Vrijzinnig humanistisch West-Vlaanderen

Niet gelovig maar wel op zoek naar zingeving? Mensenrechten, gelijkwaardigheid, verbondenheid, ecologie, kritisch denken, eigen keuzes maken – helemaal jouw ding?

Welkom bij vrijzinnig humanistisch West-Vlaanderen, een organisatie voor vrijdenkende zinzoekers! Voor ons staat het geloof in de mens centraal. Onze werking is gebaseerd op het (praktisch) vrijzinnig humanisme, een door de overheid erkende levensbeschouwing. Zo organiseren we heel wat boeiende activiteiten rond maatschappelijke thema’s. Ook verlenen we persoonlijke diensten als vrijzinnige plechtigheden en een luisterend oor.

Drie instanties hebben samen een aanbod voor jou:
de vrijzinnige ontmoetingscentra, de vrijzinnige verenigingen en de huizenvandeMens op talrijke locaties in de provincie.
Zo is er altijd gelegenheid tot een gesprek, begeleiding of activiteit in je buurt.

Wat is vrijzinnig zijn ?

Waarvoor kan je bij ons terecht ?

Waar kan je terecht?

Huisvandemens

Voor begeleiding bij ceremonies, gesprekken, zorgplanning, voordrachten, een gericht activiteitenaanbod,…

Vrijzinnige verenigingen

Voor een breed activiteitenaanbod, diensten,…

Laatste nieuws

VC De Geus Harelbeke schenkt 1260 euro aan sociaal naaiatelier

Naar jaarlijkse traditie organiseerde VC De Geus opnieuw een kaarting voor het goede doel. Dit jaar was de opbrengst 1260 euro en die werd geschonken aan het sociaal naaiatelier te Harelbeke.

Raymonda Verdyck verkozen tot nieuwe voorzitter van deMens.nu

Op de algemene vergadering van deMens.nu (23 maart 2024) werd Raymonda Verdyck verkozen tot nieuwe voorzitter. Ze neemt de fakkel over van Freddy Mortier, die zes jaar aan het roer stond van...

Activiteit 'Solidair met levende boeken' op woensdag 20 maart was ontroerende belevenis

HuisvandeMens Ieper organiseerde in het kader van de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie een activiteit waarbij 3 personen als ‘levend boek’ kwamen vertellen hoe zij reeds vaak te...
 logo VCM links RGB voor leif west-vlaanderen logo   Contact

VC Mozaïek
Overleiestraat 15A
8500 Kortrijk
T 056 37 16 15
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.vcmozaiek.be
 Persbericht 12-03-2013   - 25-03-2013
   
    Meer info over de veiling
Vrijzinnig centrum Mozaïek zet schouders onder kunstveiling ten voordele van LEIF West-Vlaanderen
 

Lieve De Cuyper
communicatie LEIF West-Vlaanderen
T 0479 91 73
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.levenshuis.nu

raadpleeg de catalogus van de veiling

raadpleeg de pagina binnen www.levenshuis.nu met alle informatie over de kunstenaars en kunstwerken
   
Op zondag 24 maart om 15u vindt in vrijzinnig centrum Mozaïek Kortrijk een kunstveiling ten voordele van het recent opgerichte LEIF West-Vlaanderen plaats. Dat is de eerste regionale uitvalsbasis van ‘LEIF’, wat staat voor ‘LevensEinde InformatieForum’. LEIF West-Vlaanderen rekent op de solidariteit van velen om haar dagelijkse werking te kunnen garanderen. Vrijzinnig centrum Mozaïek helpt mee om deze kunstveiling tot een succes te maken.
 
     
Op 27 februari gingen de deuren open van LEIF West-Vlaanderen. LEIF is een open initiatief van mensen en verenigingen die streven naar een waardig levenseinde voor iedereen, waarbij respect voor de wil van de patiënt voorop staat. Onderzoek toont aan dat er nog heel wat werk verzet moet worden voor we zover zijn. LEIF West-Vlaanderen wil op een laagdrempelige wijze ondersteuning bieden bij het uitklaren van de vele vragen rond het levenseinde. Beroepskrachten, waaronder LEIFartsen uit de regio, vormen samen met opgeleide vrijwilligers een competent team.

