Agenda

Datum: Donderdag 09 Maart 2017
Uur: 19:30
Organisator:
Vrijzinnige ontmoetingscentra

Plaats: VC De Bezatse
Vaubanstraat 8B - 8930 Menen

Info & Routebeschrijving :



Rituelen en Vrijmetselarij in West-Vlaanderen

De vrijmetselarij is ontstaan in het begin van de 18de eeuw en over deze organisatie doen de wildste verhalen de ronde. Wie zijn die “franc-maçons”? Waarom was de RK kerk zo erg tegen hen gekant?  Smeden de vrijmetselaars complotten? Proberen ze kerk en staat te ondermijnen? Schuwen zij het daglicht? Hebben zij iets te verbergen? Wie zijn ze? Met hoeveel zijn ze? Hoe zijn ze georganiseerd en welk doel streven ze na? Zijn ze ook actief bij ons? Op deze en tal van andere vragen krijgt u een antwoord. 

De eerste spreker, Dominiek Dendooven, is historicus en heeft een uitgebreide studie aan dit thema gewijd. Hij  spreekt over  "De Broederkens van den Moortelbak", en brengt een overzicht van ‘250 jaar Vrijmetselarij in West-Vlaanderen’. Dit is ook de titel van het rijk geïllustreerd boek dat hij over dit onderwerp heeft geschreven.

De tweede, Jean Pierre Leleu, is oud-leraar moraal. Hij zal het hebben over het wezen van de vrijmetselarij. Hij zal het ontstaan, de organisatie en de werking van de loges toelichten en voor u een tipje van de sluier oplichten over de rituelen en de rijke symboliek die de vrijmetselaren hanteren en over de invloed die ze al of niet hebben op onze samenleving.

Inkom leden gratis, niet-leden 2€




terug naar kalender