Vrijzinnig humanistisch West-Vlaanderen

Niet gelovig maar wel op zoek naar zingeving? Mensenrechten, gelijkwaardigheid, verbondenheid, ecologie, kritisch denken, eigen keuzes maken – helemaal jouw ding?

Welkom bij vrijzinnig humanistisch West-Vlaanderen, een organisatie voor vrijdenkende zinzoekers! Voor ons staat het geloof in de mens centraal. Onze werking is gebaseerd op het (praktisch) vrijzinnig humanisme, een door de overheid erkende levensbeschouwing. Zo organiseren we heel wat boeiende activiteiten rond maatschappelijke thema’s. Ook verlenen we persoonlijke diensten als vrijzinnige plechtigheden en een luisterend oor.

Drie instanties hebben samen een aanbod voor jou:
de vrijzinnige ontmoetingscentra, de vrijzinnige verenigingen en de huizenvandeMens op talrijke locaties in de provincie.
Zo is er altijd gelegenheid tot een gesprek, begeleiding of activiteit in je buurt.

Wat is vrijzinnig zijn ?

Waarvoor kan je bij ons terecht ?

Waar kan je terecht?

Huisvandemens

Voor begeleiding bij ceremonies, gesprekken, zorgplanning, voordrachten, een gericht activiteitenaanbod,…

Vrijzinnige verenigingen

Voor een breed activiteitenaanbod, diensten,…

Laatste nieuws

VC De Geus Harelbeke schenkt 1260 euro aan sociaal naaiatelier

Naar jaarlijkse traditie organiseerde VC De Geus opnieuw een kaarting voor het goede doel. Dit jaar was de opbrengst 1260 euro en die werd geschonken aan het sociaal naaiatelier te Harelbeke.

Raymonda Verdyck verkozen tot nieuwe voorzitter van deMens.nu

Op de algemene vergadering van deMens.nu (23 maart 2024) werd Raymonda Verdyck verkozen tot nieuwe voorzitter. Ze neemt de fakkel over van Freddy Mortier, die zes jaar aan het roer stond van...

Activiteit 'Solidair met levende boeken' op woensdag 20 maart was ontroerende belevenis

HuisvandeMens Ieper organiseerde in het kader van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie een activiteit waarbij 3 personen als ‘levend boek’ kwamen vertellen hoe zij reeds vaak te...
logo cgso rgb







  Contact

Centrum voor geboorteregeling en seksuele opvoeding
Koningin Elisabethlaan 92
8000 Brugge
T 050 33 69 70
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 Persberichten 19-11-2013    
   
1 december 2013 Wereldaidsdag in Brugge: CGSO organiseert 3 activiteiten

Het CGSO start ook een nieuw initiatief voor mensen met HIV in samenwerking met een aantal partners
  Contactpersonen voor de pers:

Samme Raeymackers
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  
0499  93 48 02

Chris Marchand
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0497  50 99 96  



   
Zondag 1 december is wereldaidsdag. Samen met Sensoa roept het CGSO iedereen op tot solidariteit voor mensen met hiv. We streven naar meer openheid en communicatie, zowel bij mensen met als zonder hiv, om angst en onwetendheid te doorbreken.
 
     
1 december 2013 Wereldaidsdag in Brugge

Zondag 1 december is wereldaidsdag. Samen met Sensoa roept het CGSO iedereen op tot solidariteit voor mensen met hiv. We streven naar meer openheid en communicatie, zowel bij mensen met als zonder hiv, om angst en onwetendheid te doorbreken.


Het CGSO, centrum voor geboorteregeling en seksuele opvoeding, organiseert daarom op wereldaidsdag 3 activiteiten in Brugge:

-      een zondagsgesprek in het VC De Sleutelbrug (Beenhouwerstraat 1 8000 Brugge) om 10u30 waar Caroline Costers een vriend interviewt. Hij brengt een openhartige getuigenis over ‘leven met HIV’. Caroline Costers is reeds verschillende jaren medewerker van het CGSO, werkt als stafmedewerker jeugdpreventie aan de gemeente Knokke-Heist en is relatie- en gezinstherapeute. Zij vult de getuigenis aan met heldere inzichten en staat open voor al uw vragen. Gratis inkom!

-      Een opendeur namiddag in het Levenshuis (Koningin Elisabethlaan 92 8000 Brugge) vanaf 13u tot 17u. In een ongedwongen sfeer kan men er terecht voor informatie en kan men spreken met diverse deskundigen. (hiv verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, lotgenoten). Om 14u, 15u en 16 u is er telkens een korte voordracht over het nationaal aidsplan en over de nieuwe mogelijkheden tot ondersteuning van mensen met hiv in onze regio.

-      Deelname aan de internationale testweek met de nieuwe speekseltest ‘swab2know’ (25 nov tot 1 dec) in samenwerking met çavaria,belangenverdediger voor holebi's en transgenders in Vlaanderen en Brussel. Swab2know is een hiv-preventieproject van het Instituut voor Tropische Geneeskunde dat het gebruik van een gratis en anonieme test voor hiv wil aanmoedigen. Met die nieuwe tekst kan je zelf onderzoeken of je hiv-positief bent. Deze test is gratis en kan makkelijk online besteld en thuis uitgevoerd worden. Het resultaat kan gecheckt worden op de website www.swab2know.be. Deze site werd speciaal ontwikkeld voor dit project en de veiligheid en privacy van de deelnemers wordt gegarandeerd evenals de betrouwbaarheid van de test. Tijdens de testweek kunnen mensen deze test gaan afnemen in het Levenshuis, Koningin Elisabethlaan 92 8000 Brugge op volgende momenten:

Donderdag 28 november van 17u tot 20u
Zaterdag 30 november van 13u tot 17u
Zondag 1 december van 13u tot 17u

Wil je je steun betuigen op wereldaidsdag?

