header background image
 

  • levenseinde-header

Zorg rond het levenseinde

Het levenseinde is een thema waarrond de huizenvandeMens informeren en sensibiliseren. DeMens.nu (UVV) ondersteunt ook mee de werking van LEIF, een open initiatief van mensen en verenigingen die streven naar een waardig levenseinde voor iedereen, met respect voor de wil van de patiënt. Als vrijzinnig humanisten hechten we belang aan het zelfbeschikkingsrecht van de mens.

 

Het huisvandeMens maakt mensen wegwijs in nuttige informatie over het onderwerp. Je vindt er de nodige documenten en informatiebrochures: Wilsverklaring euthanasie, Negatieve wilsverklaring, Patiëntenrechten, Orgaandonatie, Lichaam afstaan aan de wetenschap, Wilsbeschikking, LEIF-brochures, brochures palliatieve zorgen. Je kan er ook hulp vragen bij het opstellen van een wilsverklaring.

Beluister hier een interview dd 25-04-2017 met Mieke Werbrouck, consulent huisvandeMens Kortrijk over het thema euthanasie. Zij deelt haar ervaringen en mening over de begeleiding van euthanasieaanvragen die deel uitmaakt van de LEIFdienstverlening van het huisvandeMens. Aanleiding was het bespreekbaar worden van euthanasie bij de vzw Broeders van Liefde.

Respect voor de mens en zijn/haar keuze staan centraal bij de dienstverlening. Vrijzinnig humanisten zijn ervan overtuigd dat de mens in staat is om zijn/haar eigen weg uit te stippelen. Iedereen kiest het levenspad dat hem/haar het zinvolste lijkt. Dat geldt ook voor het einde van de reis. Het is duidelijk dat in een organisatie waar mensen elkaar helpen om gelukkig en vrij in het leven te staan, ook het levenseinde een belangrijke plaats inneemt. Omdat deMens.nu gelooft in de mens, willen we er ook zijn voor de mens.

 

Consulenten merken dat het levenseinde heel wat mensen bezig houdt en dat er nog veel onduidelijkheid bestaat over de mogelijke beslissingen bij het levenseinde. Daarom werkte het huisvandeMens samen met een aantal geëngageerde actoren aan de opstart van een toegankelijk steunpunt in onze provincie waar mensen terecht kunnen met vragen en problemen rond het levenseinde: LEIF West-Vlaanderen. LEIF West-Vlaanderen werd opgericht in samenspraak met Prof Dr. Wim Distelmans en LEIF vzw. De werking startte op 27 februari 2013 en LEIF West-Vlaanderen opereert vanuit het Levenshuis in Brugge. Er wordt nauw samengewerkt.
Bezoek de websites www.levenshuis.be/leif en www.leif.be voor meer informatie over LEIF (West-Vlaanderen).

Wil je als vrijwilliger jouw steentje bijdragen aan dit project? Stel je dan kandidaat via een telefoon of mail naar 050 33 59 75 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of breng een bezoek aan het huisvandeMens Brugge in de Jeruzalemstraat 51. Je vindt hier het vrijwilligersprofiel en het kandidaatstellingsformulier.

Vanuit de vrijzinnige gemeenschap worden regelmatig initiatieven genomen die ‘waardig levenseinde’ in de verf zetten. De huizenvandeMens organiseren regelmatig infomomenten/beurzen rond dit thema of de vrijzinnige organisaties nemen het thema mee in het aanbod op een andere manier bv. het brengen van de film ‘Tot Altijd’. We nemen nog tal van andere initiatieven rond diverse thema’s en brengen hiermee de vrijzinnig humanistische waarden in de praktijk.

Vrijzinnig humanisten zijn ervan overtuigd dat de mens in staat is om zijn/haar eigen weg uit te stippelen. Iedereen kiest het levenspad dat hem/haar het zinvolste lijkt. Dat geldt ook voor het einde van de reis.