header background image
 

  • vrijzinnige-jeugd-header

Feest Vrijzinnige Jeugd

Het voorjaar is de tijd van de Lentefeesten en Feesten Vrijzinnige Jeugd. Mensen komen samen om een kind uit hun familie te vieren. Op die dag straalt het kind en de ouders zijn ontzettend trots. De meeste vrijzinnigen kiezen voor een gemeenschappelijk feest in hun regio. Samen met de leerkrachten zedenleer gaan de kinderen aan de slag. Resultaat: een schitterend feest!

 

Concreet
Het Lentefeest is een vrijzinnig ritueel om de overgang van kleutertijd naar lagere schooltijd te vieren. Tijdens een Feest Vrijzinnige Jeugd vieren we de overgang van lagere school naar middelbaar. Deze feesten worden in West-Vlaanderen georganiseerd door de lokale erkende instanties i.s.m. leerkrachten zedenleer (NCZ). Met muziek, poëzie, verhalen, sprookjes, dans en toneel drukken de kinderen uit wat zij uit de lessen zedenleer onthouden hebben en welke waarden zij belangrijk vinden in hun jonge leven.

De feesten worden voorbereid tijdens de lessen zedenleer en op enkele aparte voorbereidingsmomenten. De organisatie van het feest ligt in handen van een erkende lokale instantie (feestcomité, lokale afdeling van het Humanistisch Verbond (Ouders) of het lokale vrijzinnig ontmoetingscentrum. De organisatie houdt in: de voorbereiding, het inhoudelijk verzorgen van het feest, de praktische schikkingen. Veelal werken er vrijwilligers aan mee bv. vanuit de ontmoetingscentra waar het feest soms plaatsvindt.

Hier kan je een overzicht van de organiserende instanties in West-Vlaanderen raadplegen met de nodige contactinformatie. Praktische informatie over de feesten in de provincie is te bekomen bij Dirk Dekempe, HVV West-Vlaanderen, 0468 13 05 60, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Kalender Lentefeesten (LF = 6-jarigen) en Feesten Vrijzinnige Jeugd (FVJ = 12-jarigen) in de provincie West-Vlaanderen 2020.

Individueel feest
Soms willen mensen graag een individueel Lentefeest. Zij kunnen daarvoor een beroep doen op het huisvandeMens. In voorbereidend(e) gesprek(ken) bekijk je samen met je kind en met de consulent hoe de plechtigheid er kan uitzien. De vrijzinnig humanistisch consulent houdt dan tijdens de viering een persoonlijke toespraak. Maak een afspraak met het huisvandeMens in je buurt.
Als je op zoek bent naar een geschikte locatie voor je individueel uitgewerkt Lentefeest kan het huisvandeMens je de weg wijzen, wat ook geldt voor de vrijzinnige ontmoetingscentra.

Lees meer
www.lentefeest.be
Westvlaamse brochure over het Lentefeest en het Feest Vrijzinnige Jeugd

Foto's FVJ

Feest Vrijzinnige Jeugd 12 mei 2019 concertgebouw Brugge