HuisvandeMens Ieper organiseert infonamiddag rond het levenseinde te Beselare

HuisvandeMens Ieper organiseert in samenwerking met gemeente Zonnebeke een infonamiddag rond het levenseinde met voordrachten en infostanden. Dit op vrijdag 17 maart, van 13u30 tot 18u, in OC De Leege Platse in Beselare.

Wettelijk is er de laatste jaren veel veranderd rond het thema levenseinde. Mensen kunnen meer en meer zelf bepalen wat ze willen, maar die keuzes zijn niet vanzelfsprekend. Er bestaat veel onduidelijkheid over de mogelijke levenseindebeslissingen.

Bij het huisvandeMens kan je terecht voor een vertrouwelijk gesprek over jouw twijfels en angsten rond het levenseinde. Wij informeren je graag over de wetgeving hieromtrent en wie dit wenst krijgt hulp bij het invullen van wilsverklaringen. Daarnaast kan je bij ons een voordacht over dit thema aanvragen voor jouw vereniging of organisatie. De 5 huizenvandeMens in de provincie werken voor deze dienstverlening nauw samen met LEIF (LevensEinde InformatieForum) West-Vlaanderen.

Het huisvandeMens staat open voor iedereen. Wij verlenen onze diensten vanuit een vrijzinnig humanistisch perspectief. We hechten veel belang aan het zelfbeschikkingsrecht van de mens en streven naar een waardig levenseinde voor iedereen, met respect voor de wil van de patiënt.
Vandaar het initiatief om een infonamiddag in te organiseren rond het thema ‘waardig levenseinde’.      

Lore Alleman van het huisvandeMens maakt je wegwijs in ‘voorafgaande zorgplanning’: ‘Wat kan ik nu al vastleggen voor later? Wie kan ik aanduiden als mijn wettelijke vertegenwoordiger? Welke papieren kan ik  registreren op het gemeentehuis?’

Dr. Kathleen Van Boeckel spreekt over haar persoonlijke  ervaringen als huisdokter en LEIFarts: Aan een kleine helft van de overlijdens in ons land gaat een medische beslissing vooraf, zoals het stopzetten van de behandeling, het opstarten van palliatieve zorgen of euthanasie. Achter elk van deze patiënten staat een arts die zijn of haar patiënt hierin begeleidt. Hoe is het voor een arts om dit te doen?

Notaris Annelies Himpe geeft een spoedcursus erfenisrecht.

Verder kan je terecht op de infostanden van het huisvandeMens, de Burgerlijke Stand, het netwerk palliatieve zorg en bij de notaris. Dit met je persoonlijke vragen rond de negatieve wilsverklaring, wilsverklaring euthanasie, orgaandonatie, lichaam afstaan aan de wetenschap, aanvraag LEIFkaart, rouw- en verliesbegeleiding, registratie van wilsverklaringen en de teraardebestelling.

De indeling van de namiddag is als volgt: van 13u30 tot 14u is er onthaal met koffie, van 14u tot 14u45 is er de voordracht ‘voorafgaande zorgplanning’, van 15u tot 16u is er de voordacht ‘Levenseinde, verhalen uit de praktijk’. Van 16u15 tot 17u15 is er de voordracht ‘Erfenisrecht’. Van 17u15 tot 18u zijn de infostanden te bezoeken. Dit op vrijdag 17 maart in OC De Leege Platse, Geluwestraat 12, Beselare.

Deze infonamiddag is gratis. Graag een seintje indien je komt via 057 23 06 30, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via www.zonnebeke.be/Vrije_Tijd/Inschrijven/Persoon_omgeving. 
  

Dienstverlening huisvandeMens

Lees meer


-Vrijzinnig humanistische plechtigheden
Trouwplannen of samenwonen? Een baby op komst of een dierbare verloren? We helpen je om een persoonlijke plechtigheid uit te werken.
-Waardig levenseinde
Vragen over de mogelijkheden bij het levenseinde? We bieden je informatie en helpen om de wilsverklaringen in te vullen.
-Vrijzinnig humanistische begeleiding
Loopt het leven niet zoals gehoopt en heb je nood om te praten? Rouw je om een dierbare? Vertel je verhaal aan een luisterend oor.
 
Open elke werkdag tijdens de kantooruren en op afspraak. Onze dienstverlening is kosteloos.
 

Overzicht alle persberichten

Contact

huisvandeMens Ieper
Korte Torhoutstraat 4
T 057 23 06 30
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer info

Over de vrijzinnige gemeenschap:
Lieve De Cuyper
communicatieverantwoordelijke
Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen
T 050 33 59 75
M 0479 26 91 73
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

© 2012-2017 IMD West-Vlaanderen | westvlaanderen@demens.nu

Disclaimer