Justine Ameye, toevallig haar buurmeisje en een goede vriendin. Beide meisjes, intussen jongedames, kijken tevreden terug op hun periode dat ze Zwevegem af en toe met hun gedichten mochten verrassen. “Ik vond het een echt toffe ervaring en ben eigenlijk wel trots dat ik ooit jeugddichter van de gemeente mocht zijn”, vertrouwt Marthe ons toe.
Toch geeft ze toe dat ze niet zoveel gedichten meer schrijft. “Ik ben er ondertussen 17 en het schoolwerk weegt nu iets zwaarder door. Ik heb gewoon minder tijd om gedichten te schrijven. Ik ben wel actief bezig in de Kunstacademie, waar ik Voordracht en Woord volg. Dus, is de poëzie zeker niet uit mijn hart verdwenen”, aldus Marthe.
Op bushokje
De ‘uittredende’ jeugddichter, Justine Ameye, zegt het spijtig te vinden dat het gedaan is. “Ook ik houd zeker mooie herinneringen aan die periode over. Het was leuk om een gedichtje te mogen schrijven naar aanleiding van een of andere activiteit, maar je eigen gedicht vereeuwigd zien op de wand van een bushokje, was wel de max”, heeft Justine kunnen ervaren.
Nu de derde editie van de wedstrijd achter de rug is, vond het Willemsfonds het gepast een kleine dichtbundel met werk van Marthe en Justine uit te geven. “We mochten elk een tiental, zelf geschreven gedichten kiezen. We hebben we een mix aangeboden van bestaande, al geschreven poëzie maar ook van tekstjes die we nu speciaal voor dit bundeltje neerpenden”, legt het tweetal uit.
Ook hun winnende gedicht werd in het bundeltje opgenomen. (GJZ)
Het boekje werd in een beperkte oplage uitgegeven en kan verkregen worden bij Yvan Nys, plaatselijk Willemsfondsvoorzitter, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

17-05-2017 Deze Week/West-Vlaanderen Noord

 

“Nog een lange weg af te leggen” - CGSO Brugge

Woensdag 17 mei is het de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Een datum die niet lukraak gekozen is, maar omdat de Wereldgezondheidsorganisatie op die dag in 1990 homoseksualiteit van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten schrapte.
Of het bij ons met die homo- en transfobie nog meevalt? Daarover hadden we een gesprek met Chris Mestdagh, voorzitter van het Centrum voor Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding (CGSO) in Brugge, en Johan Eeckhoudt, secretaris van de Brugse homovereniging B4Gay.
Vanwaar komt die angst voor homo’s en transgenders?
Chris: Men haalt de angst voor het vreemde aan. De angst ook voor de eigen, latente gevoelens voor andere mannen, en die men wil bestrijden door te tonen dat men geen homo is. Maar wetenschappelijk zijn er niet echt duidelijke motieven. Homoseksualiteit werd vroeger als een ziekte bestempeld. Bij sommigen zit dat er nog in, maar dat speelt nu toch minder. Een expliciete veroordeling zit er minder in, landen als Tsjetsjenië en bepaalde Afrikaanse landen buiten beschouwing gelaten. Bij ons vinden velen dat je wel homo kan zijn, als je het maar niet teveel
toont en op je tellen past. Op het vlak van rechten en bescherming zitten we goed, is België zelfs een voorloper. Maar op het vlak van attitude is er nog een weg af te leggen
Johan: Dat laatste is zo, want als twee vrouwen elkaar kussen, kraait er geen haan, maar als twee mannen dat doen, ligt dat toch moeilijk. Sommige ouders ervaren het nog altijd als een schande voor de familie als hun zoon zich als homo out. Een gouden raad: geef je ouders de tijd om het te verwerken en alles komt goed, net zoals tussen mij en mijn vader destijds, uiteindelijk werd het mijn beste vriend.
Chris: Vaak worden problemen overschat. Als het woord eruit is, valt het vaak best mee, want de meeste ouders blijven hun kind graag zien.
Hoe probeert het CGSO werk te maken van een homovriendelijker samenleving?
Chris: Jaarlijks bezoeken we, ruw geschat, een 200-tal klassen. We stellen ook leermiddelen ter beschikking van leerkrachten en mensen die in instellingen werken. In het verleden hebben we ook rond jeugdhuizen gewerkt, en vorig jaar hebben we samen met de huizenvandeMens een programma voor nieuwkomers uitgewerkt.
Het CGSO kan nu nog gebruik maken van een projectsubsidie van het Impulsfonds, maar moet straks volledig met eigen middelen zien rond te komen. Is er reden tot bezorgdheid?
Chris: We moeten voorzichtig zijn, maar dankzij een aantal samenwerkingen, onder andere met Sensoa, de huizenvandeMens, Regenbooghuis Rebus en de Gezondheidsbibliotheek, én dankzij een grote pool van vrijwilligers kunnen we toch mooi werk verrichten.
Zijn er acties gepland naar aanleiding van 17 mei?
Johan: Op die dag zal Rebus (Regenbooghuis voor West-Vlaamse verenigingen) een actie doen in de voormiddag in Brugge waaraan B4Gay zal meewerken, mensen die op straat lopen zullen gevraagd worden om samen met ons een selfie te nemen.

12-05-2017 KW/Het Wekelijks Nieuws editie Kust

 

Zestig kinderen vieren Lentefeest - Koksijde

De zestig kinderen van Gemeentelijke Basisscholen van Koksijde, Oostduinkerke, Veurne, De Panne, De Vierboete Nieuwpoort, De Leerplaneet De Panne en De Letterzee Koksijde, werden opgedeeld in twee groepen tijdens het Lentefeest op zaterdag 29 april in de Theaterzaal van cc CasinoKoksijde. Hun opvoering rond de figuur van het veelkleurige olifantje Elmer maakte veel indruk. Op die manier hadden hun begeleiders hen bepaalde waarden van het vrijzinnige gedachtegoed bijgebracht. Na hun voorstelling werden de namen van alle kinderen afgeroepen tijdens de officiële proclamatie, maar het jonge grut had vooral oog voor de grote rugzak vol cadeautjes met een knuffel, een brooddoos, speelkaarten, een boekenbon en het vrijzinnigentijdschrift. De rugzak zelf geldt als toegangsticket naar Bobbejaanland. Op de foto hierboven ziet men de Syd Delbarge, Zjef Soete, Nitte Cobbaert, Neala Vande Velde, Astrid Van Eecke, Gus Anseeuw, Aïcha Janah, Luna Degeselle, Kato De Cock, Maxine Van Leuven, Louis Decock, Ibe Van Thienen, Vic Igodt, Tibo Stockmans, Lawrence Jabrawi, Maurits Battel, Fjor Dufoor, Mira Roose, Yoran De Cuyper, Inoa Rosseel, Ilay Clarebout, Manon Goens, Eleanor Vanlerberghe, Ruben Van den Haute, Fien Van der Veken, Sacha Thomas, Pixie Fasquel en Chelsea O’Brien-Massart. Op de onderste foto herkent men Roaline Kempeneer, Phara Meersch, Arjen Oueslati, Mila Altunik, Elijah Vanoutryve, Noona Pochet, Jana Vanderheyde, Joshua Tassin, Zeno Dejonghe, Ely Lembrechts, Wout Neyrinck, Floris Druwé, Marthe Deboeuf, Zyad Delanghe, Elize Boussemaere, Aliya Lingier, Quinten Benony, Jill Rouzée, Fay Rouzée, Olivia Delaey, Basiel Vandenberghe, Jade De Cremer, Damien Bailly, Berre Driesen, Lizl Mahieu, Camiel Puystiens, Kato De Creus, Ella Clarebout, Maxine Pollet, Ethan Baert en Abdul Tsurkhadzhiev.

