Agenda

Datum: Zaterdag 07 December 2019
Uur:
Organisator:
Plaats: Brugge
- 8000 Brugge

Info & Routebeschrijving :Op 30 september 1869 opende de Brugse stadsschouwburg de deuren met ‘Les Mousquetaires de la Reine’, een ‘opéra comique’. In de loop van de voorbije 150 jaar evolueerde er in en rond het gebouw heel wat. Deze tentoonstelling focust op het stedenbouwkundige, architecturale en programmatorische verhaal. Om plaats te maken voor het nieuw complex werden middeleeuwse huizen afgebroken, straten recht getrokken en een nieuw theaterplein aangelegd. Uit het ontwerp van zes architecten wordt dat van Gustave Saintenoy gekozen. Het eclectisch gebouw dat rijkdom uitstraalt, wordt vooral bejubeld door de hogere bourgeoisie, terwijl een ander deel van de bevolking het nogal pompeus vindt. Ook de programmatie onderging in 150 jaar tijd een enorme verandering. Het ‘Grand Théâtre de Bruges’ evolueerde van een elitaire schouwburg - waar de klassen letterlijk in een rangorde gescheiden werden - tot een open cultuurhuis dat modern theater en spektakel verwelkomt. In het Arentshuis wordt het verleden gekaderd van deze plek in zijn Brugse en (inter)nationale context, onder meer met gebruik van authentieke documenten en stukken, kunst en diverse digitale toepassingen (bewegend beeld, digitale reconstructie, geluid…).

Onze prachtige Stadsschouwburg is een bezoek zeker waard! Tijdens de rondleiding neem je een kijkje achter deuren die anders gesloten blijven. Een gids leidt je langs de zaal, het podium, de kleedkamers en de foyer en vertelt anekdotes over het dagelijkse leven in de schouwburg, de voorstellingen en de geschiedenis van het gebouw. Je ziet en hoort alles wat zich in de afgelopen 150 jaar in één van de best bewaarde stadstheaters van Europa heeft afgespeeld.
Praktisch
13u45 : Afspraak aan het Arentshuis, Dijver 16
Prijs: 6,00 €; 18-25 jaar: 5,00 €; 65+ jaar: 5,00 €; -18 jaar: 0,00 €; museumpass: 0,00 €
Bruggelingen kunnen een gratis toegangsticket verkrijgen mits voorleggen van identiteitskaart.
Rond 14u45 gaan we te voet naar de stadsschouwburg waar we om 15u een rondleiding krijgen van dezelfde gids.
Bijdrage voor de 2 gidsbeurten: 8€.
Gelieve in te schrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. /
0477 591794 en het bedrag over te schrijven op het rekeningnummer van WF Brugge: BE69 4752 1366 8178
terug naar kalender