Het voorjaar is de tijd van de ‘groeifeesten’. Talenten, toekomstdromen, waarden of vaardigheden die het kind geleerd heeft – zij komen die dag even helemaal in de kijker te staan!
Lentefeest is de naam voor het vrijzinnig ritueel om de overgang van kleutertijd naar lagere schooltijd te vieren. Tijdens een Feest Vrijzinnige Jeugd vieren we de overgang van lagere school naar middelbaar. Soms wordt dit ook het ‘groot lentefeest’ genoemd.
Er zijn verschillende manieren om deze feesten vorm te geven: via groepsfeesten of via een persoonlijke ceremonie, begeleid van A to Z of helemaal DIY. Daarnaast is er sinds 2020 ook een digitaal platvorm ‘feest in je kot’ ter aanvulling of als alternatief voor een fysiek groeifeest.

Groepsfeesten

Deze feesten worden in West-Vlaanderen georganiseerd door de lokale erkende instanties i.s.m. leerkrachten zedenleer (NCZ). In de lessen zedenleer, leren kinderen naar zichzelf kijken: Wie ben ik? Wie wil ik zijn? In welke wereld wil ik leven? Met muziek, poëzie, verhalen, sprookjes, dans en toneel drukken de kinderen tijdens de feesten uit hoe zij deze vragen invullen. De feesten worden voorbereid tijdens de lessen zedenleer en op enkele aparte voorbereidingsmomenten.

Enkele sfeerbeelden:

Vrijzinnig Lentefeest 12 mei 2019 concertgebouw Brugge

Hier kan je een overzicht van de organiserende instanties in West-Vlaanderen raadplegen met de nodige contactinformatie. Algemene informatie over de feesten in de provincie is te bekomen bij Dirk Dekempe, Humanistisch Verbond West-Vlaanderen, 0468 13 05 60, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Nieuws rond de feesten:

23 2 21 /Lentefeesten en feesten vrijzinnige jeugd gaan door in alternatieve vorm

11 2 21 /Toelichting bij communicatie over de vrijzinnige Feesten in de media

Feest in je kot

De coronacrisis maakte heel wat fysieke feesten onmogelijk. Daarom werd www.feestinjekot.be in het leven geroepen. Elk jaar worden toffe opdrachten en challenges bedacht die feestelingen kunnen uitvoeren. Op 30 april 2021 is er een spetterende slotshow met plechtig moment gepland om alle deelnemers een fantastische ervaring te gunnen!
‘Feest in je kot’ richt zich zowel naar leerkrachten als naar gezinnen. Iedereen die zin heeft, kan ermee aan de slag!

Individueel feest

Sommige ouders kiezen voor een individueel groeifeest. Maak een afspraak in het huisvandeMens voor één of meerdere gesprekken. De consulent luistert naar jouw verwachtingen en wensen, en gaat samen met jou aan het brainstormen: hoe kan je het groeifeest voor jouw kind zo persoonlijk en zinvol mogelijk maken? Indien nodig, komt een medewerker het ritueel de dag zelf ter plaatse ook begeleiden.

Mis je het groepsaspect? In sommige regio’s kan je ook aansluiten bij kleine groepsfeesten onder begeleiding van een huisvandeMens. Neem contact voor inlichtingen over wat mogelijk is in jouw buurt. Ook als je met enkele kinderen van een bepaalde school of klas ondersteuning zoekt bij het uitwerken van een klein groepsfeest kan je aan kloppen voor hulp.

Een echte doe-het-zelver? Tijden veranderen, steeds vaker merken we dat mensen graag zelf het heft in handen nemen! Misschien heb je al eens zo’n feest bijgewoond en zie je je daar wel doen aan? Of vind je het gewoon fijner in eigen kring, zonder buitenstaander erbij? Je hoeft geen uitgebreid traject aan te gaan, ook coaching en inspiratiegesprekken zijn mogelijk. Met een beetje hulp van een pro, creëer jij zo je eigen ceremonie. Daar groei je zelf ook van!

Tips en inspiratie delen of vragen kan nu ook in onze facebookgroep: https://www.facebook.com/groups/groeifeestvoordoehetzelvers

Elk voorjaar geven we een infosessie ‘Groeifeest voor dummies’ waarin we handvaten bieden om zelf aan de slag te gaan. Hou ons in het oog voor nieuwe data.

De inhoud van deze sessie hebben we nu ook uitgewerkt in een handige, frisse brochure. Zo kan je eender waar en wanneer aan de slag rond een eigen groeifeest. Bekijk of download hem hier!

A5 folder groeifeest klein

Lees meer

Meer algemene info over lentefeesten vind je ook op www.lentefeest.be