header background image
 


Activiteit zoeken

  • Max afstand
Vorige maand September 2018 Volgende maand
M D W D V Z Z
week 35 1 2
week 36 3 4 5 6 7 8 9
week 37 10 11 12 13 14 15 16
week 38 17 18 19 20 21 22 23
week 39 24 25 26 27 28 29 30

Agenda

Datum: Woensdag 26 September 2018
Uur: 20:00
Organisator:
Plaats: Brugge
- 8000 Brugge

Info & Routebeschrijving :deherinnering.jpg
Douwe Draaisma (Nijverdal, 1953) studeerde psychologie en filosofie aan de Universiteit van Groningen. Na zijn studie vertrok hij naar de Universiteit van Utrecht, waar hij in 1993 bij Piet Vroon promoveerde op een proefschrift over de metaforische aard van de taal waarin we over het geheugen denken en spreken (De Metaforenmachine. Een geschiedenis van het geheugen).
Na zijn terugkeer naar de Universiteit van Groningen publiceerde hij ‘Ontregelde geesten’, een monografie over twaalf naamgevers uit de geschiedenis van neurologie en psychiatrie, zoals James Parkinson, Sergei Korsakov, Alois Alzheimer, Georges Gilles de la Tourette en Hans Asperger.
In 2013 publiceerde hij ‘De dromenwever’. Over het autobiografisch geheugen verschenen tot dusver vier boeken: Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt (2001), De heimweefabriek (2008), Vergeetboek (2010) en in 2016 ‘Als mijn geheugen me niet bedriegt’.
Sinds 2010 bezet Draaisma de Heymans-leerstoel van de Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.
Hoogleraar Douwe Draaisma komt nu, op uitnodiging van HuisvandeMens, naar België! Tijdens een prikkelende lezing zal hij ons inzicht geven in de werking van het geheugen. Hoe wij dingen herinneren en in een verhaal gieten, is immers erg bepalend voor ons zelfbeeld en onze zingeving.
Maar wat als die bouwstenen helemaal niet zo solide zijn als wij denken?

In zijn boek ‘Als mijn geheugen me niet bedriegt’ stelt Draaisma het volgende:
Wat doet het met je herinneringen als je pas op oudere leeftijd te horen krijgt dat je een andere biologische vader hebt dan je altijd dacht? Wat gebeurt er in je geheugen als aan het licht komt dat je bent bedrogen door een geliefde en het tot je doordringt dat het bedrog al een tijd gaande is? Wat verandert er in je herinneringen aan een vriend of een dierbare als later blijkt dat deze een ernstig delict heeft gepleegd?
Sommige ervaringen zijn zo ingrijpend dat ze je niet alleen een andere toekomst geven, maar ook een ander verleden. Wat je pas op latere leeftijd begrijpt of te weten komt, kan een levensverhaal van het ene moment op het andere van gedaante laten veranderen, als een kussen dat een stomp krijgt om het een passende vorm te geven.
Wat heeft al dat herschrijven en herzien te betekenen voor de betrouwbaarheid van onze herinneringen? En gáát het wel om die betrouwbaarheid? Kunnen herinneringen elkaar op verschillende momenten in je leven tegenspreken en toch beide waar zijn?
Met deze gedachten als vertrekpunt zal Douwe Draaisma ons meenemen op een reis doorheen ons geheugen.
Laat je dus verrassen door de (on)betrouwbaarheid van je geheugen en krijg een nieuwe kijk op jezelf en de wereld!

Praktische info:

 Toegang gratis

 Inschrijven via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via: 050 33 59 75

Deze lezing is een samenwerking tussen het HuisvandeMens, Vermeylenfonds en Willemsfonds Brugge en boekhandel De Reyghere


terug naar kalender