Agenda

Datum: Woensdag 07 December 2016
Uur: 19:30 - 21:30
Organisator:
Plaats: Vormingplus
Wandelweg 11 - 8500 Kortrijk

Info & Routebeschrijving :



Vrij-Spraak: De Erfenis van de Verlichting (lezingenreeks)

Aan het begin van de 21ste eeuw is er globale onzekerheid, waar hollen we naar toe... en wat heeft deze wereld nodig ? De Midden-Oosten-problematiek, de dreiging van terreur, de crisis van de Europese en andere instellingen, de multiculturele samenleving ... Tegenover deze onzekerheid worden pleidooien gehouden voor een herwaardering van de Verlichting. In deze reeks kijken vier denkers dwars en kritisch naar wat op ons afkomt en maken de balans op van de erfenis van de Verlichting die Europa heeft gemaakt tot wat ze nu is. En nu?

Deel 4/4: De seculiere samenleving. Over religie, atheïsme en democratie
Patrick Loobuyck

aandacht: deze lezing start pas om 20u15!


Samenleven in diversiteit is geen gemakkelijke oefening. Daarvoor moet iedereen de morele uitgangspunten van de seculiere samenleving aanvaarden. Dat betekent dat mensen steeds als vrije en gelijke burgers behandeld moeten worden.

In deze lezing zal moraalwetenschapper Patrick Loobuyck de historische en filosofische achtergrond van ons seculier politiek model toelichten en de betekenis ervan uitleggen. Wat bedoelen we met de neutraliteit van de overheid en de scheiding van kerk en staat? Wat verstaan we onder godsdienstvrijheid en vrijheid van meningsuiting?

Er zal niet alleen aandacht besteed worden aan de manier waarop we politiek gezien met diversiteit moeten omgaan, maar ook op welke manier religies en levensbeschouwingen zich aan die seculiere context moeten aanpassen? De discussie over de (on)mogelijkheid van een Euro-Islam is daar een actueel voorbeeld van.


  • Prijs: € 10,00/avond (€ 32,00 voor de vier avonden)
  • Meer info en inschrijven: www.vormingplusmzw.be | 056-260 600
  • Organisatie: Vormingplus Midden en Zuid West-Vlaanderen, Openbare Bibliotheek Kortrijk & Vrijzinnig Centrum Mozaïek 



terug naar kalender