Agenda

Datum: Woensdag 03 Oktober 2018
Uur: 19:30
Organisator:
Plaats: Vormingplushuis, Sint-Pieterskerklaan 5
-

Info & Routebeschrijving :



Tarik Fraihi is de zoon van Marokkaanse ouders en is afkomstig uit Klein-Brabant. Hij werkte van 2000 tot 2003 bij de Federatie Marokkaanse Democratische Organisaties (FMDO), een overkoepelend geheel van 47 organisaties die actief zijn in de belangenbehartiging en emancipatie van immigranten in Brussel en Vlaanderen.
In 2003 maakte hij, toen actief op de studiedienst van de sp.a, een kritisch rapport over minderheden. In dat rapport stelt Tarik Fraihi het volgende: “Politieke partijen moeten beseffen dat een onderscheid maken tussen allochtonen en autochtonen gevaarlijke situaties kan creëren. We moeten ons focussen op de sociaaleconomische situatie. Werkgelegenheid en onderwijs, daar begint het.”
Als auteur is hij bekend om zijn vele opiniestukken en boeken over integratie en migranten. Hij schreef onder meer columns voor De Morgen en Knack. Andere opiniestukken verschenen in De Tijd en De Standaard.
Zowel voor de schermen als achter de schermen kan hij beschouwd worden als de grote pleitbezorger van het migrantenstemrecht. Een standpunt dat hij sterk deelde met Patrick Janssens. Hiervoor had Fraihi in 1995 een Nationaal Comité voor Algemeen Stemrecht opgericht, een lobbygroep die slechts enkele jaren bestond en beleidsmakers trachtte te beïnvloeden. Na zijn toetreden tot de studiedienst van de sp.a werd het gemeentelijk stemrecht voor migranten in 2004 gerealiseerd.
In 2008 ging hij aan de slag bij het OCAD, waar hij departementshoofd werd en zo verantwoordelijk was voor de coördinatie van het actieplan radicalisme
Vandaag is hij politiek directeur van Groen en voorzitter van het Vermeylenfonds.
Met zo'n curriculum moet je wel een gefundeerde mening hebben rond de thema's diversiteit, migratie en veiligheid. Na jaren werken in de luwte neemt hij opnieuw deel aan het maatschappelijke debat. Hadden we het religieus fascisme en de aanslagen moeten zien aankomen en waarom kon dit groeien in onze maatschappij? Hoe zit het met de toekomst van de diversiteit? Waarom is de hoofddoek een non-issue en duurt het zo lang voor er praktijktests tegen discriminatie zijn?

Deze lezing is een samenwerking tussen Vormingplus Brugge, 11.11.11 en Vermeylenfonds Brugge.

Praktische info:
 Deelnameprijs: 5 euro. Inschrijven via de website van Vormingplus Brugge. https://www.vormingplus-brugge.be/



terug naar kalender