12-05-2017 KW West

 

Kinderen vieren Lentefeest en Feest van de Vrijzinnige Jeugd - Ieper

Op zondag 7 mei vond in Het Perron het 47ste Lentefeest en Feest van de Vrijzinnige Jeugd plaats. De kinderen uit het eerste leerjaar die hun Lentefeest vierden waren Achille Debal, Anaïs Neut, Annisa Van Exem, Aster Surinx, Ella Viaene, Fiona Chevalier, Forlan Devos, Gillian Wyckaert, Guustaf Verstraete, Hicham Habach, Ilano Cardinael, Lars Verheye, Lieke Pickavet, Lomme Ghesquiere, Lorre Braem, Manon Teiseira, Mathéo Van Peperstraete, Matti Deceukelier, Meseret Folens, Ruben Bouchaert, Rui Ooghe, Sibel Van Waetermeulen, Simona Santy, Stan Demeyere, Vanity Van Uytfanghe, Vince Descheemaeker, Ward Cool, William Gadeyne, Wolf Vermijlen, Yanaika Descheemaecker, Yannice Decraene, Zoë Deconinck en Zoja Bikova. Volgende leerlingen uit het zesde leerjaar vierden het Feest van de Vrijzinnige Jeugd: Anouk Verpoucke, Bieke Michiel, Caitlynn Van Den Hauwe, Cato Michiel, Emilie Mareel, Febe Clauw, Gianni Camus, Heiki Deleu, Indra T’Joens, Lara Matthys, Lois Olivier, Luna Depaepe, Naya Bax, Nilavan Arunthavarasa, Nursena Aksalam, Owen Bordeyne, Remco Thieuw, Robbe Craeymeersch, Romi Chevalier, Rune Wicke, Sareh Farsi, Tore Opstaele, Wanita Garreyn, Ward Lambrecht, Zara Claeys en Zoë Van Eycken.

Het Nieuwsblad/Regionaal: Roeselare-Tielt-Izegem  

Tielts Lentefeest wijkt uit door asbestprobleem

Zondag werd voor de eerste keer het Vrijzinnig Lentefeest en Feest Vrijzinnige Jeugd gevierd in het JOC Dentergem. Negentien leerlingen uit Tielt en Meulebeke weken uit naar Dentergem door de werken aan het CC Gildhof in Tielt. De kinderen van het eerste en zesde leerjaar volgen allemaal lessen zedenleer bij Inge Verbrugge en Katrijn De Grauwe.

15-05-2017
Het Nieuwsblad

 

Willemsfonds trekt de polders in – Willemsfonds Blankenberge

Op zaterdag 13 mei bieden het Willemsfonds en de Vriendenkring Open VLD hun leden de kans om onder begeleiding van Joost Witdoeckt een rondleiding te krijgen in de Uitkerkse Polders.
Als deskundige gids van Natuurpunt laat hij je kennismaken met het voor velen onbekende stukje Uitkerke. Hoe is de polder ontstaan? Waarom zijn ze zo belangrijk? Welke dieren en planten huizen er? Op al deze vragen zul je een antwoord krijgen.
Afspraak om 14 uur in het bezoekerscentrum Groenwaecke, gelegen Kuiperscheeweg 20. Leden betalen 2 euro, niet-leden betalen 3 euro. Goede stapschoenen of laarzen zijn aan te raden. Wie een verrekijker heeft, mag deze zeker meebrengen.
Vooraf inschrijven kan via Franky Maelstaf. Telefonisch te bereiken op het nummer 0477/93.56.06 of via mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

12-05-2017
KW Brugs Handelsblad

 

Op ontdekking in de polders - Willemsfonds Blankenberge

Op zaterdag 13 mei neemt Joost Witdoeckt de leden van het Willemsfonds en Open VLD Vriendenkring mee op een ontdekkingstocht doorheen de Uitkerkse Polders. Veel stadsbewoners kennen immers dit stukje Uitkerke nog niet. De deskundige gids van Natuurpunt weet je te vertellen hoe de polders zijn ontstaan, waarom ze zo belangrijk zijn en welke dieren en planten er huis houden.
Afspraak om 14 uur in bezoekerscentrum Groenwaecke. Wie een verrekijker heeft, brengt deze best mee. Goede stapschoenen of laarzen zijn aangeraden. Deelname kost 2 euro. Niet-leden betalen 3 euro. Vooraf inschrijven bij Franky Maelstaf via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0477 93 56 06.

09-05-2017
Het Nieuwsblad/Regionaal: Brugge-Oostkust v

 

Buurt verzet zich (alweer) tegen studentenhuis - Vrijzinnig Huis Brugge

Buurtbewoners hebben de aanval ingezet tegen de plannen van de stad voor een studentenhuis en het Vrijzinnig Huis in de Hauwerstraat. Opnieuw, want nadat ze een eerste bouwaanvraag hebben tegengehouden, willen ze dat trucje nu nog eens overdoen.

Een studentenhuis met een ondergrondse fuifzaal voor tweehonderd personen en het Vrijzinnig Huis met een polyvalente zaal: die zullen, na stevige verbouwingen, in het voormalig politiecommissariaat in de Hauwerstraat worden ondergebracht. Als het van het Brugs stadsbestuur afhangt tenminste, want een aantal buren heeft het niet zo begrepen op de plannen. Ze vrezen dat de polyvalente zaal en vooral ook de fuifzaal voor overlast zullen zorgen.

“Buurt wordt overbelast”

“Begrijp ons niet verkeerd: we hebben helemaal geen probleem met studenten en vrijzinnigen. Het gaat erom of dit wel de juiste locatie is, in een buurt die nu al overbelast is met allerlei evenementen, zoals markten, sportevenementen en jongerenevenementen, met alle geluidsoverlast en mobiliteitsproblemen van dien”, zegt Colette Castermans

uit de Boeveriestraat, een van de protesterende buurtbewoners. “Er komt steeds meer bij en we vragen ons af: waar stopt het dan?”

Ondertussen zijn de buurtbewoners gestart met het verzamelen van handtekeningen. Die moeten het bezwaar tegen de bouwplannen, die momenteel in openbaar onderzoek zijn, kracht bijzetten. De buren zijn daarmee niet aan hun proefstuk toe, want een eerdere bouwaanvraag wisten ze tegen te houden na vaststelling van een procedurefout.

Box-in-box

Volgens het stadsbestuur zal dat geen tweede keer gebeuren. “Het document dat toen te laat aan het dossier werd toegevoegd, is nu natuurlijk wel aanwezig”, zegt Hilde Decleer (CD&V), schepen van Patrimonium, die ook weerlegt dat het project de buurt extra zal belasten.

“De fuifzaal wordt gebouwd volgens het box-in-boxprincipe, hetzelfde systeem dat ook in de fuifzaal aan het Kraanplein werd toegepast. Daarover hebben ons ook nog geen klachten bereikt.”

05-05-2017
KW Brugs Handelsblad

 

Europese Week van de Begraafplaatsen - huisvandeMens Brugge

Van 27 mei tot 4 juni heeft de Week van de Begraafplaatsen weer heel wat in petto. Er zijn zes verschillende gratis rondleidingen.

Binnenkort is er weer de Europese Week van de Begraafplaatsen, waarbij in heel wat steden het funerair patrimonium in de kijker wordt gesteld. Er zijn voor Brugge zes verschillende gratis rondleidingen. Inschrijven kan tot 24 mei via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het aanbod is dit jaar volgens schepen voor Burgerlijke Stand Martine Matthys bijzonder ruim: een verrasende fietstocht naar begraafplaatsen van kloosterlingen op zaterdag 27 mei, de cryptes in de Brugse binnenstad op maandag 29 en woensdag 31 mei, het kerkhof van Ver-Assebroek op zaterdag 27 en zondag 28 mei, een interculturele ontmoetingswandeling op zondag 28 mei, een poëtische wandeling op de centrale begraafplaats op vrijdag 2 juni en tenslotte nieuw de rondleiding voor kinderen van 9 tot 12 jaar op de centrale begraafplaats op woensdagnamiddag 31 mei.

