Panelgesprek met minister Frank Vandenbroucke en professionelen uit de zorgsector thema 'Welke veranderingen zijn nodig bij de aanpak van een nieuwe gezondheidscrisis?'

 
Nu een gezondheidscrisis als COVID eindelijk bedwongen lijkt, is een evaluatie van de voorbije aanpak en een doordachte visie en strategie in het licht van een mogelijke nieuwe crisis zeker op zijn plaats. 
Naast de goede punten ook leren uit de minder goede punten. Een soort SWAT-analyse. 
Want tijdens de voorbije crisis bewijst de Sociale Zekerheid haar maatschappelijke betekenis als collectief sociaal stelsel. Maar hoewel iedereen recht heeft op gezondheidszorg, is die zorg nog lang niet voor iedereen toegankelijk en betaalbaar. 
Onze professionele zorgverstrekkers krijgen op regelmatige tijdstippen terecht van alle kanten applaus. Maar tegelijk voelen diezelfde zorgverstrekkers zich vaak in de steek gelaten. 
Het agressieve en taaie virus zet de draagkracht van de zorgsector onder hoge druk. Heel wat maatregelen komen er noodgedwongen met vallen en opstaan. En ook de wetenschappelijke inzichten krijgen het hard te verduren. 
De dagelijkse droge cijfers over opnames en sterfgevallen, het leed van naasten en vrienden wegen op de bevolking, de praktijkmensen en het beleid. En dus niet enkel woonzorgcentra, ziekenhuizen, huisartsenpraktijken maar ook de geestelijke gezondheidszorg moet een tandje bijsteken. 
Wat denken de professionelen, die met beide voeten in de praktijk staan over zo’n toekomstig draaiboek? 
En welke prioritaire aandachtspunten schuiven zij naar voor ? En wat denkt de Minister ? 
Op zaterdagvoormiddag 29 oktober 2022 confronteren vijf gezondheidsverstrekkers hun opmerkingen en voorstellen met de visie van Minister Frank Vandenbroucke.
 
- Caroline Vanden Broecke, verpleegkundige van het Woon Zorg Centrum de Vliedberg Brugge
- Lieve Callewaert, huisarts in het Wijkgezondheidscentrum De Bruggen te Brugge
- Lore Awouters, een afgestudeerde verpleegkundige van de Hogeschool Vives campus Kortrijk
- Frank Schillewaert, algemeen directeur van het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Noord -West-Vlaanderen
- Hans Rigauts, algemeen directeur van het AZ Sint-Jan Brugge
 
 
Praktisch :
Zaterdag 29 oktober 2022 van 10u tot 12u30 in ZoWe , Barrièrestraat 2d, 8200 Brugge.
Tickets kosten 6 euro en zijn verkrijgbaar via IN&UIT ,’t Zand 34 Brugge en via www.vanacker-stichting.be 

DE VAN ACKERSTICHTING in enkele lijnen
De Van Ackerstichting wil, in het spoor van premier en Kamervoorzitter Achiel Van Acker (1898 -1975), de vader van de Sociale Zekerheid, en Burgemeester van Brugge Frank Van Acker (1929 – 1992), de Staatsman die met een radicaal plan dat uniek sociaal en collectief verzekeringsstelsel financieel en structureel wou verbeteren, permanent de aandacht vestigen op de noodzaak aan het verder bouwen aan een steviger en rechtvaardiger sociale zekerheid. Voor iedereen en boven alle partijgrenzen heen.
De Van Ackerstichting kent driejaarlijks een prijs toe, aan een kunstenaar/kunstenares of vereniging met een betekenisvol engagement. Zo ontvingen recent Ish Ait Hamou, Lieve Blanquaert, Daan Stuyven Marleen Temmerman, de broers Dardenne, en in wat vroegere tijden de Auschwitzstichting, Hugo Claus, Frans Masereel en Louis Paul Boon de Van Ackerprijs.

Overzicht

Datum en tijd zaterdag 29-10-2022 10:00
Prijs €6,00
Organisator Van Acker Stichting
Inschrijven via IN&UIT ,’t Zand 34 Brugge en via www.vanacker-stichting.be 
Locatie Arhus