Agenda

Datum: Donderdag 20 April 2017
Uur: 20:00
Organisator:
Plaats: De Valkaart
A. Rodenbachstraat 42 - 8020 Oostkamp

Info & Routebeschrijving :



Soms gaan we ervan uit dat onze rechten verworven zijn. Vrouwen hebben recht op abortus, LGBTI’s mogen trouwen, koppels die geen kinderen kunnen krijgen kunnen beroep doen op donoren, draagmoederschap en ivf, … Maar eigenlijk is niets minder waar. We mogen deze verworven vrijheden niet als vanzelfsprekend beschouwen. Want de ethische verschillen in Europa worden steeds groter.

Sinds conservatieve regeringen aan de macht zijn in Polen of Spanje bijvoorbeeld, staan onze rechten serieus onder druk: het recht op abortus wordt ingeperkt, burgerinitiatieven voor perfecte gezinnetjes met een vader een moeder en twee kindjes winnen aan belang, er wordt fors geprotesteerd tegen altruïstisch draagmoederschap, … Kortom: de anti-choice-beweging is bezig aan een forse opmars. In Europa, maar ook in Amerika en elders in de wereld.

Hun geloof is zo sterk en ideologisch bepaald, dat we hen moeilijk kunnen overtuigen dat mensenrechten er zijn om gerespecteerd te worden, los van eender welke levensbeschouwing.

Prof. dr.Petra De Sutter is gynaecologe van opleiding en heeft een doctoraat in de biomedische wetenschappen. Ze is gecoöpteerd senator voor Groen en buitengewoon hoogleraar Reproductieve Geneeskunde aan het UZ Gent. Ze is lid van tal van raden en commissies die zich met gezondheidszorg, ethiek of wetenschap bezighouden. Pas in 2014 zette ze de stap naar de politiek omdat ze er klaar voor was en niet aan de kant wilde blijven staan. Haar wereldbeeld is er één van solidariteit waarbij de sterkeren zorgen voor de zwakkeren. Momenteel is er, vanuit ethisch perspectief, niet alleen een enorme ongelijkheid tussen mensen in eigen land maar ook tussen de inwoners van de verschillende Europese landen. Als arts en als senator wordt dr. Petra De Sutter dagelijks geconfronteerd met deze grote ethische verschillen. Zijzelf is uiteraard een fervente verdediger van de pro-choice-ethiek.

gratis toegang




terug naar kalender