LGTBQI+islam [Peter Derie]

Raken islam en homoseksualiteit ooit door één deur? Van Marokko tot Iran is het kommer en kwel in de wetgeving voor gelijkslachtelijk seksueel verkeer. De islamitische rechtspraak voorziet de doodstraf of verbanning. De lezing verkent islamitische teksten die ankerpunten bieden om standpunten te verwoorden over homoseksueel gedrag en identiteit. Daarnaast komen ook Arabische tegenstemmen aan bod die vanuit eenzelfde culturele traditie toch een positie van non-discriminatie onderbouwen.

De voordracht heeft aandacht voor culturele overtuigingen: mannelijkheid, sensualiteit, eer en schaamte, seksuele initiatie, groepsgedrag en emotie. Daarnaast ook fragmenten uit de klassieke en moderne Arabische literatuur. We maken kennis met 5 types waarin gelijkslachtelijke seksualiteit een plaats vonden binnen de welvoeglijke omgangsvormen. Uit de lezing blijkt de omslag van een zekere historische tolerantie naar een negatieve visie op gelijkslachtelijk verkeer in de moderne tijd. Het waarom van die historische evolutie komt uiteraard aan bod. Een antwoord ligt in de export van onze Victoriaanse moraal maar ook in Amerikaans-Europese rechtendiscours dat in de Arabische wereld een nieuwe identiteit creëert: heteroseksualiteit.

lgtbq


Wat de Koran echt zegt Peter Derie Cover

 Over de gast:

Peter Derie is arabist en docent aan het universitair centrum voor talenonderwijs van de Universiteit Gent. Hij is autuer van het boek 'Wat de koran echt zegt' (2016) waarin hij verhelderende inzichten biedt in het heilige boek van de moslims en iedereen aanmoedigt de koran te benaderen als een literair document.

Overzicht

Datum en tijd dinsdag 12-04-2022 14:30
Prijs € 5,00 (koffie/thee inberepen)
Organisator Mensen & Wetenschap ism HV Kortrijk & VC Mozaïek
Inschrijven via mailto:info@vcmozaiek.be
Locatie VC Mozaïek Kortrijk