-      Neem deel aan één van de activiteiten in Brugge

-   Draag op 1 december 2013 een rood lintje, het symbool van solidariteit met mensen met hiv en aids. Gratis te verkrijgen in het CGSO, Koningin Elisabethlaan 92 8000 Brugge. Open elke donderdag van 17u tot 20u.

-  Vraag de solidariteitsposter gratis aan bij Sensoa via www.levenmethiv.be en hang ze uit op een goed zichtbare plaats. Zo sluit je je aan bij de affichecampagne van sensoa “Wil jij het horen? Want ik wil het zeggen!" Mensen met hiv willen immers niet leven met een geheim.

-      Geef je profielfoto op facebook een rood lintje. Dat kan heel simpel via www.picbadges.com/rood-lintje-wereldaidsdag.

4 organisaties starten samen een nieuw initiatief voor mensen met HIV

Leven met hiv is niet evident. Hiv is een virus dat je afweersysteem beschadigt. Volledige genezing is niet mogelijk, maar de ontwikkeling van de ziekte kan wel worden geremd door behandeling met medicijnen, de zogenoemde ‘hiv-remmers'. Dankzij deze medicatie is een hiv-diagnose geen doodvonnis meer. Relaties aangaan, vrijen, een huis kopen, op reis gaan, genieten... het blijft allemaal mogelijk.

Toch zorgt een hiv-positieve diagnose voor een keerpunt in iemands leven. Het roept allerhande vragen op over fysieke en psychische gezondheid, over de relaties met familie, partner, vrienden en collega’s maar het brengt ook heel wat praktische, administratieve problemen met zich mee.

Op moeilijke momenten kan het deugd doen om met iemand te praten. Dat kan iemand uit je omgeving zijn, maar ook een lotgenoot of hulpverlener. Omdat de nood aan info, advies, steun en hulp zo groot is in West-Vlaanderen hebben 4 organisaties de handen in elkaar geslagen om samen vanuit Brugge een laagdrempelig dienstverleningsaanbod uit te werken voor mensen met hiv en hun omgeving.

-      De dienst van het AZ St-Jan te Brugge dat mensen met hiv begeleidt en behandelt

-      Sensoa, het Vlaams expertise centrum voor seksuele gezondheid in Antwerpen

-      Polaris, het West-Vlaams Regenbooghuis te Oostende

-      Het CGSO, Centrum voor Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding te Brugge

Via een folder willen we de verschillende mogelijkheden tot hulp, advies en steun in onze regio beter bekend maken. In 2014 start het samenwerkingsverband met en reeks informatieve activiteiten. Op die manier proberen we mensen met hiv concreet te helpen en uit hun isolement te halen.


  Meer info over het CGSO: www.cgsobrugge.be




Het vrijzinnig landschap in West-Vlaanderen in een notendop    
{slider=Lees meer}
Op federaal niveau is er de Unie Vrijzinnige Verenigingen (UVV), die opereert onder de nieuwe naam ‘deMens.nu’. DeMens.nu biedt aan iedereen die het wenst vrijzinnig humanistische dienstverlening in de huizenvandeMens. In West-Vlaanderen zijn er 5 huizen: in Brugge (provinciale hoofdzetel), Roeselare, Ieper, Diksmuide en Kortrijk.

Verder overkoepelt deMens.nu 36 vrijzinnige lidverenigingen die via hun lokale afdelingen overal in Vlaanderen actief zijn in jongerenwerking, volwassenenvorming, sociaal-cultureel werk e.a. De werking van al deze verenigingen is gebaseerd op het principe van het vrijzinnig humanisme. Eén daarvan is het CGSO Brugge. Andere zijn het August Vermeylenfonds, Uitstraling Permanente Vorming, het Willemsfonds, de Humanistisch Vrijzinnige Vereniging. Ze organiseren heel wat activiteiten en/of verlenen diensten. Daarnaast vind je in Vlaanderen ook vrijzinnige ontmoetingcentra. Kort omschreven zijn ze een uithangbord en informatiecentrum voor de verspreiding van het vrijzinnig gedachtegoed. De vrijzinnige verenigingen kunnen gebruik maken van de faciliteiten van deze centra voor hun activiteiten. In West-Vlaanderen zijn er ontmoetingscentra in Bredene, Blankenberge, Oostende, Brugge, Oostkamp, Harelbeke, Menen, Kortrijk, Koksijde en Waregem.

Humanisme staat gelijk aan waarden als verdraagzaamheid, vrijheid, gelijkwaardigheid, verbondenheid en verantwoordelijkheid. Een vrijzinnig humanist combineert zijn vrijzinnige houding met humanistische waarden. Dat maakt hem uniek. Het vrijzinnig humanisme is een levensbeschouwing die de vrijheid toelaat om spiritueel te zijn zonder godsdienstig te zijn. Een vrijzinnige humanist kiest ook zelf hoe hij of zij het leven wenst in te vullen.
{/slider}
 
 
terug naar het overzicht ››