Agenda

Datum: Zondag 17 December 2017
Uur: 11:00 - 15:00
Organisator:
Vrijzinnig ontmoetingscentrum

Plaats: Vrijzinnig Huis Koksijde
Galloperstraat 48 - 8670 Koksijde

Info & Routebeschrijving :Het vrijzinnig centrum in Koksijde houdt opendeur op zondag 17 december om de werking in de kijker te zetten.

PROGRAMMA:

Praatcafe/infobeurs

Stel je vragen aan de enthousiaste medewerkers van het vrijzinnig centrum en de lokale vrijzinnige organisaties
en geniet van een pannenkoek met koffie of thee.

Onthulling gedenkplaat seculiere samenleving (14u)

Het ontmoetingscentrum en de lokale vrijzinnige verenigingen bieden in de regio Westhoek Noord voor elk wat wils, gaande van lezingen, tentoonstellingen, een quiz, een ontbijt,...waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten. Er is steevast een praatcafé op zondagmorgen tussen 11u en 13u30 waarop iedereen uiterst welkom is voor een babbel en een drankje.

Deze verenigingen zijn werkzaam in Vrijzinnig Huis Koksijde:
Willemsfonds Koekelare
Willemsfonds Veurne-De Panne-Koksijde
HVV/OVM Westhoek
Uitstraling Permanente Vorming Westkust
Vermeylenfonds Koksijde-Oostduinkerke
Willemsfonds Nieuwpoort
Vrienden van het GO! Westhoek
HVV/OVM Koekelare-Diksmuide
Comité vzw Panne Instituut

In het centrum houdt een vrijzinnig humanistisch consulent van het huisvandeMens Diksmuide ook permanentie, op de eerste en derde dinsdag van de maand van 10u tot 16u.

Tijdens het weekend van vrijdag 15, 16 en 17 december stellen andere vrijzinnige ontmoetingscentra in West-Vlaanderen ook kun deuren open. Alle info vind je op de kalender.

De periode is niet toevallig gekozen. In midwinter, op 21 december, valt de kortste dag van het jaar en keert het licht terug. Dit wordt de winterzonnewende genoemd. Onze Keltische en Germaanse voorouders vierden de terugkeer van het licht op de kortste dag met het winterzonnewendefeest, het ‘joelfeest’. Vrijzinnig humanisten hebben de traditie om deze viering verder te zetten. Ze betitelden ook 21 juni -wanneer de zomerzonnewende valt, de langste dag van het jaar- als de internationale dag van het humanisme.
Deze ‘dagen van het licht’ staan symbool voor het optimisme dat het vrijzinnig humanisme kenmerkt: het geloof in de mogelijkheden van de mens om zelf zin te geven aan zijn leven. We wachten immers niet op een invulling van elders voor ons bestaan. Ook zo kunnen we gelukkig zijn. Vrijzinnig humanisten willen verder het licht van de rede laten schijnen. Een fakkelsymbool dat staat voor het licht, de verlichting en de rede is het kenmerk van de internationale vrijzinnige levensovertuiging.

Info: Marc Van Muylem - 058 51 90 94 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
terug naar kalender