Brugse vrijzinnigen hebben zicht op nieuwe bestemming 

Het Vrijzinnig Huis krijgt een onderkomen in het voormalig politiegebouw in de Hauwerstraat. Dit heeft het Brugse schepencollege beslist. De Brugse vrijzinnige gemeenschap, die al jaren om een eigen stek vraagt, is tevreden met deze intentie van het stadsbestuur.

De Brugse vrijzinnige gemeenschap onderhandelde geruime tijd over de verwerving van een pand dat als thuisbasis voor alle geledingen en als infrastructuur voor hun activiteiten moet fungeren. In oktober 2012 kregen zij de steun van alle politieke partijen voor dit pand voor de vrijzinnige gemeenschap. In mei 2013 werd ‘een Brugs Vrijzinnig Huis’ opgenomen als agendapunt in het beleidsplan voor 2013-2018 voor de Stad Brugge. Nu besliste het schepencollege dat het Vrijzinnig Huis een onderkomen kan krijgen in het voormalig politiegebouw in de Hauwerstraat. Op die locatie komt ook een studentenhuis. Om aan het oud politiekantoor deze dubbele bestemming te kunnen geven zal het gebouw ofwel gerenoveerd worden, ofwel gaat het tegen de vlakte.

Dat het gewenste Vrijzinnig Huis op die locatie een plaats krijgt, stemt de vrijzinnige gemeenschap tevreden. Het pand biedt de nodige oppervlakte en een goede, zichtbare ligging. De doelstelling is om er een waardig provinciaal Vrijzinnig Huis in onder te brengen, bestemd als werkplaats voor de professionele dienstverlenende instanties en als ruimte om activiteiten te organiseren.

Na dit principestandpunt moet dit dossier nu verder uitgewerkt worden. De vrijzinnige gemeenschap zal  binnenkort een uitnodiging ontvangen om een concreet voorstel uit te werken, zowel bouwtechnisch als financieel.

De georganiseerde vrijzinnige gemeenschap is relatief jong in Brugge. Zo vierde het Vrijzinnig Centrum De Sleutelbrug vorig jaar zijn 25ste verjaardag. De gemeenschap groeit echter gestaag en daarmee neemt ook de nood aan een Vrijzinnig Huis toe. De gemeenschap wil er ook alles aan doen om meer mensen te bereiken.

William Pharasyn, voorzitter Vrijzinnig Centrum De Sleutelbrug: “De huidige accommodatie van de Brugse vrijzinnigen is problematisch. We hebben geen ruimte om vrijzinnige plechtigheden te organiseren. Zo moeten we voor een vrijzinnige afscheidsplechtigheid uitwijken naar het crematorium, terwijl dat eigenlijk ook in een eigen ruimte zou moeten kunnen. Onder meer in Oostende en Kortrijk heb je centra waar de hele vrijzinnige gemeenschap onder één dak verzameld is.”

 “Op dit moment is in Brugge het vrijzinnige veld te veel versnipperd”, zegt Francis Moeykens, bestuurslid van de Instelling voor Morele Dienstverlening (IMD). “Enerzijds heb je het HuisvandeMens in de Jeruzalemstraat, waar je terecht kan voor de uitwerking van een vrijzinnige plechtigheid of voor individuele begeleiding, en anderzijds heb je het Vrijzinnig Centrum De Sleutelbrug in de Beenhouwersstraat, waar activiteiten van lokale vrijzinnige verenigingen plaatsvinden. Het samenbrengen van alle diensten is veel efficiënter. Daarom hebben wij onze krachten verenigd om het project op de rails te krijgen. De door ons gesuggereerde piste om in het voormalig politiegebouw in de Hauwerstraat een Vrijzinnig Huis te realiseren heeft het stadsbestuur onderzocht en zij hebben er nu een positieve beslissing rond genomen. Onze onderhandelingen hebben tot een goed resultaat geleid!”.


Het vrijzinnig landschap in West-Vlaanderen in een notendop


Overzicht alle persberichten

Meer informatie

Over het dossier:

Francis Moeykens, bestuurslid IMD T 050 32 34 06 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

William Pharasyn, voorzitter Vrijzinnig centrum De Sleutelbrug T 0495 71 36 27 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Over IMD West-Vlaanderen en de vrijzinnige gemeenschap:

Lieve De Cuyper
communicatieverantwoordelijke
Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen
T 050 33 59 75
M 0479 26 91 73
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.