Agenda

Datum: Donderdag 31 Oktober 2019
Uur: 19:30 - 21:30
Organisator:
Plaats: Brugge
- 8000 Brugge

Info & Routebeschrijving :Op 11 maart 1918 meldden zich in Fort Riley, een opleidingscentrum van het Amerikaanse leger in Kansas, ruim 100 rekruten ziek. Enkele dagen later lagen er meer dan 1.000 met koorts in bed. Het begin van de Spaanse griep, het meest dodelijke virus dat de mensheid ooit trof. Waar het vandaan kwam, was en is een raadsel. Niet alleen in de Verenigde Staten maar over de hele wereld maakte het op korte tijd massaal nieuwe slachtoffers. Waar we met grotere zekerheid mogen van uitgaan is dat de pandemie gepaard ging met een mortaliteitsgraad van 3%.
Wat dus wil zeggen dat 97 van de 100 mensen die ermee besmet geraakt waren, het toch overleefden. Ter vergelijking: bij ebola schommelt de mortaliteit tussen de 25 en de 90%, en bij builenpest rond de 60%. Maar dat mag ons niet blind maken voor het gevaar. Want pas die 3% toe op heel België en zijn 11,3 miljoen inwoners, en je komt uit op 339.000 doden. Op wereldschaal bekeken zijn minstens 50 miljoen mensen aan de Spaanse griep gestorven, die zo meer slachtoffers maakte dan WOI, voor velen een onbekend feit.
Honderd jaar geleden was de mensheid nog niet gewapend om een moordend virus te bestrijden. De Spaanse griep kon haar gang gaan en bleef tot in 1921 doden maken op eilanden in de Stille Oceaan. Het virus en zijn agressiviteit blijven een enigma en een studieobject. Zo zijn er meerdere theorieën over waar het is ontstaan: in Kansas, Frankrijk of China. In de jaren negentig werd de genetische code in kaart gebracht. En in 2005 wekten wetenschappers in de VS het virus opnieuw tot leven voor onderzoek. Daar, in Atlanta, sluimert het vandaag voort in een zwaarbewaakt biologisch labo.
Professor en viroloog Marc Van Ranst vertelt over oorsprong, verspreiding en link met WOI. En ook: kan dit nog eens gebeuren?

Praktisch:

 afspraak om 19.30u
 de lezing heeft plaats in het auditorium van Vormingplus
 de lezing is een samenwerking tussen Vormingplus en Vermeylenfonds Brugge
 deelnameprijs: 10 euro (leden VF) / 12 euro (niet-leden)
 inschrijven via de website van Vormingplus
https://www.vormingplus-brugge.be/marc-van-ranst-over-de-spaanse-griepterug naar kalender