Agenda

Datum: Donderdag 04 April 2019
Uur: 14:30
Organisator:
Plaats: CC De Schakel
Schakelstraat 8 - 8790 Waregem

Info & Routebeschrijving :Om uit te zoeken wat mensen (on)gelukkig maakt in verschillende culturen en levensomstandigheden, reisde journalist Jan De Deken naar elf uithoeken op zes continenten. In april 2018 resulteerde die zoektocht in zijn non-fictiedebuut 'Melk, honing kerosine: op reis naar de gelukkigste en ongelukkigste plaatsen ter wereld'.
De Deken was te gast bij sloppenwijkbewoners in het door oorlog verscheurde Oost-Congo, bij een West-Vlaamse zakenman in de Australische bush, een Rwandees gezin dat zich een weg naar de middenklasse baant en veel gelukzoekers die geloven dat verlossing elders ligt dan thuis. Hij proefde van de met champagne overgoten weltschmerz van jonge Singaporese bankiers en van het Japanse cyberdaklozenbestaan, en zocht het (on)geluk in vluchtelingenkampen en een koude rivier die Fort Europa van het Midden-Oosten scheidt.

Onderweg vroeg de auteur aan honderden mensen wat hen gelukkig maakt. Schuilt geluk in tevredenheid? Hoe gelukkig kunnen mensen die in conflictgebied leven zijn? Hoe belangrijk zijn vrijheid, identiteit en spiritualiteit voor ons geluk? En betekenen begrippen als geluk en vrijheid wel overal hetzelfde? Met een kritische blik doorprikt De Deken clichés en belicht hij de tekortkomingen van internationale geluksonderzoeken, die al te vaak worden geschreven vanuit een eenzijdig westers perspectief.

Met steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) een samenwerking van UPV, cc de Schakel en VC Poincaré
Inkom: 3euro (inclusief koffie of thee)
Locatie: cc de Schakel, schakelstraat 8, 8790 Waregem Inschrijven via www.ccdeschakel.be


terug naar kalender