De organisatie is in handen van de Commissie voor Graftekens, de stedelijke dienst Burgerlijke Stand, het Huis van de Mens en Vormingplus.

www.brugge.be/europese-week-van-de-begraafplaatsen

03-05-2017
Deze week Kortrijk/Menen

 

Bezatse heeft nieuwe voorzitter - VC De Bezatse Menen

Na twaalf jaar mag het vrijzinnig centrum De Bezatse een nieuwe voorzitter verwelkomen. Marc Casteleyn (rechts op de foto) neemt afscheid en Ruben Descamps zwaait voortaan de scepter. “In 1995 was mijn vader Patrick voorzitter. Zo leerde ik De Bezatse kennen. Ondertussen ben ik al vijf jaar bestuurslid. Ik zal ijveren voor een nieuw en groter lokaal, de dagelijkse werking verderzetten en meer jongeren bij het centrum betrekken.” Het dagelijks bestuur bestaat verder uit ondervoorzitter Jelle Janssens, secretaris Els Poublom, penningmeester Diana Roose en webmaster Christa Desmet.

28-04-2017
KW editie Gaver

 

“Waregems lentefeest wint spectaculair aan belangstelling" - HVV/OVM Waregem

Nino Coussement zet mee het lentefeest in Waregem op touw. Het lentefeest in Waregem is aan een spectaculaire groei bezig. Het aantal kinderen dat komt, stijgt van een tachtigtal enkele jaren geleden tot een recordcijfer van 144 nu. “Hoe dat komt? De pedofilieschandalen in de kerk spelen er zeker een rol in”, legt medeorganisator Nino Coussement uit. “Over het algemeen zie ik dat mensen meer afstappen van tradities.”


Het lentefeest voor de kinderen van Waregem, Anzegem, Deerlijk, Kruishoutem en Zulte vindt plaats op zaterdag 13 en zondag 14 mei in Waregem. Vorig jaar daagde er een duizendtal aanwezigen op voor het grote kinderfeest van de vrijzinnigen en volstonden twee vieringen. Nu zit de grote zaal van De Schakel drie keer afgeladen vol, telkens goed voor 560 mensen.

Denk je dat het lentefeest nog verder kan groeien?
Nino Coussement: “Dat zijn we nu al zeker. Op basis van wat we nu weten, verwachten we in 2018 zelfs 200 kinderen extra. Dat betekent dat we de viering over vier diensten zullen
moeten spreiden in plaats van drie zoals nu. We sluiten het zelfs niet uit dat er nog meer kinderen op af zullen komen. In dat geval kunnen we het evenement niet langer in De Schakel organiseren.”

Ben je verbaasd over de groeiende belangstelling?
Nino Coussement: “Eigenlijk niet. Je merkt op allerlei vlakken dat er in de geesten van de mensen een echte breuk is met het verleden. Zo trouwt niet elk koppel nog kerkelijk. Velen trouwen zelfs niet meer en gaan gewoon samenwonen. Je ziet ook meer burgerlijke diensten in funeraria. Bij onze ‘Huizen van de Mens’ stijgt de vraag naar de organisatie van vrijzinnige plechtigheden immers ook verder. In die verandering past ook het toenemende succes van het lentefeest. Veel ouderparen kiezen daar nu bewust voor. Een aantal verwijst daarbij ook naar de figuur van Roger Vangheluwe en de pedofilieschandalen van de voorbije jaren in kerkelijke kringen. Tot slot zal ook het speelse karakter van onze vieringen ook wel voor mond-tot-mondreclame gezorgd hebben, neem ik aan.”

Stellen jullie zelf eisen aan wie deelneemt?
Nino Coussement: “Neen wij sluiten niemand uit. Weet je dat we dit jaar ook een 20-tal kinderen hebben uit het vrij onderwijs? Iedereen is welkom!”

Eigenlijk pakken jullie met twee feesten uit, als ik het goed heb?
Nino Coussement: “Inderdaad, maar de viering van de 6- en 12-jarigen blijft gemengd. Een combinatiefeest heet dit binnen de vrijzinnige gemeenschap. Bij het lentefeest vieren we de overgang van het speelse naar het leren, bij het feest van de vrijzinnige jeugd voor de 12-jarigen is het de stap van het kind-zijn naar de adolescentie. Alles gebeurt in een speelse context zowel bij de voorbereiding als de dag zelf.”

Merk je ook een toenemend succes van de Humanistische Vrijzinnige Vereniging?
Nino Coussement: “Dat kan je toch wel zeggen. Al hebben we nooit echt een gebrek aan leden gehad. Toen we er 32 jaar geleden mee begonnen, hadden we toch meteen een 60-tal aanwezigen op onze eerste vergadering. Dus slecht was dat niet. Onze cursussen filosofie trekken toch telkens 40 tot 50 geïnteresseerden. ”

Hoe politiek gekleurd is de organisatie van vrijzinnigen in Waregem?
Nino Coussement: “Niet, we zijn een a-politieke vereniging. Hier vind je dan ook een mix aan politieke overtuigingen, van links tot rechts. Socialisten, liberalen en groenen vergaderen broederlijk naast elkaar. Maar nogmaals de organisatie zelf is a-politiek.”

Je bent zelf al van in het begin secretaris van de vrijzinnigenorganisatie. Hoe voelen jullie zich in een stad waar de CD&V heer en meester is?
Nino Coussement: “We kunnen zeker niet klagen over het stadsbestuur. Als we nu over onze eigen stek beschikken, het vrijzinnigencentrum Poincaré, dan is dat voor een belangrijk stuk ook door de 130.000 euro subsidies die we daarvoor gekregen hebben van de stad. Onze vereniging zelf doet het heel goed. Met 650 leden zijn we, na Mechelen, de tweede grootste vrijzinnigenvereniging van Vlaanderen.”

Info over het lentefeest of de vrijzinnige gemeenschap: Nino Coussement 0498 75 67 66. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 

27-04-2017
Het Laatste Nieuws Leiestreek

 

Nieuwe voorzitter voor De Bezatse


Na twaalf jaar mag het vrijzinnig centrum De Bezatse een nieuwe voorzitter verwelkomen. Marc Casteleyn neemt afscheid en Ruben Descamps zwaait voortaan de scepter. "In 1995 was mijn vader Patrick voorzitter. Zo leerde ik De Bezatse kennen. Ondertussen ben ik al vijf jaar bestuurslid. Ik zal ijveren voor een nieuw en groter lokaal, de dagelijkse werking verderzetten en meer jongeren bij het centrum betrekken." Het dagelijks bestuur bestaat verder uit ondervoorzitter Jelle Janssens, secretaris Els Poublom, penningmeester Diana Roose en webmaster Christa Desmet.
 

25-04-2017
Radio 2

 

Euthanasie wordt bespreekbaar bij de Broeders van liefde - huisvandeMens Kortrijk

 
Euthanasie wordt voortaan bespreekbaar bij de vzw Broeders van Liefde, die bij ons onder meer verantwoordelijk is voor het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Amandus. De katholieke organisatie verzette zich lange tijd tegen euthanasie, maar zegt dat de samenleving geëvolueerd is en dat ze eventuele vragen van patiënten bespreekbaar wil maken.

De beslissing van de vzw krijgt onder meer positieve kritiek van het vrijzinnige huisvandeMens, dat begeleidt mensen onder meer als ze euthanasie overwegen. 'De beslissing om euthanasie bespreekbaar te maken zal heel wat patiënten, vreemd genoeg, motiveren om toch te blijven leven.', zegt Mieke Werbrouck. 'Het idee dat er een uitweg is als het echt te zwaar wordt, maakt de problemen voor veel mensen beter draagbaar. Lang niet iedereen die informatie inwint over euthanasie zet achteraf ook effectief de stap'.

