header background image
 


Activiteit zoeken

  • Max afstand
Vorige maand November 2018 Volgende maand
M D W D V Z Z
week 44 1 2 3 4
week 45 5 6 7 8 9 10 11
week 46 12 13 14 15 16 17 18
week 47 19 20 21 22 23 24 25
week 48 26 27 28 29 30

Agenda

Datum: Vrijdag 09 November 2018
Uur: 20:15
Organisator:
Plaats: Budascoop
Kapucijnenstraat 10 - 8500 Kortrijk

Info & Routebeschrijving :Sjabloon vlam-6.jpg

70 JAAR MENSENRECHTEN IN FILM

'Fahrenheit 451', de keuze van Paul Bekaert.

In 2018 is de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens 70 jaar oud. Vormingplus MZW, Amnesty International afdeling Kortrijk en Vrijzinnig Centrum Mozaïek grijpen deze verjaardag aan om na te denken over de erfenis van deze Verklaring en over de staat van de mensenrechten anno 2018.

Wim Weymans en Eva Brems zijn onze vrijspraak-gasten. De keuze van de films bepaalden we niet zelf, we lieten die over aan mensen die actief zijn op het domein van de mensenrechten. Welke film is inspirerend voor hen? Welke film maakt volgens hen een belangrijk statement over mensenrechten? Na de film gaan we dieper in op de thematiek van de film en de mensenrechten in het algemeen. We koppelen ook terug naar de Belgische situatie.

Dit alles in aanloop naar onze fakkeltocht ‘Mensenrechten verdedig je met vuur’ van 8 december. Alle info daarover krijg je in het komend nummer van Zoeklicht. Kruis de datum alvast aan in je agenda.

Advocaat Paul Bekaert kiest voor de film 'Fahrenheit 451', een Brits sciencefiction-dramafilm uit 1966 onder regie van François Truffaut. De aarde, ergens in de toekomst, zucht onder een totalitair regime. Het lezen en in bezit hebben van boeken is verboden en een speciale eenheid, de ‘brandweermannen’, heeft carte blanche om overal binnen te vallen en boeken te verbranden. Een van de Brandweermannen is Guy Montag. Hoewel hij ijverig meehelpt aan de boekverbrandingen begint hij meer en meer te twijfelen aan de zin van zijn werk. De twijfel wordt groter als hij een praatje maakt met zijn buurvrouw, de jonge onderwijzeres Clarisse.

Paul Bekaert duidt in een nabespreking waarom de film actueel is vanuit zijn engagement als mensenrechtenactivist en -advocaat.

Advocaat Paul Bekaert pleit vooral in zaken van familierecht, strafrecht en burgerlijk recht. Maar naast zijn hoofdbezigheid heeft hij ook naam gemaakt als mensenrechtenadvocaat, met een specialisatie in het Europese aanhoudingsbevel, uitleveringen en politiek asiel. Hij rolde daar kort na de start van zijn carrière in, via zijn engagement bij de Liga voor de Mensenrechten.
Bekaert verdedigde met succes meerdere Basken tegen hun uitlevering aan Spanje, met de zaak Moreno-Garcia als hoogtepunt. De advocaat slaagde er toen in een Spaans echtpaar, dat door Spanje werd beschuldigd van het herbergen van leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, hier te houden. De zaak zette de diplomatieke relatie met Spanje zwaar onder druk.
Ook de Turks-Koerdische extreemlinkse militante Fehrye Erdal kon hij een uitlevering aan Turkije besparen. Grondrechten beschermen, is zijn invalshoek.
Recent kwam hij in de media als raadsman van de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont.


  • Ticketprijs: € 9,00   [ticketverkoop enkel de avond zelf aan de deur]
  • Aandacht: Engelstalige film met Engelse ondertiteling.
  • Locatie: Budascoop, Kapucijnenstraat 10, 8500 Kortrijk

Vanaf 19u45, vóór aanvang van de film ben je vriendelijk uitgenodigd om deel te nemen aan een briefschrijfactie van Amnesty International Kortrijk.

terug naar kalender