Agenda

Datum: Zaterdag 31 Maart 2018
Uur: 14:00 - 18:00
Organisator:
Plaats: VC De Sleutelbrug
Beenhouwersstraat 1-3 - 8000 Brugge

Info & Routebeschrijving :



Marie-Jeanne Vanhove brengt met haar schilderijen een ode aan de natuur. Ze is in de ban van bloemen en planten, van wilde, siervolle borders en ontdekkende tuinen. De natuur is nog altijd haar onuitputtelijke inspiratiebron. Ze schildert niet alleen de natuur, ze duikt er in onder en brengt alles wat ze ontdekt met een fotografische precisie op doek of op paneel. “De evolutie in mijn werk is nog een stuk intenser geworden”, zegt Marie-Jeanne Vanhove. “De groeivormen die ik schilder krijgen nu een doordrongen uitwerking en baden in wervelende kleuren en ontembare ritmes.”

Tussen al het nieuwe werk dat Marie-Jeanne tentoon stelt in de stijlvolle gotische Speelmanskapel ontdekken we zeven schrijnen: macro-opnamen van zwammen en mossen die ragfijn geschilderd werden. “Ter gelegenheid van een artistiekproject in Meulebeke onder de noemer ‘De Kapelle kensbaan’ kon ik mijn schrijnen in een erg modern ogende kapel exposeren. De reacties van het publiek waren uiterst positief, zodat ik nu de kans grijp om op deze uitgelezen locatie dit werk aan het grote publiek voor te stellen.”

Modeontwerpster

“De Speelmanskapel, zoals ze hier in Brugge genoemd wordt, omdat de Gilde van de Speellieden (Speelmannen en minnestrelen) hier hun heilige kwamen vereren, dateert van 1421 en is gotisch van bouwstijl. Een gedroomd oord voor mijn werk!”

Marie-Jeanne Vanhove werd op 17 juni 1952 in Tielt geboren. Ze studeerde sierkunsten en volgde de opleiding regentaat plastische kunsten aan het TIHF in Brugge. In 1972 kon ze als modeontwerpster aan de slag bij Nuyttens in Deerlijk, een job die ze tot in 1980 uitoefende, het moment dat ze een aanbieding kreeg om in de school waar ze ooit afstudeerde, als leerkracht plastische opvoeding aan de slag te gaan.

Zo zette Marie-Jeanne haar eerste stappen van een pedagogische loopbaan die veertien jaar later zou bekroond worden met een promotie: deze van docent aan de KHBO in Brugge in de lerarenopleiding ‘secundair onderwijs tekenen en schilderen’. In 2012 ging Marie-Jeanne met pensioen.

Bloemen

Marie-Jeanne blijft verankerd aan haar inspiratiebron, de natuur en meer in het bijzonder de bloemen. “Dat is ontegensprekelijk een uitvloeisel van de passie die mijn echtgenoot Carlos en ikzelf delen, met name onze tuin. Jaarlijks ontvangen we heel wat groepen tuinliefhebbers naar aanleidingvan de Open Tuindagen. Alles wat ik schilder is voor mij heel vanzelfsprekend. Ik ontdek daarbij dat mijn werk ook een grote herkenbaarheidsfactor heeft bij het brede publiek. Het bezit  een aantrekkingskracht, zodat het werk opgetild wordt boven zijn natuurlijke waarde. Mijn werk is een eeuwig durend loflied, een verheerlijking van al het mooie in de natuur. Ik penseel alles in acryl... zo ook de roze pioenen, die me doen denken aan mijn overleden zus Chris.”

De tentoonstelling met het nieuwste werk van Marie-Jeanne loopt van 31 maart tot en met 15 april in de Speelmanskapel, Beenhouwerstraat 3 in Brugge, telkens van 14 tot 18 uur, in aanwezigheid van de kunstenares.

bekijk de affiche


terug naar kalender