Het huisvandeMens pleit intussen wel voor een doorverwijzingsplicht bij artsen die euthanasie niet zien zitten. 'We hebben alle begrip dat je daar als arts tegen bent, omwille van je geloof of andere redenen', zegt Werbrouck nog. 'Tegelijk vinden we wel dat je respect moet opbrengen voor je patiënt en zijn of haar beslissingen. Een tijd geleden begeleidde ik een oudere dame die al lange tijd aan een zware depressie leed en ook nog eens last had van ouderdomskwalen. Haar dokter had het bijzonder moeilijk met euthanasie, maar heeft haar naar een collega doorverwezen. En dat is de juiste keuze. Al doen dus niet alle artsen dat'.
 
 

25-04-2017
Het Nieuwsblad

 

Ruben Descamps is nieuwe voorzitter van VC De Bezatse

 
Vrijzinnig Centrum De Bezatse - de ontmoetingsplaats voor de vrijzinnigen in Menen en omstreken - stelde zijn nieuwe voorzitter voor. Ruben Descamps neemt de fakkel over van Marc Casteleyn, die twaalf jaar aan het roer stond van het centrum. Met Descamps komt een jonge, maar sterke kracht op het voorplan. Hij zit sinds 2012 in het bestuur en zijn vader Patrick was ook jaren voorzitter van het centrum.
 

22-04-2017
Radio2

 

Mensenrechtencommissaris op bezoek in Kortrijk

 
De mensenrechtencommissaris van Europa, Nils Muižnieks is in Kortrijk op uitnodiging van zijn persoonlijke vriend en deken Geert Morlion. Burgemeester Vincent Van Quickenborne liet hem het gulden boek ondertekenen. Als Europees commissaris controleert en stimuleert hij de mensenrechten in de 47 landen van de Europese raad. En er is nog veel werk aan de winkel. Vooral op het vlak van vluchtelingen, gehandicapten en gevangenen.

De Europese mensenrechtencommissaris Nils Muižnieks werd vanmorgen ontvangen op het stadhuis. De verschillende geloofsgemeenschappen van Kortijk waren ook aanwezig. (o.m. Jan Vanhaverbeke vanuit VC Mozaïek) Muižnieks moet er als Europees commissaris over waken dat de mensenrechten niet geschonden worden. Ook in België houdt hij de situatie nauwgezet in de gaten. Want zelfs rijkere landen hebben problemen om mensenrechten te respecteren, vooral op vlak van vluchtelingen, de manier waarop met gehandicapten wordt omgegaan en in gevangenissen, zegt Muiznieks.

Morlion en Muižnieks: goede vrienden
De commissaris is een persoonlijke vriend van Deken Morlion. Ze leerden elkaar jaren geleden kennen via een Orthodox koor waar de deken graag naar luistert en waar de vrouw van Muižnieks bij zong. Muižnieks is een Let, net als zijn vrouw. Hun ouders waren vluchtelingen en werden na WO II 6 jaar lang opgevangen in een vluchtelingenkamp in bezet Duitsland. Daarna verhuisden de Muižnieks naar de VSA. Nils Muižnieks studeerde politieke wetenschappen aan de Berkeley-universiteit in California. Vijf jaar geleden werd hij Europees commissaris voor de mensenrechten.

21-04-2017
KW editie De Leie

 

Ruben is nieuwe voorzitter van VC De Bezatse

 
De Bezatse is de ontmoetingsplaats voor vrijzinnigen in Menen en omstreken. “Ik heb heel lang geleden de uitgesproken vrijzinnigheid ontdekt. Wij geloven eerder in de wetenschappelijke visie van ons aards bestaan dan in een almachtige god die daar verantwoordelijk voor zou zijn”, legt Marc uit. De Bezatse wil de plaats zijn waar je je spreekwoordelijke bezatse kan bijvullen of de inhoud ervan kan delen met anderen. “Het is een ontmoetingsplaats voor mensen die niet gelovig zijn, die niets opgelegd willen krijgen. Kortom, voor mensen die vrij willen zijn, zowel in het denken als in het handelen”, aldus Marc.

Ontplooien

De 55-jarige Menenaar was twaalf jaar voorzitter van De Bezatse. Hij vond het tijd om de fakkel door te geven. “Het is niet goed om zo lang aan het roer te staan. Twaalf jaar is heel lang, de
meesten blijven maar een paar jaar voorzitter. Ik was intussen de zevende voorzitter. Gelukkig heb ik een bekwame opvolger”, zegt Marc.

Ruben Descamps (32) uit Menen neemt die taak op zich. “In 2012 ben ik in het bestuur gestapt, toen al op vraag van Marc. Ik kwam er terecht in een team van gemotiveerde en actieve vrijzinnigen. Ze boden mij de kans om mezelf verder te ontplooien binnen het bestuur. Al een tweetal jaar geleden vroeg Marc mij om hem als voorzitter op te volgen, maar ik voelde mij daar nog niet klaar voor”, zegt Ruben.

Marc stoomde Ruben de laatste twee jaar gestaag klaar en stelde hem dit jaar nogmaals de vraag. “Hij is er klaar voor, daarin ben ik 100 procent van overtuigd. Ruben is ook geen nieuwkomer meer, hij draait al enkele jaren mee. Hij heeft het ergens ook in het bloed want zijn vader Patrick Descamps is ook ooit een tijd voorzitter geweest”, haalt Marc aan. “Het zal geen gemakkelijke opdracht zijn. Dit is geen kaartersclubje hé. De Bezatse organiseert verschillende soorten activiteiten zoals tentoonstellingen, toneelvoorstellingen, kunstzinnige voordrachten, wetenschappelijke lezingen, actualiteitsdebatten maar ook gezellige eet- en drankfestijnen waarbij we elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast kan je op ons centrum een beroep doen voor de uitwerking van vrijzinnige plechtigheden.”

Groter lokaal

Ruben had maar één voorwaarde. “Mijn enige eis, als ik het zo mag stellen, was dat Marc nog in het bestuur bleef want hij was een voorzitter uit duizend”, aldus Ruben. Marc zal dus nog in het bestuur blijven maar zonder functie. De 15 bestuursleden gingen unaniem akkoord met Marcs beslissing om Ruben als zijn opvolger te kiezen. “Ik ben daar uiteraard héél blij om. Mijn
doelstelling als nieuwe voorzitter zal zijn om, net als Marc, te ijveren voor een nieuw en groter lokaal. Nu kunnen er maximaal honderd personen binnen, rechtstaand weliswaar. Met een groter lokaal kunnen we de mensen die langskomen bij onze moreel consulente op een waardige manier ontvangen. Maar een grotere locatie is er vooral ook om het groeiend aantal leden en sympathisanten te kunnen herbergen tijdens onze activiteiten”, legt Ruben uit.

De 300 leden van De Bezatse kunnen op hun twee oren slapen. “Ik heb met volle goesting en trots de fakkel overgenomen en ik wil zeker niemand teleurstellen. Ik hoop in de toekomst ook meer jongeren bij het vrijzinnig centrum te betrekken. Dat staat bovenaan op mijn agenda”, besluit Ruben.

21-04-2017
KW editie De Zeewacht

 

Wijn proeven bij het Vermeylenfonds - VF Bredene

 
Onlangs organiseerde het Vermeylenfonds Bredene, onder het voorzitterschap van Geert Lefebvre, een wijnproeverij. Er was keuze uit tien kwaliteitswijnen uit ex-Joegoslavië. Daarnaast konden de aanwezigen ook gratis genieten van Sloveense hesp, een cognac en grappa. Op de foto zien we Geert Lefebvre, Veronique Descheemaecker, Lilly Thijs en Leonie Baesen.
 

