Laatste nieuws

01 04 2020

Maatregelen nav het coronavirus Vrijzinnige centra houden deuren gesloten minimaal tot en met 19 april

31 03 2020

UPV’s wekelijkse toekomsttalks

30 03 2020

Maatregelen nav het coronavirus Lentefeesten en Feesten Vrijzinnige Jeugd West-Vlaanderen uitgesteld

Activiteit in de kijker

Lezing ‘Tijdig nadenken en plannen omtrent waardige levenseindezorg’

emoties

Bij 1 op 2 mensen wordt de stervensfase beïnvloed door medische handelingen of beslissingen. 4 op 10 komt daarbij met palliatieve zorg in aanraking. Welke zorg wil je zelf als toekomstige patiënt? Wat zijn je rechten als patiënt? Wanneer is euthanasie mogelijk? Wat bij wilsonbekwaamheid? Wat zijn voorafgaandelijke wilsverklaringen? Op deze voordracht ontvang je hieromtrent correcte informatie en kan je met je vragen terecht. En, haal vooraf alvast het LEIFplan bij je apotheek. Met André Van Nieuwkerke en dokter Luc Proot, bezielers van LEIF West-Vlaanderen.

 Donderdag 21 mei om 19u00.

   De Brug Centrum voor het Vrije Denken, Brugge
 
 
huisvandeMens RGB   Contact

huisvandeMens Brugge
Jeruzalemstraat 51
T 050 33 59 75
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 Persbericht 22-10-2013    
   
‘Troostkoffer’ en ‘koestertas’ helpen kinderen en jongeren bij verdriet
 

huisvandeMens op deze website
   
De 5 huizenvandeMens in West-Vlaanderen lanceren het project ‘De sokken van de olifant’, een begeleidingspakket voor kinderen en jongeren in rouw. Dit initiatief wil kinderen en jongeren in een verliessituatie ondersteuning bieden. In de eerste plaats door de volwassenen in hun omgeving hulpmiddelen aan te reiken om op een goede manier om te gaan met de situatie.  
Kinderen en jongeren worstelen vaak met verdriet om een verlies. Zij hebben het moeilijk om dit te uiten en te verwerken. De volwassenen in hun omgeving weten niet goed hoe hier mee om te gaan. De huizenvandeMens kunnen hier ondersteuning bieden. Dit met een begeleidingspakket op maat waarbij in de eerste plaats hun begeleiders ((groot)ouders, leerkrachten,…) handvaten, tips en werkmaterialen aangereikt worden. Kinderen en jongeren rouwen immers best in hun vertrouwde omgeving maar tegelijk weten volwassenen niet altijd hoe ze het nieuws moeten brengen, welke reacties ze kunnen verwachten en hoe ze het kind/de jongere gepast kunnen betrekken.

Na een verkennend gesprek tussen consulent en diegene die begeleiding zoekt, stelt de consulent van het huisvandeMens een troostkoffer en een koestertas samen, aangepast aan de situatie. De troostkoffer bevat informatie over rouw, (voor)leesboeken, spelletjes, (hand)poppen, muziek en/of films. Hiermee heb je als volwassene enkele handvaten om kinderen en jongeren bij te staan in hun verdriet. De koestertas steekt vol doemateriaal waarmee kinderen en jongeren rond hun gevoelens kunnen werken. Daarnaast kunnen ze de tas aanvullen met persoonlijke spullen. De troostkoffer met inhoud wordt uitgeleend. De koestertas met inhoud is om te houden en te koesteren. Het terugbrengen van de troostkoffer vormt de gelegenheid voor nazorg. Tussentijdse gesprekken en verdere begeleiding zijn ook mogelijk. Indien nodig kunnen de kinderen of jongeren ook zelf terecht voor ondersteuning bij het huisvandeMens. Daarbij aansluitend is er een aanbod voor leerkrachten en scholen. De gehele dienstverlening is kosteloos.

Op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober houden de huizenvandeMens opendeur om mensen kennis te laten maken met de dienstverlening, in het bijzonder met het project ‘De sokken van de olifant’.

Informatie over het project vind je op www.desokkenvandeolifant.be en www.vrijzinnigwestvlaanderen.be/omgaan-met-verlies
  Informatie project

Anne-Flor Vanmeenen, 050 33 59 75 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

www.desokkenvandeolifant.be en www.vrijzinnigwestvlaanderen.be/omgaan-met-verlies

ga naar de persmap

ga naar onze themafoto's

logosokken


Dienstverlening huisvandeMens en het vrijzinnig humanistisch landschap in een notendop
   
{slider=Lees meer}
Dienstverlening huisvandeMens:

Het huisvandeMens biedt een kosteloze dienstverlening aan vanuit vrijzinnig humanistisch perspectief, open voor iedereen.
-    Plechtigheden. Bij ons kan je aankloppen voor een geboorte-, relatie-, of afscheidsplechtigheid op maat. De aanpak is eigentijds en persoonlijk. Binnen een kader van vrijzinnig humanistische waarden ligt de klemtoon op de eigenheid van de mensen die centraal staan.  
-    Vrijzinnig humanistische begeleiding waaronder rouwbegeleiding. Heb je persoonlijke vragen of problemen rond thema’s gaande van depressie, relaties of andere levensvragen, dan kan je een luisterend oor vinden bij een vrijzinnig humanistisch consulent. In open en vertrouwelijke gesprekken probeert de consulent samen met jou duidelijk zicht te krijgen op de vragen en problemen en helpt hij/zij om antwoorden te vinden. De consulent kan je ook begeleiden in een rouwproces.
In de rouwkoffer/kast van het huisvandeMens vind je boeken en andere hulpmiddelen om met kinderen of jongeren te praten over verlies. Elke geïnteresseerde kan de rouwkoffer raadplegen en kosteloos materiaal ontlenen.
-    Waardig Levenseinde. Je kan bij ons terecht met vragen rond het levenseinde en voor hulp bij het invullen van een wilsverklaring of wilsbeschikking.
-    Informatie, documentatie en vorming over maatschappelijk actuele, ethische of levensbeschouwelijke onderwerpen.
Open elke werkdag tussen 9u en 16u30 of op afspraak.

Het vrijzinnig humanistisch landschap in (West-)Vlaanderen in een notendop:

Op federaal niveau is er de Unie Vrijzinnige Verenigingen (UVV), die nu opereert onder de naam ‘deMens.nu’. DeMens.nu biedt aan iedereen die het wenst vrijzinnig humanistische dienstverlening in de huizenvandeMens. In West-Vlaanderen zijn er 5 huizen: in Brugge (provinciale hoofdzetel), Roeselare, Ieper, Diksmuide en Kortrijk. Daarnaast overkoepelt deMens.nu 35 vrijzinnige lidverenigingen die overal in Vlaanderen actief zijn in volwassenenvorming, sociaal-cultureel werk, jongerenwerking e.a. Daarnaast vind je in Vlaanderen ook vrijzinnige ontmoetingcentra die een uithangbord en informatiecentrum voor de verspreiding van het vrijzinnig gedachtegoed zijn. VLC De Geuzetorre is er één van. De vrijzinnige verenigingen kunnen gebruik maken van de faciliteiten van deze centra voor hun activiteiten. In West-Vlaanderen zijn er ontmoetingscentra in Bredene, Blankenberge, Oostende, Brugge, Oostkamp, Harelbeke, Menen, Kortrijk, Koksijde en Waregem.

{/slider}
 
 
terug naar het overzicht ››