Agenda

Datum: Zondag 17 December 2017
Uur: 11:00 - 17:00
Organisator:
Plaats: VLC De Geuzetorre
Kazernelaan 1 - 8400 Oostende

Info & Routebeschrijving :We houden opendeur op zondag 17 december om onze de werking in de kijker te zetten.

PROGRAMMA
-Infobeurs: Stel je vragen aan de enthousiaste medewerkers van het vrijzinnig centrum en de lokale vrijzinnige organisaties
-Rondleiding
-Doorlopend WINTERBAR

Het ontmoetingscentrum en de lokale vrijzinnige verenigingen bieden in Oostende voor elk wat wils, gaande van tentoonstellingen, toneelvoorstellingen, lezingen, een quiz, een jazzavond maar ook gezellige eet- en drankfestijnen waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten. Er is bijna dagelijks wat te beleven in het VLC.

Deze verenigingen zijn werkzaam in De Geuzetorre: HVV West-Vlaanderen, HVV/HV Oostende, HVV/OVM Oostende, de Grijze Geuzen, het Comité Feest Vrijzinnige Jeugd Oostende, SOS Nuchterheid, het Willemsfonds en het Vermeylenfonds Oostende. Tijdens de opendeur kom je meer te weten over het aanbod.

Tijdens het weekend van vrijdag 15, 16 en 17 december stellen andere vrijzinnige ontmoetingscentra in West-Vlaanderen ook kun deuren open. Alle info vind je op de kalender.

De periode is niet toevallig gekozen. In midwinter, op 21 december, valt de kortste dag van het jaar en keert het licht terug. Dit wordt de winterzonnewende genoemd. Onze Keltische en Germaanse voorouders vierden de terugkeer van het licht op de kortste dag met het winterzonnewendefeest, het ‘joelfeest’. Vrijzinnig humanisten hebben de traditie om deze viering verder te zetten. Ze betitelden ook 21 juni -wanneer de zomerzonnewende valt, de langste dag van het jaar- als de internationale dag van het humanisme. Deze ‘dagen van het licht’ staan symbool voor het optimisme dat het vrijzinnig humanisme kenmerkt: het geloof in de mogelijkheden van de mens om zelf zin te geven aan zijn leven. We wachten immers niet op een invulling van elders voor ons bestaan. Ook zo kunnen we gelukkig zijn. Vrijzinnig humanisten willen verder het licht van de rede laten schijnen. Een fakkelsymbool dat staat voor het licht, de verlichting en de rede is het kenmerk van de internationale vrijzinnige levensovertuiging.


terug naar kalender