14-04-2017
Brugs Handelsblad

 

“Trailwedstrijden zijn vooral tof en ontspannend” - huisvandeMens Brugge

 
Onlangs had in de Ardennen de 40ste editie van de Crêtes de Spa plaats, een jaarlijkse trailrunwedstrijd. Ilse Rotsaert uit Beernem werd tweede dame overall en won het klassement bij de dames +40. “Het was een trail van tien kilometer, heel wat bergop en bergaf, een kuitenbijter. Niettegenstaande dat ik niet veel aan duurlopen doe, lag mij dat wel”, vertelt Ilse, die ruim twintig jaar geleden met survival run begon. Vier jaar lang, daarna werd ze zwanger en deed ze lange tijd geen sport. “Nu ben ik een goede drie jaar geleden terug herbegonnen en ben daar zeer intensief mee bezig”, vertelt de 43-jarige atlete. Ze is veeleer een pisteloopster: 200 meter, 400 meter en soms 800 meter of korte afstanden. “Op een bepaald moment vond ik in Spa mijn tweede adem en ging het ontzettend vlot. Ik ontdekte dat de langere afstanden niet echt een probleem vormen, wat ik nochtans wel altijd dacht.”

Ilse is actief bij Blanco Atletiek en Jogging Vereniging, de Beernemse kern van de Koninklijke Atletiekvereniging RC Gent. “Enkele atleten, vrienden zoals Annemie D’Haeninck en Tjörven Bossu, zijn binnen de club door trailwedstrijden gebeten. Ik loop ook heel graag in de natuur en schreef mij in. Ik vind dat vooral tof en ontspannend. Mijn echtgenoot Nico De Bel neemt daar ook graag aan deel. Het is zeker voor herhaling vatbaar”, zegt Ilse, werkzaam als vrijzinnig humanistisch consulent in het HuisvandeMens in Brugge. “Dit is vooral een zittende job, het actief sporten is dan ook welkom. Zeker binnen onze club. Want ik merk echt wel dat je daar vorderingen maakt. Ze hebben goede, gediplomeerde trainers die zeer gevarieerd werken. Het is niet alleen lopen, maar ook rompstabilisatie. Het is qua trainingsvormen zeer uitgebreid. Ik ben in die club enorm verbeterd”, vindt Ilse.
...
 

07-04-2017

KW Het Wekelijks Nieuws Kust

 

Vrienden van het Gemeenschapsonderwijs huldigden verdienstelijke leerlingen - Vrienden GO! Westhoek

 
Elk jaar reiken de Vrienden van het Gemeenschapsonderwijs prijzen uit aan leerlingen uit de scholen van GO!, die zich sociaal verdienstelijk hebben gemaakt. De initiatiefnemers willen leerlingen huldigen die in hun instelling het beste aansluiten bij de doelstellingen van het pedagogische project van het Gemeenschapsonderwijs, meer bepaald bij de sociale component ervan. Het zijn de leraren en de directeurs die bepalen welke leerlingen zich verdienstelijk hebben gemaakt. De Vrienden van het Gemeenschapsonderwijs reserveren de prijs voor de leerlingen van de derde graad van het basisonderwijs, het buitengewoon onderwijs, en de eerste en derde graad van het secundair- en technisch onderwijs. Op 26 maart werden in het Cultureel Centrum Ysara in Nieuwpoort 21 leerlingen die zich op sociaal, maatschappelijk, cultureel en/of sportief vlak verdienstelijk maakten, gehuldigd. “Het gaat niet over prestaties maar over kwaliteiten die in het onderwijs belangrijk zijn”, verduidelijkte Annie Decleer, voorzitter van de Vrienden GO! Westhoek. De genomineerden zijn voor het basisonderwijs zijn Indra T’joens (bs De Mote Ieper), Cindy Sanaki (Ter Elzen Wijtschate), Kiara Zwertvagher (’t Wilgenhof Vlamertinge), Bauke Vanhove (De Ster Poperinge), Robbe Craeymeersch (Ter Berken Langemark), Eline Vermeersch (De Letterzee Koksijde), Noor Vandamme-Vinckier (Campus Nieuwstad Veurne), Lamine Dehoorne (W’ijzer Diksmuide). Voor het buitengewoon basisonderwijs: Elke Vanhove (mpi Westhoek De Viertorre), Anouk Hoflack (mpi Westhoek De Kim), Lovely De Groote (mpigo Westhoek De Klaproos). Voor het secundair onderwijs: Morgane Degryse (atheneum Ieper), Gautran Mombert (technische Atheneum Diksmuide), Margaux Delameilleure (atheneum Diksmuide), Jolien Lersberghe (atheneum Veurne Centrum) Loythy ’t Jaeckx (msgo Atheneum Nieuwpoort), Janna Deleu (technisch Atheneum Ieper). Voor het Cvo Cervo-Go Volwassenonderwijs waren het Ellen Dubois voor De Panne en Ariane Debruycker voor Ieper, ten slotte was er een nominatie voor Robbe Van Wonterghem van het Internaat Leerlingen Aan De IJzer.
 

02-04-2017
De Zondag/Brugge - Oostkust

 

Claudine De Pauw - VC De Sleutelbrug Brugge

 
In het Vrijzinnig Centrum De Sleutelbrug (in de volksmond gekend als de Speelmanskapel) in de Beenhouwersstraat in Brugge is gisteren de tentoonstelling van start gegaan met werk van de kunstenares Claudine De Pauw. De tentoonstelling zal nog tot 15 april te bezoeken zijn.
 

31-03-2017
Kortrijks Handelsblad en Gaver

 

Willemsfondsuiltje voor Gwendoline Remmerie - Willemsfonds Zwevegem

 
Niemand minder dan minister van staat Marc Eyskens kwam de gelegenheidstoespraak uitspreken voor de Figuur van het Jaar. Die eer kreeg Gwendoline Remmerie toegewezen. Marc Eyskens schreef ook een voorwoord van haar boek.
De verkiezing van de ‘Figuur van het jaar’ is een initiatief van het Willemsfonds dat hiermee een persoon of vereniging huldigt, die Zwevegem het afgelopen jaar in de kijker bracht. Bij de verkiezing werkt men samen met de Zwevegemse pers. De verkiezing zelf vond halfweg januari plaats. Het was echter wachten tot vorige week vooraleer de prijzen konden worden uitgereikt.
Schepen voor Cultuur Johan Rollez mocht de mensen op de ereplaatsen huldigen. Showband Calypso werd in de persoon van zijn voorzitter Philippe Depraetere op de derde plaats gehuldigd. De showband organiseerde vorig jaar onder andere een prachtige internationale taptoe en behaalde een mooi resultaat op het Europese Kampioenschap in het Nederlandse Kerkrade.
Tom Weedaege werd eervol tweede. Hij werkt, met succes, verder aan zijn carrière als accordeonist en kreeg vorig jaar zelfs een reportage in het Eénprogramma ‘Iedereen Beroemd’.

Kortverhalen

De titel van Figuur van het Jaar ging dit jaar dus naar Gwendoline Remmerie uit Sint-Denijs. Zij stelde eind vorig jaar haar zesde boek voor met als titel Inzicht, een verdwaalde zoen waarin ze een reeks kortverhalen rond dagelijkse situaties brengt.
Het voorwoord in het boek werd geschreven door Wouter Torfs, zuster Jeanne Devos en minister van staat Marc Eyskens, die ook de gelegenheidstoespraak kwam uitspreken. Vandaar ook dat de uitreiking van het Willemsfondsuiltje een tijdje op zich liet wachten. Het leek niet evident om een geschikte datum in de drukke agenda van de minister te vinden.
In zijn eigen stijl bracht Marc Eyskens voor een aandachtig publiek een toespraak waarin hij het werk van Gwendoline prees.
Na de toespraken kreeg de schrijfster het keramieken beeldje, een uil dat het symbool van het Willemsfonds voorstelt, en door Claudine Buysschaert gemaakt werd.
Voor de drie laureaten was er ook nog een oorkonde en een attentie van de pers.
 

