mei 21
2014

Op het einde van je leven wacht ‘De Groote Vakantie’

De Groote Vakantie is de naam van een theaterstuk dat gebracht wordt door toneelgezelschap De WAANzin. Zij brengen het verhaal van een jonge onderwijzeres die nog maar enkele maanden te leven heeft. Ondanks het thema ‘het levenseinde’ is de voorstelling niet zwaar op de hand. Je kan het stuk gaan bekijken in CC De Schakel Waregem op donderdag 5 juni om 20u. Het huisvandeMens Kortrijk organiseert deze activiteit in samenwerking met VC Poincaré, HVV en Jump Waregem.  

 

HuisvandeMens Kortrijk, VC Poincaré, HVV en Jump Waregem presenteren een theaterstuk dat gebracht wordt door theatergezelschap De Waanzin. Het kernonderwerp is het levenseinde: een vrouwelijke leerkracht krijgt op een dag te horen dat ze kanker heeft. De dokter velt zijn vonnis en opeens is het einde een precieze datum.
Hoe neemt ze die laatste bocht voor de eindmeet? Gelukkig zijn er een aantal anderen die dat precies kunnen vertellen: vrienden, buren, specialisten. En terwijl ze op de achtergrond het eigen slot organiseert, gooit ze ondertussen het leven van haar omgeving behoorlijk overhoop.

Ondanks het thema is ‘De Groote Vakantie’ geen voorstelling die zwaar op de hand is. Auteur Edgard Eeckman koos er expliciet voor om het onderwerp met veel humor te benaderen. Dat kan je ook zeggen van de titelkeuze voor het stuk: om de hoek wacht gewoon een eindeloos lange grote vakantie.

Aan het schrijven van 'De Groote Vakantie' gingen gesprekken met prof. dr. Wim Distelmans vooraf en het is bedoeld om de problematiek van het levenseinde meer bespreekbaar te maken.

Het levenseinde is een thema waarrond de huizenvandeMens informeren en sensibiliseren. Vandaar de keuze om deze activiteit op te nemen in het aanbod. DeMens.nu (UVV) ondersteunt ook mee de werking van LEIF, een open initiatief van mensen en verenigingen die streven naar een waardig levenseinde voor iedereen, met respect voor de wil van de patiënt. Als vrijzinnig humanisten hechten we belang aan het zelfbeschikkingsrecht van de mens. Daarom heeft het huisvandeMens ook LEIF  (LevensEinde InformatieForum) West-Vlaanderen mee opgericht en werk thet  er nauw mee samen.

De voorstelling begint om 20u, in CC De Schakel in Waregem, Schakelstraat 8. Deelname is kosteloos, kaarten reserveren via CC De Schakel: T 056 62 13 40 of www.ccdeschakel.be  
Aansluitend bij dit toneelstuk is er op zaterdag 21 juni in vrijzinnig centrum Poincaré Waregem een informatiebeurs thema ‘zorg rond het levenseinde’ met een voordracht van Wim Distelmans.


Dienstverlening huisvandeMens


Overzicht alle persberichten

Contact

huisvandeMens Kortrijk
Overleiestraat 15A, B-8500 Kortrijk
T 056 25 27 51
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer info

Over de voorstelling op 5 juni:

Ga naar de detaillpagina van de activiteit

Over de activiteit op zaterdag 21 juni:
15u-18u Informatiebeurs
Op de beurs vind je info over levenseindedocumenten (wilsverklaring euthanasie, negatieve wilsverklaring, wilsbeschikking teraardebestelling, verklaring voor orgaandonatie), lichaam afstaan aan de wetenschap, palliatieve zorgen en erfenisrecht.
18u Voordracht door prof. dr. Wim Distelmans
Deelname is kosteloos, inschrijven voor de voordracht tegen 16 juni via T 056 25 27 51 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Levenseindebeslissingen:

www.levenshuis.be 

www.leif.be

Over de vrijzinnige gemeenschap:
Lieve De Cuyper
communicatieverantwoordelijke
Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen
T 050 33 59 75
M 0479 26 91 73
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.