Agenda

Datum: Donderdag 11 Juli 2019
Uur: 14:30
Organisator:
Plaats: Vrijzinnig Huis Koksijde
Galloperstraat 48 - 8670 Koksijde

Info & Routebeschrijving :Na de Tweede Wereldoorlog groeide het besef dat verkiezingen ook kunnen leiden tot de vernietiging van een democratie. Denken we maar aan hoe Hitler en Mussolini aan de macht kwamen. Verkiezingen alleen volstaan dus niet opdat we het over een echt werkende democratie kunnen hebben. Er is ook nood aan een vrije pers, aan onafhankelijke rechtbanken, aan het recht op mogen samenkomen in verenigingen, aan vrijheid van meningsuiting. En aan het concrete betrekken van burgers en maatschappelijke organisaties bij het boetseren van een beleid. Maar hoe kan die inhoudelijke medezeggenschap door burgers er dan uitzien? Als voorzitter van een succesvol burgercollectief en als verwoed lezer van boeken over democratie kreeg Manu Claeys daar de voorbije jaren een helder beeld van. Hij maakt een onderscheid tussen activisme – zeg maar ‘op straat komen’ – en participatie. Dat laatste vindt plaats in formules aangeboden door de overheid zelf. Een sterke democratische overheid is een overheid die hierbij de sterkste formules aanbiedt én ruimte biedt voor nieuwe vormen van politiek leiderschap.

Manu Claeys is schrijver en voorzitter van het Antwerpse burgercollectief stRaten-generaal, dat in 2010 de Prijs voor de Democratie kreeg en in 2017 een Toekomstverbond sloot met de Vlaamse regering in het dossier van de Oosterweelverbinding en de overkapping van de Antwerpse ring. Hij groeide op in Knokke-Heist en woont nu in Antwerpen.

Gratis toegang.
Info: Maurits De Picker, 0477 29 38 37, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een organisatie van Vermeylenfonds Koksijde-Oostduinkerke.


terug naar kalender