Agenda

Datum: Zondag 02 December 2018
Uur: 10:30 - 12:00
Organisator:
Plaats: VC De Sleutelbrug
Beenhouwersstraat 1-3 - 8000 Brugge

Info & Routebeschrijving :Op 26 mei jl. bezochten we de fascinerende tentoonstelling ‘Colard Mansion’ waarbij curator Ludo Vandamme voor een boeiende rondleiding zorgde.
Uit de bezoekcijfers bleek dat ook vele andere belangstellenden deze tento op eigen houtje hebben bezocht.
Iedereen was ook enthousiast over de scenografie van deze tentoonstelling en dan rijst natuurlijk de vraag: ‘Hoe komt zo’n spraakmakende expo tot stand?’
Deze tentoonstelling werd gerealiseerd in een samenwerkingsverband tussen de Openbare Bibliotheek Brugge en de Musea Brugge - alvast twee partners die op een goede verstandhouding aangewezen waren….
Maar wat komt er allemaal concreet bij kijken om een tentoonstelling in een uiterst verzorgde scenografie te kunnen presenteren?
Uiteraard gaat het om ‘collectie’ en ‘selectie’. Voor het eerst (en het laatst?) werden alle edities van Mansion verenigd in hun stad van herkomst.
Het oeuvre van Mansion, één van de boeiendste figuren in het laatmiddeleeuwse Brugge, bestaat uit prachtige luxemanuscripten, maar ook uit gedrukte werken, vruchten van een gloednieuwe technologie.
Enkele experimenten met gravures als illustraties, ook op dat terrein verrichtte Mansion baanbrekend werk.
Daarnaast toonde de tentoonstelling ook incunabelen, schilderijen en gebruiksvoorwerpen die de boekenproductie en -consumptie in het Bourgondische Vlaanderen illustreerden.

Voorafgaand aan de titanenarbeid van het materiële opzetten van een tentoonstelling zijn intense contacten met buitenlandse musea nodig. Die musea van wereldformaat zijn uiterst kieskeurig als inbruikleengeving ter sprake komt. Zij stellen daarbij verregaande eisen. Een ander aspect: de verzekering van een unieke collectie. Ook het luik ‘vervoer’ is een heikel item. En dan de ‘inpak-methodieken’….
Men moet ook rekening houden met de ruimte waarin de tentoonstelling zal opgesteld worden, o.m. kleurenkeuze en ‘ruimtelijke ordening’ zijn zeer belangrijk.

De presentatietafels moeten veilig, kwalitatief uitstekend en esthetisch verantwoord zijn. Een catalogus: die schrijft men niet uit de losse pols!
De opleiding van de gidsen… daar moet aan gewerkt worden! De publiciteitsmachine moet op gang gebracht worden.
De toestroom van de bezoekers: hoe kanaliseren we die?
Kortom: allerlei factoren waarover men grondig moet nadenken en die voor een team van specialisten - van de organisatoren tot de concrete opstellers - maandenlange voorbereiding betekenen. Niets mag uit het oog verloren worden. De gemiddelde bezoeker beseft immers niet dat er millimeterwerk schuilt in de boekensteuntjes: een verantwoorde hellingsgraad wordt nauwkeurig berekend. En er zijn nog zoveel meer ‘details’…

Voor meer toelichting bij deze ‘making of’ nodigden wij Evelien Hauwaerts, wetenschappelijk medewerker Biekorfbibliotheek en co-curator van de Mansiontentoonstelling uit. Als geen ander kent zij het klappen van de zweep en op de haar eigen enthousiaste wijze neemt zij ons mee in de wereld van de tentoonstellingenbouwer.
Om alles te laten bezinken, biedt Gustje Brugge het aperitief aan.

Praktische afspraken:
 locatie: VC De Sleutelbrug, Beenhouwersstraat 1-3, Brugge
 de lezing start om 10.30u stipt
 inkom: 5 € (leden VF) / 6 € (niet-leden)
 inschrijven via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


terug naar kalender