Het project werd in het leven geroepen door mensen die zich op vrijwillige basis engageren voor een goede zaak. De dienstverlening is ook sterk gesteund op vrijwilligerswerk.
LEIF West-Vlaanderen ontvangt geen subsidies en moet elders financiële steun vinden, o.a. uit giften en via fondsenwervingevenementen. De inkomsten gebruikt(e) LEIF West-Vlaanderen voor de aanpassing van de infrastructuur van het Levenshuis aan de specifieke noden van LEIF West-Vlaanderen: de inkom beter toegankelijk maken, een nieuw toilet plaatsen, ruimte creëren op de benedenverdieping en de lokalen opfrissen. De solidariteit van velen is ook noodzakelijk om de dagelijkse werking te kunnen garanderen: energie- en communicatiekosten, opleiding van de vrijwilligers, kantoormateriaal, documentatie en informatieve folders. Het is maar een greep uit de noodzakelijke randvoorwaarden, zonder dewelke LEIF West-Vlaanderen niet kan opereren.
Een eerste fondsenwervingevenement is al achter de rug: een filmvoorstelling op 7 maart die een aanzienlijke som in het laatje bracht. De medewerkers van LEIF West-Vlaanderen hopen dat de kunstveiling in samenwerking met Mozaïek ook een succes wordt.

Frank D’hondt, voorzitter VC Mozaïek: “Toen LEIF West-Vlaanderen een partner zocht voor de organisatie van deze kunstveiling hebben we met plezier onze medewerking toegezegd. Wij ondersteunen het evenement door onze infrastructuur ter beschikking te stellen, door de lokale promotie op ons te nemen en door onze medewerkers op 24 maart in te schakelen om het gebeuren aangenaam en vlot te laten verlopen, dat houdt bv. in dat we drank schenken aan het aanwezige publiek. Steunen van een goed doel is iets waar we graag en bewust voor kiezen, zoals we jaarlijks ook de plantjesactie voor Kom op tegen Kanker coördineren.”

Deze veiling waarvan de opbrengst gaat naar LEIF West-Vlaanderen is in elk geval een aanrader, er zullen een 20-tal werken geveild worden van onder meer kunstenaars Bart Slangen, Johan Clarysse, Koen Broucke, Nick Ervinck, Peter Lagast, Reniere & Depla, Yves Beaumont, Yves Velter, Chris Vanderschaeghe, Karl Mechnig en Tamara Van San. De kunstveiling vat aan om 15u. Vanaf 11 tot 15u doorlopend kan elke geïnteresseerde de werken al komen bekijken.

Alle info over de kunstenaars en kunstwerken en de catalogus vind je op www.levenshuis.nu en via www.vcmozaiek.be 

  VC Mozaïek op deze website

Informatie over LEIF West-Vlaanderen
   
{slider=Lees meer}
Contactgegevens:
Koningin Elisabethlaan 92 - 8000 Brugge
050 34 07 36 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - www.levenshuis.nu

doelgroep

Al wie levenseindevragen heeft, patiënten (al dan niet met een ernstige, levensbedreigende ziekte of met om het even welke aandoening) en hun familieleden, zorgverstrekkers, leerkrachten, maatschappelijk werkers,...

motivatie

Er is nood aan een toegankelijke plaats in onze provincie met een multidisciplinaire raadpleging rond het levenseinde. Het levenseinde houdt heel wat mensen bezig en er bestaat nog veel onduidelijkheid over de mogelijke beslissingen bij het levenseinde.

Het is belangrijk aandacht te besteden aan de kwaliteit van onze laatste levensfase. Je kan immers zelf instructies geven over de aard van de zorg die je later al dan niet wenst te ontvangen. De familie hierbij betrekken is belangrijk, zo kunnen zij op het cruciale ogenblik de wilsverklaring helpen uitvoeren.

methodiek

Informatieverstrekking: warm onthaal, beluisteren en beantwoorden van individuele vragen, informatie geven die mensen helpt in de keuzes bij het levenseinde. Wegwijs maken in documenten en begeleiden bij het invullen, waarbij we denken aan de verklaring voor orgaandonatie, de verklaring inzake de wijze van teraardebestelling (waarbij je het ritueel van de uitvaartplechtigheid kan vastleggen volgens zijn levensbeschouwing), de negatieve wilsverklaring en de wilsverklaring euthanasie.

Adviesverlening en consultatie: luisterend oor voor mensen (patiënten al dan niet met een levensbedreigende ziekte of psychiatrische patiënten) die ongeneeslijk zijn en hulp vragen bij hun levenseindebeslissing. De hulpvraag uitklaren, aanbevelingen formuleren, terugkoppelen bij de rechtstreekse zorgverleners mits toestemming van de patiënt.

Sensibilisatie: verspreiden van de filosofie en de goede praktijk rond het waardig levenseinde naar eerstelijnszorg en bevolking. Het opnemen van een signaalfunctie en formuleren van beleidsaanbevelingen aan de diverse overheden.
{/slider}
 
 
terug naar het overzicht ››