Agenda

Datum: Dinsdag 14 Maart 2017
Uur: 19:30
Organisator:
huisvandeMens

Plaats: cinema Lumiere
-

Info & Routebeschrijving :



“The Danish Girl” is een film gebaseerd op ware feiten over de eerste persoon die via chirurgische operaties zich liet ombouwen tot het andere geslacht. Het verhaal speelt zich grotendeels af in het Kopenhagen van de jaren ’20 en toont de worstelingen van iemand die zich vrouw voelt in een mannenlichaam. Ook het onbegrip van de samenleving voor zij die niet meestappen in de traditionele opsplitsing tussen geslachten wordt duidelijk geïllustreerd. De eerste geslachtsoperatie was niet enkel revolutionair op wetenschappelijk vlak, maar ook maatschappelijk. ‘Geslacht’ was plots maakbaar geworden, en daar was de heersende mentaliteit nog niet klaar voor.

Artieste Gerda Wegener (Alicia Vikander) vraagt haar man, Einar Wegener (Eddie Redmayne) om in te vallen als vrouwelijk model. Einar geraakt geobsedeerd door het vrouwelijke lichaam en besluit zijn leven verder te zetten als vrouw, Lili Elbe. Aanvankelijk lijkt alles goed te gaan tussen Gerda en Lili, maar steeds meer komt Gerda tot het besef dat Lili niet meer de man is, waarmee ze destijds gehuwd is.

Professor Joz Motmans, coördinator van het Transgender Infopunt in het UZ Gent, zal een inleiding verzorgen op de film. Hij zal een historische schets geven van het denken over geslachten en de uitdagingen nu. Kunnen we nog langer louter spreken over mannen en vrouwen? Welke richting moeten we op?

Geprikkeld om meer te leren over het historisch denken over geslachten? Of gewoon zin in een gezellige filmavond? Kom dan zeker af!

Inkomprijs: 9 euro. Kinderen, jongeren en 65+: 8 euro. Graag op voorhand inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Deze filmvoorstelling wordt georganiseerd door De Maakbare Mens, HuisvandeMens Brugge, Lumière en Çavaria.




terug naar kalender