Agenda

Datum: Zondag 17 December 2017
Uur: 11:00 - 18:00
Organisator:
Vrijzinnige ontmoetingscentra

Plaats: VLC Noorderlicht
J. Vande Puttelaan 1 - 8370 Blankenberge

Info & Routebeschrijving :VLC Noorderlicht Blankenberge houdt opendeur om de werking in de kijker te zetten, dit op zaterdag 16 december vanaf 15u en op zondag 17 december vanaf 11u. We verwelkomen je graag.

PROGRAMMA:
TENTOONSTELLING ‘FIGURATIE EN DEFIGURATIE’
DOOR KAREL VANRUMSTE

Het ontmoetingscentrum en de lokale vrijzinnige verenigingen (het Willemsfonds, het Vermeylenfonds, UPV kern Oostkust en HVV) bieden in Blankenberge voor elk wat wils, gaande van lezingen en tentoonstellingen maar ook gezellige eet- en drankfestijnen waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten. Het centrum draait op een enthousiaste groep vrijwilligers.

VLC Noorderlicht beschikt over een grote polyvalente zaal, uitgerust met een muziekinstallatie en projectieapparatuur en een bar met daaraan een professionele keuken. Naast de activiteiten georganiseerd door het centrum zelf en de verenigingen wordt de zaal ook gebruikt om vrijzinnige plechtigheden (bv. bij een geboorte) te houden.

Verder zijn de hoogtepunten steeds de organisatie van het Lentefeest en Feest Vrijzinnige Jeugd te Blankenberge.

Iedere 2e en 4e zondag van elke maand is het centrum open van 11u00 tot 13u30 en dit voor een leuke babbel, inlichtingen, een aperitiefje enz.

Iedereen is steeds welkom en men hoeft geen lid te worden.

Tijdens het opendeurweekend kom je meer te weten over het aanbod, geniet je van de tentoonstelling ‘Figuratie en defiguratie’ met kunstwerken van Karel Vanrumste en van een winterdrankje en -hapje en kan je vragen stellen aan de medewerkers van het vrijzinnig centrum en de vrijzinnige verenigingen.

Zaterdag om 17u is er vernissage met inleiding door Brugs ere-schepen Yves Roose opgeluisterd door ‘Watermelon man’.

Tijdens het weekend van vrijdag 15, 16 en 17 december stellen andere vrijzinnige ontmoetingscentra in West-Vlaanderen ook kun deuren open. Alle info vind je op de kalender.

De periode is niet toevallig gekozen. In midwinter, op 21 december, valt de kortste dag van het jaar en keert het licht terug. Dit wordt de winterzonnewende genoemd. Onze Keltische en Germaanse voorouders vierden de terugkeer van het licht op de kortste dag met het winterzonnewendefeest, het ‘joelfeest’. Vrijzinnig humanisten hebben de traditie om deze viering verder te zetten. Ze betitelden ook 21 juni -wanneer de zomerzonnewende valt, de langste dag van het jaar- als de internationale dag van het humanisme. Deze ‘dagen van het licht’ staan symbool voor het optimisme dat het vrijzinnig humanisme kenmerkt: het geloof in de mogelijkheden van de mens om zelf zin te geven aan zijn leven. We wachten immers niet op een invulling van elders voor ons bestaan. Ook zo kunnen we gelukkig zijn. Vrijzinnig humanisten willen verder het licht van de rede laten schijnen. Een fakkelsymbool dat staat voor het licht, de verlichting en de rede is het kenmerk van de internationale vrijzinnige levensovertuiging.


terug naar kalender