Agenda

Datum: Zondag 11 December 2016
Uur: 11:00
Organisator:
Vrijzinnige verenigingen

Plaats: VC Poincaré
J. Stormestraat 131/18 - 8790 Waregem

Info & Routebeschrijving :



De filosofische traditie is één lange hongerige zoektocht naar kennis. Wat is waarheid, wat is schijn? Hoe komen we tot betrouwbare kennis? Vaak vonden filosofen hierop heel erg abstracte antwoorden en denksystemen. Maar filosofie kan ook heel praktisch en concreet zijn, hanteerbaar voor alle mensen, dag in dag uit.

In een lezingenreeks passen we de filosofische principes van kritisch denken toe op complottheorieën, alternatieve geneeskunde en de stortvloed aan informatie op het internet.

De verwondering is het begin van de filosofie”, zei Plato. We kijken naar de wereld en stellen ons de vraag: waarom zijn wij hier? Waarom zijn de dingen zoals ze zijn? Hoe komt het dat ik van schoonheid geniet? Wat zou er eeuwig kunnen zijn of is er slechts vergankelijkheid? Kan de ongelijke behandeling van mensen toch rechtvaardig zijn? Is het goede werkelijk goed? Waar halen wij onze ethische concepten vandaan? Deze toestand van verwondering slaat bij iemand die graag filosofeert al gauw om in een passie voor het willen weten en het zoeken naar antwoorden. Filosofie is bijgevolg geen banaal ‘weten’, maar een begeerte, een zoektocht naar hóe we kunnen weten wat we weten. In deze workshop trachten we een aantal gevestigde waarheden opnieuw onder de loep te nemen en te bevragen.

Inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
15€ voor de cyclus / 7€ per avond

Gratis voor leerlingen niet-confessionele zedenleer en leden HVV-Waregem
Gratis syllabus bij deelname  




terug naar kalender