Agenda

Datum: Maandag 12 Februari 2018
Uur: 19:30 - 21:30
Organisator:
Vrijzinnig ontmoetingscentrum

Plaats: VC Mozaïek
Overleiestraat 15A - 8500 Kortrijk

Info & Routebeschrijving :



VrijSpraak

NIPT :  Ignaas Devisch over vrijheid en medische vooruitgang

De NIP-test is een niet-invasieve prenatale test waarmee onder andere de aandoening trisomie 21 (Down Syndroom) kan worden opgespoord. De test biedt verschillende klinische voordelen. Zo kan ze vroeg in de zwangerschap uitgevoerd worden en is de kans op een miskraam kleiner in vergelijking met andere prenatale testen.

De NIPT en het maatschappelijke debat er rond illustreert hoe technologische vooruitgang ons confronteert met nieuwe verantwoordelijkheden en ethische vraagstukken. Aangezien het testresultaat een kansberekening is, stelt zich de vraag: hoe moeten we deze kans interpreteren? Kunnen toekomstige ouders autonoom beslissen hoe ze handelen naargelang een bepaald testresultaat? Willen we alle imperfecties de wereld uit indien we daar de mogelijkheid toe hebben?

Medisch filosoof Ignaas Devisch ontrafelt deze vragen en onderzoekt de impact van technologie op ons mensbeeld en onze waarden en normen.

Deze avond maakt deel uit van het Bloedtest-project, georganiseerd door de sociaal-artistieke organisatie Wit.h vzw (Kortrijk) en Museum Dr. Guislain (Gent).

Prof. Dr. Ignaas Devisch is professor in ethiek, filosofie en medische filosofie. Hij is verbonden aan de Universiteit Gent en de Arteveldehogeschool. Hij publiceert zowel op het terrein van sociale en politieke filosofie als dat van de medische filosofie, sportfilosofie en ethiek.


  • Standaardtarief - 10.00
  • Sociaal tarief - 6.00
  • Studententarief - 6.00

  • De lezing gaat door in Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK
  • Meer info en inschrijven: www.vormingplusmzw.be | 056-260600

  • Organisatie: Vormingplus Midden en Zuid West-Vlaanderen, Vrijzinnig Centrum Mozaïek



terug naar kalender