Vrijzinnig humanistisch West-Vlaanderen

Niet gelovig maar wel op zoek naar zingeving? Mensenrechten, gelijkwaardigheid, verbondenheid, ecologie, kritisch denken, eigen keuzes maken – helemaal jouw ding?

Welkom bij vrijzinnig humanistisch West-Vlaanderen, een organisatie voor vrijdenkende zinzoekers! Voor ons staat het geloof in de mens centraal. Onze werking is gebaseerd op het (praktisch) vrijzinnig humanisme, een door de overheid erkende levensbeschouwing. Zo organiseren we heel wat boeiende activiteiten rond maatschappelijke thema’s. Ook verlenen we persoonlijke diensten als vrijzinnige plechtigheden en een luisterend oor.

Drie instanties hebben samen een aanbod voor jou:
de vrijzinnige ontmoetingscentra, de vrijzinnige verenigingen en de huizenvandeMens op talrijke locaties in de provincie.
Zo is er altijd gelegenheid tot een gesprek, begeleiding of activiteit in je buurt.

Wat is vrijzinnig zijn ?

Waarvoor kan je bij ons terecht ?

Waar kan je terecht?

Huisvandemens

Voor begeleiding bij ceremonies, gesprekken, zorgplanning, voordrachten, een gericht activiteitenaanbod,…

Vrijzinnige verenigingen

Voor een breed activiteitenaanbod, diensten,…

Laatste nieuws

VC De Geus Harelbeke schenkt 1260 euro aan sociaal naaiatelier

Naar jaarlijkse traditie organiseerde VC De Geus opnieuw een kaarting voor het goede doel. Dit jaar was de opbrengst 1260 euro en die werd geschonken aan het sociaal naaiatelier te Harelbeke.

Raymonda Verdyck verkozen tot nieuwe voorzitter van deMens.nu

Op de algemene vergadering van deMens.nu (23 maart 2024) werd Raymonda Verdyck verkozen tot nieuwe voorzitter. Ze neemt de fakkel over van Freddy Mortier, die zes jaar aan het roer stond van...

Activiteit 'Solidair met levende boeken' op woensdag 20 maart was ontroerende belevenis

HuisvandeMens Ieper organiseerde in het kader van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie een activiteit waarbij 3 personen als ‘levend boek’ kwamen vertellen hoe zij reeds vaak te...
huisvandeMens RGB Contact

huisvandeMens Roeselare
Godshuislaan 94
8800 Roeselare
T 051 26 28 20
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 Persbericht 3-10-2012
HuisvandeMens Roeselare wil thema depressie makkelijker bespreekbaar maken




HuisvandeMens Roeselare op deze website
Op 9 oktober organiseert het huisvandeMens een gespreksavond rond depressie in CC de Spil. Vanuit de intentie: “Depressie: het taboe voorbij. Er open over spreken mag.”
Dr. Tom Festjens verheldert er fabels en feiten rond depressie en BV’s Dani Klein, Carl Huybrechts en Michèle Hostekint getuigen er over hun ervaringen. Zij illustreren dat ook succesvolle mensen het moeilijk kunnen hebben en dat vrijuit praten over persoonlijke problemen geen taboe is. 
De organisatie van een  thema-avond rond depressie is een logische aanvulling op de dienstverlening van de huizenvandeMens. In een huisvandeMens kunnen mensen een luisterend oor vinden bij de vrijzinnig humanistisch consulent, ook mensen met depressieve klachten. De consulent biedt geen kant-en-klaaroplossingen, maar ondersteunt mensen bij het vinden van eigen antwoorden. Zo geven de mensen zelf weer zin aan hun leven.

