header background image
 


Activiteit zoeken

  • Max afstand
Vorige maand November 2018 Volgende maand
M D W D V Z Z
week 44 1 2 3 4
week 45 5 6 7 8 9 10 11
week 46 12 13 14 15 16 17 18
week 47 19 20 21 22 23 24 25
week 48 26 27 28 29 30

Agenda

Datum: Dinsdag 20 November 2018
Uur: 19:00 - 21:00
Organisator:
Plaats: VC Mozaïek
Overleiestraat 15A - 8500 Kortrijk

Info & Routebeschrijving :Sjabloon vlam_geel.jpg

VRIJSPRAAK: 70 jaar mensenrechten

Eva Brems: Zijn de mensenrechten voor iedereen?

In 2018 is de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens 70 jaar oud. Vormingplus MZW, Amnesty International afdeling Kortrijk en Vrijzinnig Centrum Mozaïek grijpen deze verjaardag aan om na te denken over de erfenis van deze Verklaring en over de staat van de mensenrechten anno 2018.

Wim Weymans en Eva Brems zijn onze vrijspraak-gasten. De keuze van de films bepaalden we niet zelf, we lieten die over aan mensen die actief zijn op het domein van de mensenrechten. Welke film is inspirerend voor hen? Welke film maakt volgens hen een belangrijk statement over mensenrechten? Na de film gaan we dieper in op de thematiek van de film en de mensenrechten in het algemeen. We koppelen ook terug naar de Belgische situatie.

Dit alles in aanloop naar onze fakkeltocht ‘Mensenrechten verdedig je met vuur’ van 8 december. Alle info daarover krijg je in het komend nummer van Zoeklicht. Kruis de datum alvast aan in je agenda.
Ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens gaan we in gesprek met Eva Brems. De Universele Verklaring kwam in 1948 tot stand en werd geschreven door blanke mannen die een nieuwe wereldoorlog wilden voorkomen. Zij bepaalden wat de basisnormen waren om mondiaal vreedzaam en waardig te kunnen leven. Anno 2018 blijken vele volkeren destijds niet vertegenwoordigd te zijn. Hoe staan Afrikanen en Aziaten vandaag tegenover de mensenrechtenverdragen? Welke vragen komen er vanuit de islam?

Sommige Ngo’s en groeperingen maken zich ook in België zorgen om de mensenrechten. Is dit terecht?

Is er vooruitgang op het vlak van mensenrechten of is er een dalende bescherming van de rechten van de mens? Er ontstaan steeds meer verdragen. Worden kwetsbare groepen zoals vrouwen en minderheidsgroepen daardoor beter beschermd?

Over de begeleiding:

  • Eva Brems is hoogleraar aan de Rechtsfaculteit van de UGent. Zij doceert 'Mensenrechten', 'Islam en recht' en 'Recht en gender'. Eva was van 2006 tot 2010 Voorzitter van Amnesty Vlaanderen en zetelde van 2010 tot 2014 in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Ze is een experte op het domein van universaliteit van mensenrechten en diversiteit.
  • Nathalie Van Leuven is directeur van Vormingplus MZW. Ze is gepassioneerd door de samenleving en haar meest interessante component: de mens. Ze studeerde rechten en specialiseerde zich in een proefschrift rond mensenrechten. Zij was auditeur in de Raad van State en zette zich in voor de sector van de sociale economie. Zij houdt van de endorfine die vrijkomt tijdens een looptochtje. In trektochten door de natuur wil ze vaak nog iets verder om de hoek kijken. Liefst van al wordt ze geraakt door de ander, bijvoorbeeld bij het lezen van een heel goed boek.

Ticketprijs: € 8,00   [Sociaal tarief - 4.00   |   Studententarief - 4.00]


terug naar kalender