Agenda

Datum: Zaterdag 09 December 2017
Uur:
Organisator:
Plaats: Gemeentehuis De Panne
Zeelaan 21 - 8660 De Panne

Info & Routebeschrijving :Tentoonstelling van geselecteerde inschrijvingen voor de Eurokartoenale.
Dit jaar is het thema: 'de ziel'

Opening tentoonstelling 8/12/2017 om 19u30.
Toegang is gratis.

Gegevens voor inlichtingen en inschrijvingen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In 2003 organiseerden het Europees Cartoon Centrum (ECC in Kruishoutem) en het Willemsfonds een eerste keer samen de Euro-Kartoenale. Vrijheid was het thema dat toen centraal stond: een universeel onderwerp dat perfect aansloot bij het gedachtegoed van het Willemsfonds. Veertien jaar later leek ons de tijd rijp om opnieuw samen te werken, ditmaal rond het thema ‘de ziel’.

Naar aanleiding van onder andere de aanslagen op het kantoor van Charlie Hebdo in Parijs, wil het Willemsfonds, als liberaal-vrijzinnige vereniging, mensen laten nadenken over cartoons en hun bijdrage aan een kritische maatschappij. Dit doen we door cartoonisten met een vrije en kritische blik te laten kijken naar wat religieuze levensbeschouwingen – door middel van het concept ‘de ziel’ – extra toevoegen aan de mens. Op die manier willen we een bijdrage leveren aan de levensnoodzakelijke dialoog tussen levensbeschouwingen. We willen mensen samenbrengen en laten nadenken, in een geest van respect en openheid. Op die manier brengen we verschillende levensbeschouwelijke gemeenschappen in gesprek en bevorderen we de verstandhouding tussen deze verschillende groepen.

Het concept van de ziel begeestert en inspireert de mens al sinds de oudheid. Aristoteles beschreef de werking van de ziel zo wetenschappelijk mogelijk: hij onderscheidde drie soorten zielen: de plantenziel, de dierenziel en de menselijke ziel. De ziel werd beschouwd als een soort organiserend principe dat ervoor zorgt dat een organisme groeit en naar iets streeft. In de middeleeuwen werd de menselijke ziel verder wetenschappelijk bestudeerd. De ‘scientia de anima’ was de voorloper van de huidige psychologie. Ook binnen verschillende godsdiensten staat het onderwerp centraal. De term ‘ziel’ wordt door de verschillende religies anders geïnterpreteerd, vaak als het ondeelbare en onsterfelijke deel van de mens, diens essentie. Met de ziel willen religieuze levensbeschouwingen als het ware een extra dimensie toevoegen aan de mens. De ziel is een onderwerp dat tot fundamentele discussies leidt, bij filosofen, binnen godsdiensten, binnen de wetenschappelijke wereld. Welke definitie er ook aan het begrip ‘ziel’ gegeven wordt, het aspect zingeving vormt daarbij steeds het uitgangspunt.

De ziel is een thema dat mensen in eerste instantie misschien afschrikt. Van op een afstand bekeken lijkt het een vrij zwaar en moeilijk te bevatten thema waarbij al wat filosofische (en godsdienstige?) voorkennis nodig is. Daarom kozen we ervoor om het visueel aan te pakken: samen met het Europees Cartoon Centrum gaven we internationale cartoonisten de opdracht met het thema aan de slag te gaan. We zijn er van overtuigd dat cartoons dé manier bij uitstek zijn om met een kritische blik te kijken naar dit concept.

Benieuwd hoe een tekenaar uit Rusland dit thema interpreteert? Of hoe creatieve geesten in Iran naar de ziel kijken? Welke connotaties het thema oproept bij Amerikaanse cartoonisten? En hoe we onszelf, in België, tot al deze voorstellingen en interpretaties verhouden? Bij volgende afdelingen kan je de tentoonstelling gaan bekijken.

 
terug naar kalender