Agenda

Datum: Dinsdag 23 Oktober 2018
Uur: 19:00 - 21:00
Organisator:
Plaats: VC Mozaïek
Overleiestraat 15A - 8500 Kortrijk

Info & Routebeschrijving :



VRIJSPRAAK: 70 jaar mensenrechten

Wim Weymans: Mensenrechten, jong en al versleten?

In 2018 is de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens 70 jaar oud. Vormingplus MZW, Amnesty International afdeling Kortrijk en Vrijzinnig Centrum Mozaïek grijpen deze verjaardag aan om na te denken over de erfenis van deze Verklaring en over de staat van de mensenrechten anno 2018.

Wim Weymans en Eva Brems zijn onze vrijspraak-gasten. De keuze van de films bepaalden we niet zelf, we lieten die over aan mensen die actief zijn op het domein van de mensenrechten. Welke film is inspirerend voor hen? Welke film maakt volgens hen een belangrijk statement over mensenrechten? Na de film gaan we dieper in op de thematiek van de film en de mensenrechten in het algemeen. We koppelen ook terug naar de Belgische situatie.

Dit alles in aanloop naar onze fakkeltocht ‘Mensenrechten verdedig je met vuur’ van 8 december. Alle info daarover krijg je in het komend nummer van Zoeklicht. Kruis de datum alvast aan in je agenda.


Mensenrechten behoren vandaag wellicht nog tot de weinige grote morele idealen waarin we geloven, die ons hoop bieden en die het goede belichamen. Mensenrechten zijn volgens velen bovendien sinds lang een wezenlijk onderdeel van de westerse cultuur. De geschiedenis van die mensenrechten wordt dan ook meestal voorgesteld als een onvermijdelijke en positieve ontwikkeling, die begint met de Tweede Wereldoorlog, de Franse Revolutie of zelfs in de oudheid en die eindigt met het succes en het prestige dat mensenrechten vandaag genieten. 

Maar wat indien mensenrechten veel recenter (en veel toevalliger) zijn ontstaan dan we meestal aannemen?

Rechts- en politiek filosoof Wim Weymans (Leuven International and European Studies, KULeuven) toont dat een nieuwe interpretatie van de geschiedenis van de mensenrechten ook gevolgen heeft voor de manier waarop we vandaag mensenrechten zien en er ons voor kunnen inzetten.

Over de begeleiding: Wim Weymans studeerde filosofie en hedendaagse geschiedenis in Antwerpen en Leuven en politiek denken in Cambridge. Hij is momenteel als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de onderzoekseenheid ‘Leuven International and European Studies’ (LINES) aan de KU Leuven. Voordien doceerde hij rechtsfilosofie in Antwerpen en mensenrechten in New York. Als politiek filosoof verricht hij onder meer onderzoek naar verschillende visies op democratie en mensenrechten.


  • Ticketprijs: € 8,00   [Sociaal tarief - 4.00   |   Studententarief - 4.00]
  • Locatie: Mozaïekcafé, Overleiestraat 15a, Kortrijk
  • Inschrijven: www.vormingplusmzw.be | 056-260600




terug naar kalender