31-03-2017
Kortrijks Handelsblad

 

88 feestelingen vieren hun lentefeest - Kortrijk

 
Op zaterdag 25 maart vierden 88 jongeren hun lentefeest in de Kortrijkse schouwburg. Het waren Alexe Aerts, Victor Ameye, Xander Beernaert, Marlow Biliet, Amélie Bourgois, Jeanne Casteele, Lore Christiaens, Sheldon Claerhout, Norah Soens, Nienke De Coene, Vic De Maertelaere, Nena Debaere, Lopke Deboosere, Léon Deboosere, Murielle Decaluwé, Kobe Decambray, Arend Declerck, Elisa Decock, Niel Defevere, Bo Delaere, Raf Delobel, Janne Demets, Alicia Demeyere, Kobe Demeyere, Devon Demeyere, Boyd Dendauw, Esmé Depaepe, Louis Depauw, Ximen Deprez, Noor Deprez, Zana Dewitte, Jessup D’Halluin, Roos Duynslager, Faye Eggermont, Devrim Ezer, Lara Farmani, Mauro Isaïa Flo, Jef Geers, Jean Germonprez, Guillaume Gheysen, Rooney Ghijselinck, Aïcha Godefroidt, Robyn Haevermaet, Elza Heugebaert, Mike Hoovelts, Ashley Hubrechsen, Merel Ilsbroeck, Luca Ingelbrecht, Juna Kerckhove, Estée Ketels, Hailey Lammens, Mila Lamotte, Maité Lemaître, Isalys Locquet, Navaro Maertens, Hannah Maes, Susa Michiels, Rayan Ousman Abdillahi, Maïithe Pannecoucke, Jente Platevoet, Floor Prinzie, Erwin Roosenboom, Imme Schietgat, Alya Tagourti, Ilan Van Doorn, Ilyas Van Laere, Edouard Van Mulders, Neinah Vanacker, Louise Vanassche, Liam Vandebuerie, Aiden Vandenabeele, Nelle Vander Donckt, Warrick Vanderdael, Anouk Vanderhauwaert, Elise Vanhee, Mila Vanhoenacker, Jayden Vanhoutteghem, Bryan Vansteenkiste, Mare Verbeke, Dante Vercaemst, Ella-Marie Verdonck, Magnus Verhelst, Eirik Verreydt, Lily Verstraeten, Jotte Vlaeminck, Lore Wambacq en Thomas Watteeuw.
 

28-03-2017
Het Laatste Nieuws

 

Lezing "Een blik op onze energietoekomst" met Bart Tommelein - VLC De Geuzetorre Oostende

 
Het beleidsdomein energie staat voor grote veranderingen, die zeer tastbaar zullen zijn voor elke Vlaming. Als Vlaams minister van Energie ziet Bart Tommelein het als een belangrijke opdracht om alle facetten hiervan grondig uit te leggen. Daarom komt hij op dinsdag 28 maart 2017 langs in Oostende om de leden van het UPV, het Willemsfonds, het Vermeylenfonds en het VLC te informeren en hun vragen te beantwoorden.
Onze provincie doet al heel wat om efficiënter en solidair met energie om te gaan, maar natuurlijk willen we het altijd beter doen. Wil u graag weten wat u kan doen? Kom dan met al uw vragen naar deze activiteit en verruim je kennis.
 

26-03-2017
Zondag Westkust-Middenkust

 

Zondagse lezing over trappistenbieren - Vrijzinnig Huis Koksijde

 
De ochtend om 11 uur is ‘trappistenbieren’ het thema van de lezing gegeven door Jef Van den Steen. Wie interesse heeft in onze nationale trots is welkom in het vrijzinnig huis in de Galloperstraat.
Van den Steen is een bierexpert en microbrouwer. Hij deelt graag zijn passie.
 

24-03-2017
KW editie De Zeewacht

 

Prijs diversiteit en verdraagzaamheid voor Ensorinstituut - Vrienden van het GO! Oostende

 
Tijdens de prijsuitreiking van de sociaal verdienstelijke leerling kreeg het Ensorinstituut de prijs diversiteit en verdraagzaamheid. De prijs is een initiatief van de Vrienden van het GO! aan zee. Het Ensorinstituut zet in op het thema ‘Hoe vroegtijdige schooluitval bestrijden’. De school kiest voor een totaalbenadering, waarbij zoveel mogelijk leerlingen en leerkrachten worden betrokken. Op de foto Carla Jordi, voorzitter van de Vrienden GO! aan zee, coördinator GOK-werking Ellen Hoorne en directeur Barbara Himpens.
 

24-03-2017
KW/De Leie

 

Lentefeest voor eerste- en zesdeklassertjes van De Wonderwijzer - Lauwe

 
Zaterdag vierden de leerlingen niet-confessionele zedenleer uit het eerste en zesde leerjaar van De Wonderwijzer Lauwe hun Lentefeest. U ziet Arno Verschaeve, Mathis Roselle, Tore Vanhauwaert, Jonas Fiore, Louise Depaepe, Nina Verbauwhede, Laura Dekyvere en Jade Vanhaute, de feestvarkentjes uit het eerste jaar, en Mila Baert, Chayma Belhemdi, Mauro Chambaere, Julie Hautekeete, Mila Lefevre, Louka Minne, Kian Pappyn, Zoë Secember, Margaux Vanlerberghe, Matthies Vanluchene en Jorre Vanquicelberghe uit de zesde klas.
 

17-03-2017
KW editie De Zeewacht

 

De Vrienden van het GO! aan zee maken prijs voor verdienstelijke leerlingen bekend - Vrienden van het GO! Oostende

 
In De Box in de Schapenstraat zetten de Vrienden van het GO! aan zee op zondag 12 maart de verdienstelijke leerlingen in de bloemen. Met deze jaarlijkse prijs zet de vereniging jongeren in de kijker die zich onderscheiden op sociaal, cultureel, maatschappelijk of sportief vlak. Dit jaar kwamen alleen de tieners uit de eerste graad van het secundair onderwijs in aanmerking. Op de foto vooraan (van links naar rechts) Jelle Dekimpe (De Branding Middelkerke), Bram Paepe (Da Vinci Atheneum Koekelare), Matiz Andries (KA Centrum Oostende), Brent Taecke (De Branding Middelkerke), Gwendoline Vanschaemelhout (Ensorinstituut Oostende) en Hanah Moens (De Zeeparel Middelkerke). Achteraan (van links naar rechts) Xana Vanbillemont (Vesaliusinstituut Oostende), Gypsy Rotsaert (KA Pegasus), Emina Verkeyn (Middenschool Bredene), Vienna Debacker (Atlas Atheneum Gistel) en Maxime Meere (Maritiem Instituut Mercator). De klassen 1A uit Middenschool De Branding en Het Schelpenhuis (De Zeeparel Middelkerke) waren de meest verdienstelijke klassen. De leerlingen
staan tussen Carla Jordi (Vrienden van het Go! aan zee) en Onderwijsschepen Tom Germonpré.
 

16-03-2017
Het Laatste Nieuws

 

Fuifzaal in studentenhuis botst op protest - Vrijzinnig Huis Brugge

 
De bouw van een nieuw studentenhuis en vrijzinnig huis op de plaats van het voormalig politiecommissariaat op het Beursplein in Brugge stuit op protest van de buren. Een aantal onder hen vreest geluids- en verkeersoverlast van de geplande fuifzaal in het gebouw. Doordat er mogelijk procedurefouten zijn gebeurd, loopt de bouw vertraging op.