Consulenten van het huisvandeMens Roeselare Hilde Lievens en Anne-Flor Vanmeenen kaderen deze thema-avond in de huidige tijdsgeest en in de dienstverlening van de huizenvandeMens:

“Zowel de open, vertrouwde locatie als de bekende namen zijn bewust gekozen”, zegt Hilde Lievens, consulent bij het huisvandeMens. “We houden de drempel laag en bieden iets aantrekkelijks, zodat mensen hopelijk minder schroom hebben om te komen luisteren. Ook de toegang houden we gratis zodat elke geïnteresseerde kan komen.”
Drempels verlagen en moeilijke onderwerpen aankaarten maakt integraal deel uit van de werking van het huisvandeMens. Hilde vervolgt: “Bij ons kan je terecht voor de uitwerking van een geboorte-, relatie- of afscheidsplechtigheid op maat. Maar we bieden ook ondersteuning en een luisterend oor aan wie het moeilijk heeft bv. na of tijdens een scheiding, bij rouw, bij ziekte, bij levensvragen. Tijdens vertrouwelijke gesprekken trachten we zicht te krijgen op de problemen en helpen we om antwoorden te vinden. Naast die persoonlijke dienstverlening zetten wij ons in voor de samenleving. Informeren en sensibiliseren, helpen bouwen aan een warme gemeenschap waarin iedereen zich goed voelt: dat is ons streefdoel. Een activiteit als de komende gespreksavond past in dat kader.”

“Deze avond komt er omdat we merken dat er nog heel veel vooroordelen bestaan rond psychische moeilijkheden zoals depressies.”, sluit collega Anne-Flor Vanmeenen aan. “Volgens de laatste cijfers wordt 1 Belg op 7 met een depressie geconfronteerd in zijn leven. Toch blijft het moeilijk om erover te praten. Hier klopt dus iets niet. Mensen voelen zich beschaamd, onbegrepen en gestigmatiseerd. De omgeving blijft vaak ook in de kou staan en begrijpt er al evenmin iets van.”

Dr. Tom Festjens geeft op 9 oktober uitleg over depressie, de BV’s vertellen hoe zij depressie zelf of van nabij beleefd hebben. Tussendoor is er ruimte voor een streepje passende poëzie door Nele Cracco.

“We willen verschillende facetten van depressies belichten en vooral de negatieve beeldvorming bestrijden. West-Vlaanderen scoort hoog in de zelfdodingstatistieken en dat is vooral omdat we bang zijn hulp te zoeken en notoire ‘binnenfretters’ zijn. We willen psychische problemen meer bespreekbaar maken, mensen stimuleren om met elkaar te praten. En als dat niet voldoende is: om hulp te zoeken. Het leven is grillig en kwetsbaar. We verliezen allemaal wel eens de pedalen, daar is niets schandelijks aan.”, besluit Anne-Flor vastberaden, met volmondige instemming van collega’s Hilde, Toby en Yves.

Er is bijzonder veel interesse voor deze gespreksavond. De activiteit is volzet. Er komen een 200-tal mensen.





 Het vrijzinnig landschap in West-Vlaanderen in een notendop
{slider=Lees meer}
Op federaal niveau is er de Unie Vrijzinnige Verenigingen (UVV), die opereert onder de nieuwe naam ‘deMens.nu’. DeMens.nu biedt aan iedereen die het wenst vrijzinnig humanistische dienstverlening in de huizenvandeMens. In West-Vlaanderen zijn er 5 huizen: in Brugge (provinciale hoofdzetel), Roeselare, Ieper, Diksmuide en Kortrijk. Verder overkoepelt deMens.nu 36 vrijzinnige lidverenigingen die via hun lokale afdelingen overal in Vlaanderen actief zijn in jongerenwerking, volwassenenvorming, sociaal-cultureel werk e.a. De werking van al deze verenigingen is gebaseerd op het principe van het vrijzinnig humanisme. Een aantal zijn het August Vermeylenfonds, Uitstraling Permanente Vorming, het Willemsfonds, de Humanistisch Vrijzinnige Vereniging. Ze organiseren heel wat activiteiten en/of verlenen diensten. Daarnaast vind je in Vlaanderen ook vrijzinnige ontmoetingcentra die een uithangbord en informatiecentrum voor de verspreiding van het vrijzinnig gedachtegoed zijn. De vrijzinnige verenigingen kunnen gebruik maken van de faciliteiten van deze centra voor hun activiteiten. In West-Vlaanderen zijn er ontmoetingscentra in Bredene, Blankenberge, Oostende, Brugge, Oostkamp, Harelbeke, Menen, Kortrijk, Koksijde en Waregem.
{/slider}
terug naar het overzicht ››

