Het voorjaar is de tijd van de Lentefeesten. Mensen komen samen om een kind uit hun familie te vieren. Op die dag straalt het kind en de ouders zijn ontzettend trots. De meeste vrijzinnigen kiezen voor een gemeenschappelijk feest in hun regio. Samen met de leerkrachten zedenleer gaan de kinderen aan de slag. Resultaat: een schitterend feest!

Concreet

Het Lentefeest is een vrijzinnig ritueel om de overgang van kleutertijd naar lagere schooltijd te vieren. Tijdens een Feest Vrijzinnige Jeugd vieren we de overgang van lagere school naar middelbaar. Deze feesten worden in West-Vlaanderen georganiseerd door de lokale erkende instanties i.s.m. leerkrachten zedenleer (NCZ). Met muziek, poëzie, verhalen, sprookjes, dans en toneel drukken de kinderen uit wat zij uit de lessen zedenleer onthouden hebben en welke waarden zij belangrijk vinden in hun jonge leven.

De feesten worden voorbereid tijdens de lessen zedenleer en op enkele aparte voorbereidingsmomenten. De organisatie van het feest ligt in handen van een erkende lokale instantie (feestcomité, lokale afdeling van het Humanistisch Verbond (Ouders) of het lokale vrijzinnig ontmoetingscentrum. De organisatie houdt in: de voorbereiding, het inhoudelijk verzorgen van het feest, de praktische schikkingen. Veelal werken er vrijwilligers aan mee bv. vanuit de ontmoetingscentra waar het feest soms plaatsvindt.

Hier kan je een overzicht van de organiserende instanties in West-Vlaanderen raadplegen met de nodige contactinformatie. Algemene informatie over de feesten in de provincie is te bekomen bij Dirk Dekempe, Humanistisch Verbond West-Vlaanderen, 0468 13 05 60, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

11 2 21 /Toelichting bij communicatie over de vrijzinnige Feesten in de media

Individueel feest

Sommige ouders kiezen voor een individueel groeifeest. Maak een afspraak in het huisvandeMens voor een inspiratiegesprek. De consulent luistert naar jouw verwachtingen en wensen, en gaat samen met jou aan het brainstormen: hoe kan je het groeifeest voor jou kind zo persoonlijk en zinvol mogelijk maken? Je gaat zelf aan de slag, al dan niet met de ondersteuning van de consulent. Uitzonderlijk komt een medewerker van het huisvandeMens de dag zelf ter plaatse om je te helpen bij de uitvoering van het feest.

Lees meer

www.lentefeest.be
Westvlaamse brochure over het Lentefeest en het Feest Vrijzinnige Jeugd

Foto's lentefeest

Ga naar het fotoalbum door op onderstaande foto te klikken

Vrijzinnig Lentefeest 12 mei 2019 concertgebouw Brugge