sept 30
2014

HuisvandeMens Ieper organiseert levenseinde informatiebeurs

HuisvandeMens Ieper organiseert een beurs met infostanden, voordrachten en een wetenschapscafé omtrent het thema ‘Zorg rond het levenseinde’. Dit op vrijdag 10 oktober van 15u tot 21u in Het Perron te Ieper.

Het levenseinde houdt heel wat mensen bezig en er bestaat veel onduidelijkheid over de mogelijke levenseindebeslissingen. Wettelijk is er de laatste jaren veel veranderd. Mensen kunnen meer en meer zelf bepalen wat ze willen maar die keuzes zijn niet vanzelfsprekend.  
De huizenvandeMens informeren en sensibiliseren rond het thema levenseinde. Consulenten maken je wegwijs in de bestaande levenseindedocumenten en in de wetgeving aangaande euthanasie, palliatieve zorg en patiëntenrechten. Je kan bij het huisvandeMens ook hulp vragen bij het invullen van een wilsverklaring. Of een vertrouwelijk gesprek hebben over je twijfels en angsten bij het levenseinde. Het huisvandeMens verleent diensten vanuit vrijzinnig humanistisch perspectief, open voor iedereen.   
Vrijzinnig humanisten hechten veel belang aan het zelfbeschikkingsrecht van de mens. Ze streven naar een waardig levenseinde voor iedereen, met respect voor de wil van de patiënt. De 5 huizenvandeMens in de provincie werken nauw samen met LEIF (LevensEinde InformatieForum) West-Vlaanderen en ze fungeren als LEIFpunten.  
Vandaar het initiatief om een beurs in te richten onder het thema ‘Zorg rond het levenseinde’. Op  de beurs bekom je informatie over levenseindedocumenten (wilsverklaring euthanasie, negatieve wilsverklaring, wilsbeschikking teraardebestelling, verklaring voor orgaandonatie) en al wat bij het levenseinde komt kijken: erfenisrecht, palliatieve zorgen, euthanasie, een afscheidsplechtigheid en omgaan met een verlies.
Doorlopend is er een infomarkt. Wat de voordrachten betreft geeft notaris Francis Moeykens een spoedcursus over het schenking- en succesierecht, Kenzy Dekimpe van het huisvandeMens geeft praktische informatie rond levenseindedocumenten en LEIFconsulent Kobe Sercu vertelt over palliatieve zorgen in het Jan Yperman Ziekenhuis. Dr. Luc Proot, één van de stuwende krachten achter LEIF West-Vlaanderen, brengt een voordracht vanuit zijn ervaring met de levenseindeproblematiek. Als afsluiter is er een debat/wetenschapscafé met moderator Sven Pichal over de ethische achtergrond van de wetgeving, het medisch verhaal achter euthanasie en stervensbegeleiding.
Deelname is kosteloos. Voor de voordrachten en het wetenschapscafé kan je inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of T 057 23 06 30.



Dienstverlening huisvandeMens en de vrijzinnig humanistische levenshouding in een notendop


Overzicht alle persberichten

Meer informatie

huisvandeMens Ieper
Korte Torhoutstraat 4
8900 Ieper
T 057 23 06 30
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.