Agenda

Datum: Vrijdag 19 Oktober 2018
Uur: 20:15 - 22:30
Organisator:
Plaats: Budascoop
Kapucijnenstraat 10 - 8500 Kortrijk

Info & Routebeschrijving :



70 JAAR MENSENRECHTEN IN FILM

'Woman in Gold', de keuze van Bert Demarsin.

In 2018 is de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens 70 jaar oud. Vormingplus MZW, Amnesty International afdeling Kortrijk en Vrijzinnig Centrum Mozaïek grijpen deze verjaardag aan om na te denken over de erfenis van deze Verklaring en over de staat van de mensenrechten anno 2018.

Wim Weymans en Eva Brems zijn onze vrijspraak-gasten. De keuze van de films bepaalden we niet zelf, we lieten die over aan mensen die actief zijn op het domein van de mensenrechten. Welke film is inspirerend voor hen? Welke film maakt volgens hen een belangrijk statement over mensenrechten? Na de film gaan we dieper in op de thematiek van de film en de mensenrechten in het algemeen. We koppelen ook terug naar de Belgische situatie.

Dit alles in aanloop naar onze fakkeltocht ‘Mensenrechten verdedig je met vuur’ van 8 december. Alle info daarover krijg je in het komend nummer van Zoeklicht. Kruis de datum alvast aan in je agenda.

We bijten de spits af met 'Woman in Gold', gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Maria Altmann (Helen Mirren), die de holocaust overleefde en gedurende jaren het gevecht aanging met de Oostenrijkse overheid om een iconisch schilderij van Gustav Klimt terug te krijgen. Het beroemde schilderij was haar familie op een wrede manier ontnomen door de nazi’s, net voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Samen met haar advocaat E. Randol Schoenberg (Ryan Reynolds), strijdt ze tot in het Amerikaanse Hooggerechtshof toe om het familiestuk naar huis te brengen.

'Woman in Gold' toont naast de geschiedenis van het meestertableau van Klimt, ook het autoritaire karakter van het naziregime. De Tweede Wereldoorlog maakte de staten duidelijk dat een Grondwet alleen niet voldoende bescherming bood. Een nationaal democratisch gekozen regime bleek te kunnen ontaarden in wreed fascisme dat de hele wereld meesleepte in een oorlog en minderheden op een extreem gewelddadige manier uitroeide en vervolgde. Deze film toont het klimaat en de context waarop de Universele Verklaring een antwoord bood. Ook wordt duidelijk dat het recht op eigendom van grote betekenis blijkt voor erfgenamen van de slachtoffers van de concentratiekampen.

Bert Demarsin is hoofddocent aan de KU Leuven en gespecialiseerd in kunst en recht, verzorgt de nabespreking.

  • Ticketprijs: € 9,00   [ticketverkoop enkel de avond zelf aan de deur]
  • Locatie: Budascoop, Kapucijnenstraat 10, 8500 Kortrijk

Vanaf 19u45, vóór aanvang van de film ben je vriendelijk uitgenodigd om deel te nemen aan een briefschrijfactie van Amnesty International Kortrijk.


terug naar kalender