Agenda

Datum: Woensdag 08 November 2017
Uur: 19:30 - 21:30
Organisator:
Vrijzinnig ontmoetingscentrum

Plaats: VC Mozaïek
Overleiestraat 15A - 8500 Kortrijk

Info & Routebeschrijving :



VrijSpraak

Doorbraak Artificiële Intelligentie:
redding of ondergang van de mensheid?

“Een computer van Google, DeepMind’s AlphaGo, is erin geslaagd om een professionele speler te verslaan met het uiterste complexe Chinese bordspel Go. Het aantal mogelijke configuraties op het bord overtreft zelfs het aantal atomen van het universum, zeggen de ontwikkelaars. De doorbraak zit hem in het feit dat de computer in staat was om zichzelf het spel aan te leren.”
Etienne Vermeersch noemde de doorbraak van artificiële intelligentie (Trends/Knack, jan.2016) het belangrijkste nieuws van het jaar: “Vanaf nu hebben we een systeem dat fenomenaal moeilijke problemen kan oplossen. En de computer leert het zelf. De programmeur hoeft bijvoorbeeld niets over het klimaat of een besmettelijk virus te weten...".

Hoogtijd dus om te onderzoeken wat artificiële intelligentie nu echt is maar ook wat het kan worden in de (nabije) toekomst. Die toekomst kan volgens sommige experts wel eens heel naar uitdraaien voor de mens. Als we bepaalde theorieën en wetenschappers als Stephen Hawking mogen geloven, stevenen we af op een heus rampscenario. Moeten we ons echt zorgen beginnen maken? Vermeersch geeft toe dat er gevaren verbonden zijn met artificiële intelligentie, maar volgens hem kan je dit met morele programmatie ondervangen…


Deel I:   AI is geen Science Fiction.

woensdag 25 oktober 2017 (19:30 – 21:30)
Johan Loeckx (Research & development Manager AI lab VUB)

Tijdens de eerste avond verkennen wij het terrein:

Wat  houdt Artificiële intelligentie juist in? Wat moeten we geloven van de vele dramatische nieuwsberichten  die ons bereiken?   In dit eerste luik van de avond, kijken we naar  zowel verleden als toekomst van AI.  Wat zijn belangrijke momenten  geweest in haar geschiedenis?   Wat zijn de uitdagingen waarmee onderzoekers momenteel geconfronteerd worden? Zijn de nieuwste  ontwikkelingen werkelijk zo revolutionair, of slechts een storm in een  glas water? Wie profiteert echt van de technologie?
Naast  een inleiding tot de onderliggende fundamentele concepten, wordt extra aandacht besteed  aan de intrinsieke multi-disciplinaire aard van Artificiële  Intelligentie. 

Het geheel wordt geïllustreerd aan de hand van vele  toepassingen in verscheidene domeinen van taal, educatie en marketing tot muziek.


Deel II:   Wie zit er aan het stuur?

woensdag 08 november 2017 (19:30 – 21:30)
Jochanan Eynikel (business-filosoof en expert mensgericht ondernemen en toekomstdenken bij denktank/kennisbank ETION | auteur: Robot aan het stuur)

Recente hoogtepunten als zelfrijdende auto's en de digitale persoonlijke assistent Siri zijn slechts symptomen van een IT-wapenwedloop, die voortbouwt op een steeds grotere theoretische kennis en waarmee ongekende investeringen gemoeid zijn.

Deze verwezenlijkingen zullen wellicht verbleken bij wat we de komende tientallen jaren mogen verwachten.
Terwijl de impact op korte termijn afhankelijk lijkt van wie de technologie controleert, hangt de impact op lange termijn af van de vraag of ze al dan niet gecontroleerd kán worden.

De doorbraak van AI roept heel wat maatschappelijke, politieke, economische, morele en ethische vragen op.

 

Enkele vragen waarop wij inzoomen:

  • Bedreigen robots onze jobs of komen er voldoende nieuwe voor in de plaats?
  • Moeten mensen cyborgs worden om niet irrelevant te worden?
  • Is waarde-gedreven innovatie een utopie?
  • Wat met onze privacy?
  • Hoe zit het met de verschuiving van verantwoordelijkheid van de gebruiker van technologie naar de ontwerper er van. Is er nood aan een aangepast juridisch kader?
  • Dreigen landen ‘digitale kolonies’ te worden van enkele grote wereldwijde dominante spelers?
  • Kan de ontwikkeling van ‘volledige artificiële’ intelligentie het einde van de mensheid inluiden of is er geen reden tot zoveel pessimisme en kan gebruik voor verkeerde doelen worden ondervangen met morele programmatie?
  • Moet de overheid er zich mee bemoeien en er voor zorgen dat iedereen van de voordelen iedereen kan genieten?
  • Hoe urgent is een groot maatschappelijk/politiek debat?

Prijs per lezing: € 12,00.

De lezingen gaan door in Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK

Meer info en inschrijven: www.vormingplusmzw.be | 056-260600




terug naar kalender