header background image
 

  • levenseinde-header

Zorg rond het levenseinde

Het levenseinde is een thema waarrond de huizenvandeMens informeren en sensibiliseren. DeMens.nu (UVV) ondersteunt ook mee de werking van LEIF, een open initiatief van mensen en verenigingen die streven naar een waardig levenseinde voor iedereen, met respect voor de wil van de patiënt. Als vrijzinnig humanisten hechten we belang aan het zelfbeschikkingsrecht van de mens.

LEIFdienstverlening

Het huisvandeMens maakt mensen wegwijs in nuttige informatie over het levenseinde. We merken dat het levenseinde heel wat mensen bezig houdt en dat er nog veel onduidelijkheid bestaat over de mogelijke beslissingen bij het levenseinde. Je vindt in het huisvandeMens de nodige documenten en informatiebrochures: Wilsverklaring euthanasie, Negatieve wilsverklaring, Patiëntenrechten, Orgaandonatie, Lichaam afstaan aan de wetenschap, Wilsbeschikking, LEIF-brochures, brochures palliatieve zorgen. Je kan er ook hulp vragen bij het opstellen van een wilsverklaring.

Wil je als vrijwilliger jouw steentje bijdragen aan dit project? Kijk voor meer informatie op https://www.vrijzinnigwestvlaanderen.be/vrijwilligers

Er wordt nauw samengewerkt met LEIF West-Vlaanderen waar mensen eveneens terecht kunnen met vragen en problemen rond het levenseinde.
Bezoek de websites www.leifwestvlaanderen.be en www.leif.be voor meer informatie over LEIF (West-Vlaanderen).

Vanuit de vrijzinnige gemeenschap worden regelmatig initiatieven genomen die ‘waardig levenseinde’ in de verf zetten. De huizenvandeMens organiseren regelmatig infomomenten/beurzen rond dit thema of de vrijzinnige organisaties nemen het thema mee in het aanbod op een andere manier. We nemen nog tal van andere initiatieven rond diverse thema’s en brengen hiermee de vrijzinnig humanistische waarden in de praktijk.

Boekje laatste wensen

Mensen nemen steeds meer zelf de regie over hun levenseinde in handen, waar mogelijk. Ze formuleren hun wil via de bestaande wettelijke documenten voorafgaande zorgplanning of ze plannen zelf hun uitvaart. De huizenvandeMens spelen in op die tendens en hebben een boekje ‘Laatste wensen – een planner voor je nalatenschap’ in het aanbod. Hierin kan je heel wat zaken noteren, zoals regelingen voor je uitvaart: welke muziek je wenst, welke kist of urne je wil en zo meer. Of wat er moet gebeuren met je sociale media accounts, je telefoon of je huisdieren. Alle mogelijke wensen kan je invullen in 1 boekje en bewaren voor je nabestaanden.

Het boekje ‘Laatste wensen, een planner voor je nalatenschap’ is gratis te verkrijgen bij alle locaties van de vrijzinnige gemeenschap in West-Vlaanderen: de huizenvandeMens in Brugge, Roeselare, Diksmuide, Kortrijk en Ieper (open elke weekdag van 9.00 uur tot 16.30 uur en op afspraak) en de vrijzinnige centra in Brugge, Blankenberge, Oostkamp, Oostende, Bredene, Koksijde, Waregem, Harelbeke, Menen en Kortrijk (openingsuren verschillend naargelang).

Via www.vrijzinnigwestvlaanderen.be/laatste-wensen.pdf kan je alvast het boekje doornemen, haal het op om het in te vullen!Respect voor de mens en zijn/haar keuze staan centraal bij de dienstverlening. Vrijzinnig humanisten zijn ervan overtuigd dat de mens in staat is om zijn/haar eigen weg uit te stippelen. Iedereen kiest het levenspad dat hem/haar het zinvolste lijkt. Dat geldt ook voor het einde van de reis. Het is duidelijk dat in een organisatie waar mensen elkaar helpen om gelukkig en vrij in het leven te staan, ook het levenseinde een belangrijke plaats inneemt. Omdat deMens.nu gelooft in de mens, willen we er ook zijn voor de mens.