Agenda

Datum: Zaterdag 19 Oktober 2019
Uur: 10:00
Organisator:
Plaats: Brugge
- 8000 Brugge

Info & Routebeschrijving :Lieve Blancquaert brengt met ‘Circle of Life’ het sluitstuk van een wereldwijde zoektocht naar de mens en zijn rituelen, tradities en gebruiken. Deze unieke expo brengt de projecten Birth Day, Wedding Day en Last Day samen op een nieuwe, verrassende manier. Het wordt een multimediaal verhaal over wat ons verenigt en apart maakt.
De uitzonderlijke projecten van Lieve Blancquaert, Birth Day, Wedding Day en Last Day, waren de afgelopen jaren een overdonderend succes. Hoe de wereld zijn kinderen verwelkomt, hoe en waarom we ons met elkaar verbinden en hoe we afscheid nemen.
Voor haar project ‘Birth Day’ trok Lieve Blancquaert de wereld rond om die bijzondere eerste momenten van het leven vast te leggen. De manier waarop een kind geboren wordt, reflecteert de cultuur waarvan het deel uitmaakt. De context waarbinnen het voor het eerst naar adem hapt, is bepalend voor de verdere toekomst van een kind.
Voor ‘Wedding Day’ reisde Lieve Blancquaert naar huwelijksfeesten en -ceremonies over de hele wereld. Ze bracht een zeer persoonlijk verslag van alle sterke, soms intieme momenten die ze mocht meemaken op die unieke dag waarop twee mensen aan één van de belangrijkste ontdekkingstochten van hun leven beginnen.
Met het laatste deel van de trilogie, ‘Last Days’, maakte ze de cirkel rond en legde ze vast hoe mensen overal ter wereld ouder worden en afscheid nemen, en dit aan de hand van prachtige beelden en ontroerende verhalen uit verschillende culturen en godsdiensten.
Lieve Blancquaert ontmoette vrolijke eeuwelingen, rouwenden, doden, goeroes en grafdelvers. Ze bezochtbejaardentehuizen, gezondheidsinstellingen, mortuaria en begrafenisondernemingen en woonde feestelijke begrafenissen en pakkende dodenrituelen bij. Het westerse taboe dat op de dood rust, wordt in de meeste culturen overstegen door een natuurlijke omgang met het levenseinde. De zielen en zelfs de lichamen van de overledenen horen voor altijd bij de levenden.
De overzichtstentoonstelling ‘Circle of Life’ maakt duidelijk dat geboorte, liefde en dood, de grote momenten uit het leven, universeel zijn en toch altijd uniek. In de eenmalige expo ‘Circle of Life’ komen foto’s en bewegende beelden van de laatste tien jaar op een verfrissende manier samen. Een onvergetelijke wereldreis, gezien door de scherpe blik van een bijzondere reizigster.

Voor de lunch gaan we richting de Vooruit. We reserveren er een tafel waar iedereen zijn voetjes kan parkeren.

Na de lunch even afzakken naar de Minardschouwburg waar een gids van Gandante ons opwacht. Hij neemt ons mee op een boeiende wandeling met als thema ‘Vrijmetselarij: een verhaal van passer en winkelhaak’.
De Vrijmetselarij blijft nog steeds onvoorstelbaar veel mensen boeien. Ze vond haar weg naar Gent in de achttiende eeuw werd al spoedig omgeven door een aureool van geheimzinnigheid dat haar tot op heden hardnekkig is blijven vergezellen.
Toch heeft deze gemeenschap van ‘broeders en zusters’ ook op het openbare leven van de modale Gentenaar haar sporen gedrukt en is de ‘koninklijke kunst’ nog steeds zichtbaar aanwezig in ons moderne stadsweefsel.
De wandeling over vrijmetselarij biedt de toehoorder niet alleen een historische evocatie van haar ontstaan, maar tegelijk maken we kennis met de houding van Kerk en Staat vroeger en nu tegenover dit maatschappelijk toch erg belangrijke verschijnsel. Wat bezielde een aantal bekende Gentenaars om toe te treden tot een ‘werkplaats’, welke invloed oefende hun maçonnieke activiteit uit op religie, politiek en onderwijs binnen de stad, waar waren ze vroeger gevestigd? Andere vragen waarop onze gids een antwoord poogt te geven zijn: waar ‘dekken ze vandaag de tempel’, is ze inderdaad zo machtig als soms wordt beweerd, zijn vrijmetselaars over heel de wereld gelijk?
Op deze manier krijgen we op deze en tal van andere vragen een gedegen antwoord tijdens deze wandeling van ongeveer anderhalf uur. Wij proberen er ook voor te zorgen dat we het logehuis in Tussen ‘t Pas kunnen bezoeken.

Praktische afspraken:

 we spreken af om 10.00u in de inkomhal van de Sint-Pietersabdij
 we trekken naar Gent met eigen vervoer. Formule carpooling individueel te regelen
 maximaal aantal deelnemers: 20
 deelnameprijs: 22€ (leden) / 24€ (niet-leden)
 !!! eventuele korting met Museumpass nog niet gekend
 inschrijven enkel via e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en dit voor 1 oktober
 wil bij inschrijving melden of je deelneemt aan de lunch in de Vooruit (betaling lunch ter plaatse).terug naar kalender