Agenda

Datum: Dinsdag 23 April 2019
Uur: 20:00
Organisator:
Plaats: VC Poincaré
J. Stormestraat 131/18 - 8790 Waregem

Info & Routebeschrijving :

Als die Sonne vom Himmel fiel is een Zwitserse documentaire film met focus op de atoombom op Hiroshima door de VS Luchtmacht op 6 augustus 1945.
Aya Domenig, Japans – Zwitsers gaat op zoek naar het leven van haar inmiddels overleden grootvader. Shigeru Doi werkte als jonge dokter in het Rode Kruis ziekenhuis van Hiroshima. Aya Domenig ontmoet Chizuko Uchida °1923 een gewezen verpleegster en Shuntaro Hida °1917 een voormalige dokter die ook optreedt in de film. Zij beleefden hetzelfde als haar grootvader die nooit over zijn ervaring sprak. Terwijl de regisseur onderzoek doet in Hiroshima ontploft op 11 maart 2011 de nucleaire installatie in Fukushima en dit veroorzaakt een nieuwe wending in haar onderzoek.
Voormalige verpleegster Uchida is actief in een burgerlijk initiatief dat zich concentreert rondom de Fukushima ramp. Daarbij neemt ze een moeder met haar zoon die gevlucht zijn uit Fukushima op in haar woonst. Voormalige dokter Shuntaro Hida gaat door met spreken over zijn Hiroshima ervaring.
Aya Domenig gebruikte ook het zwart-wit gefilmde materiaal van september 1945. De VS authoriteiten legden onmiddelijk beslag op dit materiaal en het werdt pas in 1968 voor het eerst openbaar gemaakt.
Uiteindelijk toont de film ons wat nucleaire radiatie veroorzaakt in de slachtoffers en ook in hun nakomelingen.


terug naar kalender