Agenda

Datum: Zaterdag 22 Februari 2020
Uur: 08:00 - 19:00
Organisator:
Plaats: Brugge
- 8000 Brugge

Info & Routebeschrijving :vm: gegidste rondleiding ‘Briljant bezoek aan het Rubenshuis’ - - nm: gegidst bezoek aan de tentoonstelling ‘Present’ met fotografisch werk van Stephan Vanfleteren (FOMU)

Het is al enige tijd geleden… dus dachten we: waarom niet nog eens een bezoekje brengen aan de stad naast de parking. ‘s Morgens trekken we naar het Rubenshuis, het huis waar Peter Paul Rubens, wereldberoemd barokschilder uit de 16de en 17de eeuw, woonde. Zijn oeuvre inspireert al 400 jaar kunstenaars en kunstliefhebbers wereldwijd. Veel van zijn werk ontstond in dit huis, hartje Antwerpen.
Hier verbleef Rubens jarenlang met zijn gezin en werkte hij met collega’s en assistenten in zijn atelier. Hij ontving er belangrijke opdrachtgevers en koesterde er zijn unieke kunstcollectie. Nergens ter wereld was Rubens zo aanwezig als in dit unieke museum, het huis van de meester.
Het is rond 1610 dat Rubens, in navolging van zijn voorbeeld Rafael, zijn eigen kleine stadspaleis ontwierp op een zucht van de Meir. Hij woonde er met zijn eerste vrouw, Isabella Brant, en deelde het na haar overlijden met zijn tweede vrouw, Helena Fourment. Zijn kinderen groeiden er op en speelden er in de prachtige tuin, nog steeds een heerlijk rustpunt in het centrum van de stad. Rubens, immens populair, ontving hier hoge koninklijke gasten, zoals Maria de Medici en de aartshertogen Albrecht en Isabella, en andere belangrijke opdrachtgevers.
Het Rubenshuis is meer dan een museum. Natuurlijk vind je hier een indrukwekkende collectie topstukken van de meester, zijn collega’s en zijn tijdgenoten. Maar in tegenstelling tot een ‘gewoon’ museum maak je hier kennis met werk van Rubens op heel vertrouwd terrein. Het vraagt niet heel veel verbeelding om hem in zijn huis te ontmoeten: aan het werk in zijn atelier misschien, of aan tafel met vrouw en kinderen. Hij is een innemend man die meerdere talen spreekt. Zonder twijfel wenst hij je een fijn verblijf in zijn huis.

Dankzij goede contacten met verzamelaars en handelaars kan het museum regelmatig nieuwe topstukken tonen. Tijdens de rondleiding ‘Briljant bezoek’ maken we kennis met topwerken uit de vaste collectie en met spectaculaire bruiklenen, zoals de Heilige Catharina van de Venetiaanse schilder Jacopo Tintoretto.
Op donderdag 10 november 2016 vond in Londen bij Sotheby’s de veiling plaats van David Bowies kunstverzameling. Hoewel het popicoon bijna uitsluitend moderne kunst verzamelde, bezat hij ook een monumentaal altaarstuk van Jacopo Tintoretto (1518-1594). Het werk van de Venetiaanse meester werd gekocht door een particuliere verzamelaar, die enkele minuten na de veiling aankondigde dat hij het in langdurige bruikleen aan het Rubenshuis zou geven. Tintoretto's Heilige Catharina was één van de eerste kunstaankopen van David Bowie. Ook Rubens en Van Dyck hadden werken van de Venetiaanse meester in hun privécollectie. Daarom wil de nieuwe eigenaar het schilderij tonen waar het hoort: in het Rubenshuis, ‘a museum Bowie loved’.
Na het bezoek aan het Rubenshuis trammen we voor de lunch naar de Stadsbrouwerij - Brasserie ’t Pakhuis aan de Vlaamsekaai op een boogscheut van het FOMU.
Om 15.00u wacht een gids ons op voor een bezoek aan ‘Present’, de eerste grote overzichtstentoonstelling (450 foto’s) van de gerenommeerde Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren (°1969). Bij het grote publiek is hij vooral bekend om zijn indringende zwart-witportretten, maar de voorbije decennia leverden een brede waaier aan journalistieke, documentaire en artistieke fotografie. Een palmares van meer dan 30 jaar. In deze tentoonstelling krijgen zowel de iconische beelden als de ongekende parels een plaats, en wordt de evolutie in Vanfleterens oeuvre zichtbaar. De eerste jaren van zijn journalistieke werk lezen als een stuk geschiedenis: de affaire Dutroux, de genocide in Rwanda. Rond de millenniumwisseling begint Vanfleteren zich te richten op wat dreigt te verdwijnen. Met de verbetenheid van een archivaris brengt hij zijn heimat en landgenoten in beeld. Hij dook negen maanden onder in zijn archief in de kelder van het voormalige bankgebouw in Veurne waar hij woont en werkt. Hij leefde er als een kluizenaar, doorzocht kartonnen dozen en bekeek duizenden en duizenden negatieven. Wat hem drijft, is de melancholie van een rasechte romanticus. Ondertussen kan hij zich beroepen op de ervaring van een doorgewinterd fotograaf. België heeft zijn chroniqueur in beelden gevonden.
Doorheen heel zijn carrière slingert Vanfleteren tussen actie en stilstaan, tussen intense menselijke contacten en volstrekte eenzaamheid. Dit weerspiegelt zich ook in zijn praktijk als fotograaf. Reizen wordt afgewisseld met fotograferen in de besloten omgeving van zijn daglichtstudio. Meer en meer sluipen de verstilling en de dood in zijn werk.
Deze thema’s staan centraal in twee recente reeksen die in de intimiteit van zijn studio zijn ontstaan: een verkenning van het stilleven en de naaktfotografie.

‘In elk geval is ‘Present’ geen retrospectie, maar introspectie. Ik wilde nadenken over de keuzes die ik gemaakt heb en niet gemaakt heb, over wie ik ben, hoe ik geëvolueerd ben tot op de dag van vandaag’.
‘Present’ is het verslag van een verkenner, van een duinenkind dat ging loeren in New York en Nederland, Afghanistan en Kosovo, Japen en Dampremy. ‘Present’ biedt de gelegenheid om samen met Stephan Vanfleteren terug te kijken op een rijk en intens oeuvre met één constante: de fotograaf is steeds aanwezig, altijd present.

Praktische afspraken:

 we spreken af om 08.10u stipt in de hal van het station Brugge
 niet te vergeten: De Lijn-kaart (voor de verplaatsing naar het FOMU en na het bezoek naar het Centraal Station)
 maximaal aantal deelnemers: 15. Vlug inschrijven is dus de boodschap!
 wil bij inschrijving melden of je deelneemt aan de lunch in Stadsbrouwerij-Brasserie ‘t Pakhuis
 betaling lunch ter plaatse (Bruegelbuffet aan €25 - meer info na inschrijving)
 deelnameprijs: € 25 (leden) / € 27 (niet-leden)
 deelnameprijs met museumpass: € 13 (leden) / € 15 (niet-leden)
 inschrijven via e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en dit voor 5 februari 2020


terug naar kalender