Agenda

Datum: Woensdag 15 Mei 2019
Uur: 19:30 - 21:30
Organisator:
Plaats: Vormingplus
Wandelweg 11 - 8500 Kortrijk

Info & Routebeschrijving :VRIJSPRAAK:

Geestelijke gezondheid vandaag.

Waar zijn we aan toe?

Gaan onze geestelijke gezondheid en ons psychisch welbevinden erop achteruit?

Vaak voorkomende verklaringen wijzen erop dat zekerheden, verbonden met werk en relaties, verdwijnen, of dat mensen niet meer komen tot een authentiek bestaan en tot verbinding met anderen. De mediaberichtgeving over het aantal psychische problemen en de stijgende nood aan professionele hulpverlening lijken dat te ondersteunen. Het debat over de geestelijke gezondheid in onze hedendaagse samenleving slingert doorgaans tussen dergelijke sociaalkritische beschouwingen en psychiatrisch-epidemiologische feiten.

De maatschappijkritische visie (zoals van Paul Verhaeghe en Dirk De Wachter) krijgt veel aandacht in het publieke debat, terwijl in de praktijk van de gezondheidszorg de psychiatrische aanpak heerst. Hoe staan deze twee visies tegenover elkaar? En is er een derde weg mogelijk? Wat houdt deze alternatieve benadering van de geestelijke gezondheid in en wat vertelt zij ons over de organisatie van de geestelijke gezondheidszorg?

Over de begeleiding:

Prof. Piet Bracke (UGent) is gezondheidssocioloog. Hij is directeur van de onderzoeksgroep Hedera - Health & Demographic Research @Ghent University. Hij publiceert onder meer over gender, mentale gezondheid, psychisch welbevinden, zorggebruik en de organisatie van de geestelijk gezondheidszorg


Ticketprijs: € 8,00   [Sociaal tarief - 4.00   |   Studententarief - 4.00
Locatie: Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen, Wandelweg 11,8500 Kortrijk
Organisatie: Vormingplus i.s.m. VC Mozaïek vzw
Inschrijven: www.vormingplusmzw.be | 056-260600
terug naar kalender