Agenda

Datum: Zondag 24 Juni 2018
Uur: 14:00 - 18:00
Organisator:
Vrijzinnige verenigingen

Plaats: VC Mozaïek
Overleiestraat 15A - 8500 Kortrijk

Info & Routebeschrijving :



tentoonstelling

N' OUBLIEZ JAMAIS

een eigenzinnige multimediale kijk op oorlog, gruwel, vernietiging, dwangarbeid, rouw, ontheemding, hoop...


Twee kunstenaars, een fotocollectief en een historicus geven een eigenzinnige multimediale kijk op oorlog, gruwel, vernietiging, dwangarbeid, rouw, ontheemding, hoop, zonder rechtstreeks de gekende, stereotype beelden te brengen over WO I. Een kijk van op een creatieve zijlijn...

Suzanne Laura. Curator en grafisch kunstenaar. Ze blikt terug op haar eigengereide wijze. Ze volgde diverse opleidingen en werkt sinds 1989 met verf, grafiek, textiel, zilveren juwelen, foto en video,  enz. In  N’oubliez jamais  toont ze werken met balpen, lino, zeefdruk, naast foto's en objecten. Haar eigen Guernica verwijst naar zowel voorbije als naar huidige oorlogen. Ze toont ook een video (duowerk met José Vandenbroucke) waarin de camouflagetechniek Razzle Dazzle uit de eerste wereldoorlog aan bod komt.

José Vandenbroucke. Gedichten. De dood is honderd jaar. Soldatengedichten.
Hij is een woord- en beeldend kunstenaar, die zich multimediaal, ook via video, klankwerk en performances manifesteerde. In N’oubliez jamais brengt hij een reeks tekeningen waarin hij de beeldvorming over de eerste wereldoorlog onderzoekt. Zijn werk in deze tentoonstelling verwijst ook naar het Dadaïsme, de kunstbeweging die in het begin van de twintigste eeuw uiting gaf aan de ontreddering van de westerse beschaving ten gevolge van die donkere periode in onze moderne geschiedenis.

Fotocollectief @Retina² uit Kuurne is de derde partner die meewerkt aan deze tentoonstelling. Onderweg tussen de vele nagelaten sporen van de oorlog registreerden ze hoe deze oorlog nog tot de dag van vandaag onherroepelijk aanwezig is. Van subtiele sporen in het landschap, over de herdenkingen tot de talrijke monumenten die de ontelbare doden herdenken, en daarmee hun dood in zekere zin idealiseren. Om het te kunnen verwerken en te bewaren als herinnering in het collectief geheugen. Om niet te vergeten. Met foto’s van Wilfried Manhaeve, Pol Tanghe, José Verschatse, Suzanne Laura, Bernard Noffels (Bernoff), Jan Ruysschaert en Mireille Callens.

Donald Buyze. Herinneringen aan de weggevoerde dwangarbeiders (Zivilarbeiter). Het aantal Belgen dat tijdens de Eerste Wereldoorlog werd ‘opgeëist’ om te werken voor de Duitse bezetter is zwaar onderschat, net zoals het aantal dat overleed tijdens of ten gevolge van die dwangarbeid. Uit West- en Oost-Vlaanderen werden deze mensen naar Frankrijk gedeporteerd en kwamen er in de Zivilarbeiter Batallione (ZA.B's) terecht. Ze moesten er werken aan de befaamde Hindenburg-linie, een strategische ‘onneembare lijn’ waarop het Duitse leger zich in maart 1917 terugtrok met als doel om later van daaruit het eindoffensief (proberen) in te zetten.


  • gratis tentoonstelling
  • dagelijks van 14u tot 18 u
  • geleide groepsbezoeken mogelijk buiten deze uren: 056 495768


affiche n'oubliez jamais



terug naar kalender