Agenda

Datum: Zaterdag 08 Februari 2020
Uur: 14:30 - 17:00
Organisator:
Plaats: Confuciusinstituut Howest Brugge
Sint-Jorisstraat 69 - 8000 8000 Brugge

Info & Routebeschrijving :



Het verhaal van de opleiding Chinese kalligrafie begint in de lente van 2015 in het Confuciusinstituut Howest te Brugge. Twee (toenmalige) studenten van Howest stapten binnen in het kalligrafielokaal van professor Xiao Yuchun die hen warm verwelkomde. Zij beseften toen nog niet welke betekenis deze ontmoeting zou hebben voor elk van hen.
In januari 2018 keerde professor Xiao Yuchun terug naar China. Hij was niet enkel een kalligrafiemeester, maar ook een mentor voor velen met wie hij in contact kwam. Hij bracht Felice en Benjamin, onze gastvrouw en gastheer, de liefde bij voor de Chinese kalligrafie.
We weten allemaal dat kalligrafie een kunst is die letters en woorden op een artistieke manier afbeeldt. Maar wist u ook dat er over de hele wereld verschillende vormen van kalligrafie bestaan? En dat China daar veruit de meest boeiende variant op heeft?
Het Chinese schrift dat al duizenden jaren oud is, is voor zover de geschiedenisboeken zich kunnen herinneren meer dan zomaar een manier om informatie te vereeuwigen. De kunst van de Chinese kalligrafie heeft een status die ongekend is bij andere vormen van kalligrafie, ze draagt de status van de hoogste visuele kunstvorm en geniet een waarde die doorheen de geschiedenis groter geschat wordt dan die van de schilderkunst. Het is een deel van de cultuur die niet weg te denken is en door alle lagen van de bevolking geliefd is om dezelfde redenen.
De oudst bekende annalen van de Chinese geschiedenis zijn reeds uitgevoerd in kalligrafie. Hieruit kan men opmaken dat de Chinese kalligrafie net zo oud is als het Chinese schrift zelf. Kalligrafie maakte onderdeel uit van het Chinees examenstelsel en was een van de 'vier kunsten', naast het bespelen van de guqin, de vaardigheid in het bordspel go en het schilderen in gewassen inkt. De literati (geletterde ambtenaren) waren daarom meestal bedreven kalligrafen.

Door het verspreiden van de Chinese invloedssfeer is de Chinese kalligrafie onderdeel gaan uitmaken van de culturen van onder andere Japan, Korea, Taiwan en Vietnam. Nog steeds wordt kalligrafie in Oost-Azië onderwezen en beoefend. In 2009 werd de Chinese kalligrafie door Unesco opgenomen op de lijst van meesterwerken van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

Chinese kalligrafie wordt uitgevoerd in Oost-Indische inkt. Traditioneel wordt deze verkregen door een inktstaaf op het schuurvlak van een inktsteen tot fijn poeder te wrijven, een poeder dat vervolgens met water uit een waterdruppelaar vloeibaar wordt gemaakt. Zolang de inkt nat is, kunnen kleine correcties worden aangebracht, maar eenmaal opgedroogd kan een inktstreek niet meer worden aangepast.
Docenten Chinese kalligrafie Felice en Benjamin vertellen ons hoe ze 5 jaar geleden geïnspireerd zijn geraakt door de Chinese kalligrafie en wat de kunst van het schrift voor hen betekent.
Geniet van een beknopt overzicht dat schetst hoe de Chinese kalligrafie doorheen de millennia geëvolueerd is en neem daarna zelf het penseel ter hand om de daad bij het woord te voegen. Samen ontrafelen we het mysterie van de Chinese taal en ontdekken we een eeuwenoude cultuur.
Er is geen voorkennis van cultuur of taal nodig, ook niet mooi kunnen schrijven of tekenen. De enige elementen die wel nodig zijn om deze kunst het best te ervaren is: interesse voor de wonderlijke Chinese karakters, doorzettingsvermogen en geduld.
Al het materiaal wordt aangeboden door het Confuciusinstituut (Xuan papier, verschillende penselen en inkt).

Praktische afspraken:

 we spreken af om 14.30u aan het Confuciusinstituut Howest - Sint-Jorissstraat 69 - Brugge
 Inkom: € 5 (niet-leden € 6)
 inschrijven via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.



terug naar kalender