Op dit moment vinden nog opnames voor de nieuwe reeks 'De Dag' plaats in het vroegere commissariaat langs de Hauwersstraat tegenover het Beursgebouw. Maar als het aftandse Beursgebouw tegen de vlakte gaat, zou ook de bouw van het nieuwe studentenhuis en vrijzinnig huis op die plaats moeten starten. De bouwvergunning is afgeleverd door Vlaanderen, maar buurtbewoners zijn er tegen in beroep gegaan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. "Het gaat om een procedureslag", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening, Franky Demon (CD&V). "Wij, de stad, willen op de plaats van het commissariaat een studentenhuis met ondergronds fuifzaaltje bouwen, terwijl het Huis van de Vrijzinnigen er ook hun kantoren wil onderbrengen. Tijdens het openbaar onderzoek kwamen bezwaren binnen

van buurtbewoners die vrezen voor overlast van de fuifzaal. Wij hebben die bezwaren overgemaakt aan Vlaanderen, dat er uiteindelijk geen rekening mee heeft gehouden. Daar gaat de discussie nu over. In principe moeten wij de uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen niet afwachten om te starten met de bouw, maar we wachten nu toch even af en dienen het dossier opnieuw in. Er volgt dus weer een openbaar onderzoek, waarin bezwaren neergelegd kunnen worden."

Kleinschalig

Demon benadrukt dat de fuifzaal in het studentenhuis kleinschalig wordt. "Er is echt heel veel rekening gehouden met de buurt. Er zou geen overlast mogen zijn, ook omdat met de strengste isolatienormen is rekening gehouden. Het gaat om een klein zaaltje, onder de grond. We willen iets doen voor jongeren in de binnenstad, maar dat is niet eenvoudig."

Boeveriestraat

Het protest komt voornamelijk van het nabijgelegen NH-Hotel en buren met tuintjes in de Boeveriestraat. Advocaat Pieterjan Defoort vertegenwoordigt hen. "De buren hebben vragen bij de fuifzaal, maar ook bij de hoogte van het gebouw, dat hoger komt dan de scheidingsmuur tussen de woningen en het huidige politiegebouw", aldus Defoort. "Verder is er ook te weinig onderzocht welke gevolgen de komst van dit gebouw heeft voor de mobiliteit en is er geen voldoende milieustudie gemaakt." Wellicht moet de bouw van de nieuwe pleisterplek voor jongeren en vrijzinnigen nu voor enkele maanden uitgesteld worden, tot minstens midden 2018.
 

15-03-2017
De Week Kortrijk-Menen

 

ComedyTrack on Tour - VC Mozaïek Kortrijk

 
Onder de noemer ComedyTrack on Tour geven twee comedians een voorsmaakje van hun nieuw avondvullend programma. Op 21 maart staan Jens Dendoncker en Nigel Williams op het podium van vrijzinnig centrum Mozaïek in Kortrijk. Jens Dendoncker werd amper drie maanden na zijn debuut als stand-upcomedian al uitgeroepen tot winnaar van de Radio 2 Humorklas. Sindsdien is hij een van de meest gevraagde comedians van zijn generatie. Nigel Williams won in 2000 Humo’s Comedy Cup en in 2008 was hij ook te zien tijdens ‘Volt’ op Eén. Gastheer van dienst isJan-Bart De Muelenaere.
 

10-03-2017
De Week Kortrijk-Menen

 

‘Brueghel, vrijdenken en humanist’ - VC De Fakkel Bredene

 
Op zondag 12 maart om 10.30 uur toont Armand Sermon met zijn voordracht ‘Brueghel, vrijdenken en humanist’ in VC De Fakkel (Zwanenstraat 11) een ander, voor velen onbekend perspectief op de grootmeester-kunstenaar. De voordracht is gratis en gebeurt in samenwerking met het Vermeylenfonds Bredene.
 

07-03-2017
Het Laatste Nieuws

 

Documentaire moet depressie uit taboesfeer halen - huizenvandeMens Diksmuide en Brugge

 
De documentairefilm 'How to fall apart' wordt morgen vertoond in Oostende, gevolgd door een panelgesprek rond het thema depressie. 'How To Fall Apart' is het verhaal van twee mensen die samen een depressie te lijf gaan met creativiteit. Ze helpen elkaar in het reine te komen met zichzelf en registreren onverschrokken hun eerlijke gesprekken, persoonlijke overdenkingen en hun dagelijkse doen en laten. Het resultaat is een film waarin documentaire, fictie en beeldrijke impressies worden verweven tot een geheel. "Met deze film willen we het onderwerp 'depressie' uit de taboesfeer halen. De film toont hoe een depressie toch een positief keerpunt in het leven kan betekenen en hoe veerkrachtig mensen kunnen zijn", zegt Nele Deblauwe, huisvandeMens. Tickets kosten zeven euro en zijn verkrijgbaar op www.degrotepost.be.
 

24-02-2017
KW editie Roeselare

 

Eetbaar erfgoed - Willemsfonds Hooglede-Gits

 
Op vrijdag 17 februari organiseert het Willemsfonds Hooglede-Gits opnieuw de activiteit ‘Eetbaar erfgoed’. Je bent welkom van 19 uur tot 22 uur in kapel ‘t Hoge, Hogestraat 170 in Hooglede. Daar kan je genieten van de smaak van toen, een smaak die velen graag nog eens proeven. Op het menu staan authentieke ‘vette derms’ of een smakelijke ‘bloelink’, gepaard met een dubbel of tripel van Westmalle. Vanaf 15 euro kan je tenvolle van gebakken vette darmen met brood of bloedworst met krieltjes en appelmoes, trappist inbegrepen. . Info bij Fre
 

17-02-2017
KW Kortrijks Handelsblad

 

‘Den Grooten Oorlog tussen de patatten’ - Willemsfonds Zwevegem

 
Op zaterdag 4 maart organiseert het Willemsfonds de voorstelling ‘Den Grooten Oorlog tussen de patatten’. Het is meteen de tweede activiteit rond de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. “Het betreft een uniek liedjesprogramma over de herdenking van WO I met intrigerende teksten, muziek, adembenemende verhalen, echte oorlogsmaterialen en originele beelden”, verduidelijkt voorzitter Yvan Nys. Het programma wordt gebracht door ‘Lien en Bart’ met als gast Ed Kooyman, de Antwerpse folklegende uit de jaren 70. De voorstelling vindt plaats in het Zwevegems theatercentrum en begint om 19.30 uur. De toegang bedraagt 8 euro voor leden van het Willemsfonds en NSB. Niet-leden betalen 10 euro.
 

17-02-2017
KW editie De Zeewacht

 

VLC De Geuzetorre exposeert Fakkelman

 
Het Vrijzinnig Laïciserend Centrum De Geuzetorre startte onlangs niet alleen een nieuw jaar, maar ook een unieke tentoonstelling rond hun mascotte Fakkelman. “Hij blies 36 kaarsjes uit, want het figuurtje verschijnt al zes jaargangen lang zes keer per jaar in onze Fakkelkrant”, weet Kurt Heddebauw, vrijzinnig humanistisch consulent.

Vrije meningsuiting

De stafmedewerker en huiscartoonist Bart Simoens, beter bekend als Seamoose, zijn de geestelijke vaders van Fakkelman. Ze vonden de tijd rijp om hun geesteskind op eigen benen te laten staan en hem als adolescent de wijde wereld in te sturen. In de hal van VLC De Geuzetorre kan je dan ook uitgebreid genieten van 36 cartoons met Fakkelman. “In een tijd waarin cartoons tekenen en publiceren levensbedreigend is geworden, is dit een statement vanjewelste. Wij pleiten hiermee dan ook meer dan ooit voor het recht op vrije meningsuiting, kritisch denken en vrij onderzoek.”

“Dat doen we Fakkelman voorop echter altijd met liefde, met humor, in wederzijds respect en steeds met de nodige zelfspot. Als nieuwjaarsgeschenk kregen onze aanwezigen een Fakkelman-gadget cadeau, een ‘vrij zinnige zak’ die ze kunnen opplooien en als boodschappentas gebruiken. Wij hopen dat ze de vrijzinnige boodschap zullen helpen uitdragen en de wereld tonen dat we ons niet laten leiden door haat, door angst of door censuur, want gedachten zijn vrij”, aldus Kurt Heddebauw.

