Agenda

Datum: Zondag 17 December 2017
Uur: 10:00 - 17:00
Organisator:
Vrijzinnige ontmoetingscentra

Plaats: VC De Geus
Leopold III Plein 71 - 8530 Harelbeke

Info & Routebeschrijving :Het vrijzinnig centrum in Harelbeke houdt opendeur op zondag 17 december om de werking in de kijker te zetten.

PROGRAMMA:
PRAATCAFE
Stel je vragen aan de enthousiaste medewerkers van
het Vrijzinnig Centrum
de organisatoren van het Lentefeest (HVV/OVM)
de Kunstkring

In De Geus kunnen mensen elkaar ontmoeten en in een ongedwongen sfeer van gedachten wisselen. De activiteiten variëren van praatcafé's op zondagochtend, maandelijkse tentoonstellingen, voordrachten, een quiz, een kaarting voor het goede doel,...

Tijdens het weekend van vrijdag 15, 16 en 17 december stellen andere vrijzinnige ontmoetingscentra in West-Vlaanderen ook kun deuren open. Alle info vind je op de kalender.

De periode is niet toevallig gekozen. In midwinter, op 21 december, valt de kortste dag van het jaar en keert het licht terug. Dit wordt de winterzonnewende genoemd. Onze Keltische en Germaanse voorouders vierden de terugkeer van het licht op de kortste dag met het winterzonnewendefeest, het ‘joelfeest’. Vrijzinnig humanisten hebben de traditie om deze viering verder te zetten. Ze betitelden ook 21 juni -wanneer de zomerzonnewende valt, de langste dag van het jaar- als de internationale dag van het humanisme.
Deze ‘dagen van het licht’ staan symbool voor het optimisme dat het vrijzinnig humanisme kenmerkt: het geloof in de mogelijkheden van de mens om zelf zin te geven aan zijn leven. We wachten immers niet op een invulling van elders voor ons bestaan. Ook zo kunnen we gelukkig zijn. Vrijzinnig humanisten willen verder het licht van de rede laten schijnen. Een fakkelsymbool dat staat voor het licht, de verlichting en de rede is het kenmerk van de internationale vrijzinnige levensovertuiging.


terug naar kalender