 

Kinderen en jongeren worden soms met verlies geconfronteerd: opa of oma die overlijdt, soms ook papa of mama, of een broer of zus, of een vriendje. Op zo'n momenten komen moeilijke levensvragen naar boven. Er is nood aan begeleiding en methodiek hier rond, aan antwoorden op vragen als ‘Hoe help ik als ouder mijn kind na de ervaring van verlies?’ Gastspreekster Ilse Delafontaine is een therapeut met veel ervaring in het begeleiden van trauma-, verlies- en rouwverwerking bij kinderen, jongeren en hun ouders. Zij is medeauteur van het boek: ‘Kinderen helpen na een schokkende gebeurtenis’.

 

Deze infoavond is een initiatief van het huisvandemens Diksmuide, als logische aanvulling op de dienstverlening. De moeilijke verwerking van een verlies is één van de persoonlijke thema’s waarvoor je terecht kan bij het huisvandeMens, een consulent kan je begeleiden in je rouwproces. Britt Finaut, vrijzinnig humanistisch consulent, licht toe: “Je kan bij ons terecht als je nood hebt aan een luisterend oor. In open en vertrouwelijke gesprekken probeer ik als consulent samen met een jongere of volwassene duidelijk zicht te krijgen op de vragen en problemen en help ik om antwoorden te vinden.”

 

Collega Ylien Strubbe voegt daar aan toe: “Wij hebben ook een rouwkoffer op maat van kinderen en jongeren samengesteld. De koffer bevat boeken over ‘kinderen of jongeren en rouw’. Ook materiaal  dat uitnodigt om creatief te zijn en knuffels, dit zijn manieren om zich te uiten en om met emoties en verdriet om te gaan. In de boeken in de rouwkoffer wordt niet verwezen naar een leven na de dood of het voortbestaan als engel. Dit botst immers met de visie van het vrijzinnig humanisme. Troost vind je in het koesteren van de nagedachtenis en de sporen die de overledene achterlaat. Daaraan willen we met dit initiatief tegemoet komen. Iedereen die zich door deze benadering aangesproken voelt kan de koffer op aanvraag lenen. Zowel scholen, verenigingen als ouders.”

 

Na de voordracht van Ilse Delafontaine kunnen mensen terecht bij de medewerkers van het huisvandeMens Diksmuide om de zogenaamde ‘rouwkoffer’ en het spel ‘Alle sterren van de hemel’ te bekijken en er uitleg bij te bekomen. Het spel ‘Alle sterren van de hemel’ is een interactieve methodiek gebruik makend van een bordspel. Kinderen, jongeren en volwassenen die een dierbare hebben verloren kunnen het spel onder begeleiding spelen. Binnen een gezin kan het spel gebruikt worden om de communicatie over het verlies onderling te stimuleren. In een groep kan het werken als een middel om contact te maken en ervaringen uit te wisselen met anderen. Deze contactmomenten worden georganiseerd in het huisvandeMens.

 

Het huisvandeMens is nog niet zo gekend bij het brede(re) publiek. Iedereen - gelovigen en vrijzinnigen - kan er aankloppen voor informatie over actuele, ethische of levensbeschouwelijke onderwerpen, voor vragen rond het levenseinde en voor hulp bij het invullen van een wilsverklaring of wilsbeschikking. Daarnaast is er de specifieke hulpverlening die onder de noemer ‘vrijzinnig humanistische begeleiding’ valt. Als je persoonlijke vragen of problemen hebt rond thema’s gaande van depressie, relaties, verlies van een dierbare door echtscheiding of overlijden of levensvragen, dan kan je een luisterend oor vinden bij een consulent. Een belangrijk onderdeel van de dienstverlening vormen ook de plechtigheden. De vrijzinnig humanistisch consulent helpt je om een unieke geboorte-, huwelijks- of uitvaartplechtigheid uit te werken. Alle dienstverlening is bovendien kosteloos.