Taalhumor

“Al zes jaar lang teken ik Fakkelman voor het magazine van De Geuzetorre. De insteek is dat de tekening of het personage altijd hetzelfde is. Het tekstje speelt in op de actualiteit of de inhoud van het boekje. Een uitdaging voor mij als cartoonist en humorist, maar met taalhumor kan ik aardig overweg. Heel wat prenten zijn gebaseerd op wat er in de wereld gebeurt. Nieuwtjes uit de actualiteit verwerk ik door er mijn eigenzinnig sausje over te gieten. Provoceren of choqueren is nooit de bedoeling. De samenwerking met het Vrijzinnig Laïciserend Centrum loopt op wieltjes”, aldus nog Bart Simoens.

De Geuzetorre is elke werkdag open van 8 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur. De expo loopt nog tot en met vrijdag 3 maart.
 

10-02-2017
KW editie kust

 

Pastafarianisme - Vrijzinnig Huis Koksijde

 
Op vrijdag 17 februari vindt om 20 uur in het Vrijzinnig Huis Koksijde, Galloperstraat 48 in Koksijde een voordracht plaats door Jan Deconinck met als titel ‘Het Pastafarianisme’. De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster, een religie, werd in het leven geroepen om de onzinnigheid van creationistisch geïnspireerd onderwijs aan te tonen. Aanhangers profileren zich als echte gelovigen, maar meestal wordt Pastafarianisme wals een parodie op het geloof beschouwd. Toegang gratis. Info: Marc Van Muylem, 058 51 90 94 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

31-01-2017
Het Laatste Nieuws

 

Expo Fakkelman in VLC Geuzetorre

 
Je kan nog tot eind februari in de Geuzetorre, het Vrijzinnig Laïciserend Centrum in de Kazernelaan, terecht voor een tentoonstelling van Fakkelman. Dat is het figuurtje dat werd bedacht door tekenaar en cartoonist Bart 'Seamoose' Simoens op vraag van de vrijzinnige vereniging. "Al zes jaar lang teken ik Fakkelman voor het magazine van de Geuzetorre. De clue is dat de tekening, of het personage, altijd hetzelfde is, maar het tekstje speelt in op de actualiteit of de inhoud van het boekje", vertelt Simoens. "Nu hebben we alle 36 gepubliceerde Fakkelman-tekeningen gebundeld." Kurt Heddebauw, vrijzinnig humanistisch consulent, werkte al die tijd aan het project mee. De Geuzetorre is elke werkdag open van 8 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.
 

31-01-2017
Het Laatste Nieuws

 

Expo Fakkelman in VLC Geuzetorre

 
Je kan nog tot eind februari in de Geuzetorre, het Vrijzinnig Laïciserend Centrum in de Kazernelaan, terecht voor een tentoonstelling van Fakkelman. Dat is het figuurtje dat werd bedacht door tekenaar en cartoonist Bart 'Seamoose' Simoens op vraag van de vrijzinnige vereniging. "Al zes jaar lang teken ik Fakkelman voor het magazine van de Geuzetorre. De clue is dat de tekening, of het personage, altijd hetzelfde is, maar het tekstje speelt in op de actualiteit of de inhoud van het boekje", vertelt Simoens. "Nu hebben we alle 36 gepubliceerde Fakkelman-tekeningen gebundeld." Kurt Heddebauw, vrijzinnig humanistisch consulent, werkte al die tijd aan het project mee. De Geuzetorre is elke werkdag open van 8 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.30 uur.
 

20-01-2017
KW editie West Stadskrant

 

Getuigenissen - huisvandeMens Ieper & vrijzinnige verenigingen Ieper

 
Het huisvandeMens en de lokale vrijzinnige verenigingen organiseren op vrijdag 20 januari om 19 uur in de stadsschouwburg ‘Getuigenissen uit een oorlogsverleden’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leefden mensen in onderdrukking en deden moedige pogingen tot verzet. Hierover vertellen enkele getuigen. Aanleiding is het verschijnen van het boek ‘Vrijheid achter prikkeldraad’ van Ninnia De Coster. De toegang is gratis. Info via 057 23 06 30 en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 

20-01-2017
KW editie De Leie

 

Donald Buyze krak van de gemeente Wervik - vzw Polyfinario & Vermeylenfonds Kortrijk

 
Donald Buyze (62) is verkozen tot dé Krak van Wervik. Hij is geboren in Geluveld, woont in de Galgestraat en is getrouwd met Marleen Lapere. Naast Tijs (+) is er nog zoon Kobie (37). Hij is leerkracht zedenleer. Hij gaf les in De Duizendpoot op de Tuinwijk in Menen en in de Hellestraat, nu De Horizon. Hij is stichter van de vzw Polyfinario, bestuurslid August Vermeylenkring Kortrijk en Brothers-in-Arms. Actief in het Memorial Project Zonnebeke en het organisatiecomité Feest Vrijzinnige Jeugd Kortrijk. Bestudeert de dwangarbeid tijdens WO I en schrijft er een boek over. Je kan zijn verhaal lezen op www.kw.be/krak
 

13-01-2017
Brugs Handelsblad

 

Gwendoline Figuur van het Jaar - Willemsfonds Zwevegem

 
Het Willemsfonds en persmedewerkers hebben de Figuur van het Jaar 2016 van Zwevegem verkozen. Gwendoline Remmerie (43) uit deelgemeente Sint-Denijs kreeg de meeste stemmen. Ze stelde eind vorig jaar met 'Inzicht, een verdwaalde zoen' al haar zesde boek voor. Accordeonist Tom Weedaege (22) uit Zwevegem, die in maart 2016 een reportage kreeg in het één-programma Iedereen Beroemd, werd tweede. De derde plaats is voor showband Calypso. De showband vierde vorig jaar zijn dertigste verjaardag met een taptoe.
 

13-01-2017
Brugs Handelsblad

 

Een aanwinst van levensbelang - VLC Noorderlicht Blankenberge

 
VLC Noorderlicht is sinds jaren dé plek om in alle rust en sereniteit tweewekelijks te gaan aperitieven en van gedachten te wisselen. De vormingsnamiddagen in samenwerking met de Vlaamse universiteiten oefenen een bijkomende aantrekkingskracht uit. In dit vrijzinnig centrum, waar niemand op basis van ras of filosofische overtuiging beoordeeld wordt, komen niet alleen tal van Blankenbergenaars, maar ook veel gelijkgestemden van buiten de stad regelmatig over de vloer. Op de nieuwjaarsreceptie die met een 150-tal gasten een recordopkomst kende stelde de beheerraad met trots een nieuwe aankoop voor: een automatische externe defibrillator of AED. “De vele recente gevallen van hartfalen, zowel bij jongeren als bij ouderen, heeft ons aan het denken gezet”, aldus voorzitter André Vandenbussche. “Een AED neemt de controle over en geeft gesproken aanwijzingen. Als er geen schok nodig is, zal het toestel er ook geen toedienen. De AED kan zelfs bij hartfalen van kinderen vanaf acht jaar gebruikt worden.” Het AED-toestel is een van de duurste aankopen in de geschiedenis van VLC Noorderlicht.
 

05-01-2017
Het Laatste Nieuws/Oostkust

 

Willemsfonds schenkt 1.800 euro aan De Passer - Willemsfonds Brugge

 
Het Willemsfonds overhandigde een cheque ter waarde van 1.800 euro aan de directie van bijzonderschool De Passer in Sint-Michiels. Daar zitten vooral kinderen met een autismestoornis. Het bedrag werd verzameld met het jaarlijkse Willemsfondsconcert in het Concertgebouw. Dat werd opgeluisterd door de groep Artis Dulcedo, die al tien jaar in opdracht van de vereniging komt optreden.