Agenda

Datum: Donderdag 11 Oktober 2018
Uur: 14:30
Organisator:
Plaats: VC De Sleutelbrug
Beenhouwersstraat 1-3 - 8000 Brugge

Info & Routebeschrijving :



In 2012 is het driehonderd jaar geleden dat Jean-Jacques Rousseau werd geboren. De filosoof die kort na zijn dood door de Jakobijnen verheerlijkt werd, als nationale held in het Franse Pantheon werd opgenomen en wiens naam als zodanig altijd met de Franse revolutie verbonden zal zijn. Rousseau was echter meer dan een politiek denker en postuum volksheld, hij was ook een componist, pedagoog en romancier.

Driehonderd jaar na zijn geboorte kijken Leo van Maris en Jozef Van Bellingen terug op het leven en de leer van Rousseau en wat deze betekend hebben. Leo van Maris gaat in op Rousseau's boek Bekentenissen en kijkt aan de hand van dit boek terug op het leven van de filosoof en zijn belang voor het ontstaan van de roman. Jozef Van Bellingen zal dan weer ingaan op de politieke filosofie van Rousseau, op het Sociaal Contract en de betekenis ervan vandaag. De avond wordt ingeleid door Paul De Hert.

Over de spreker

Professor Jozef Van Bellingen is verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Zijn onderzoek richt zich hoofdzakelijk op de politieke filosofie en de rechtsfilosofie. Hij is bekend voor zijn grote belezenheid van moderne en hedendaagse denkers. In 1987 promoveerde hij met De rechtsfilosofie van Carl Schmitt, een monumentale analyse die Schmitt (opnieuw) introduceerde in het Nederlandse taalgebied. Vandaag deelt hij met ons zijn liefde voor Rousseau.



terug naar kalender