apr 14
2015

Slotevent poëziewedstrijd Leven als lijfmotief: poëzie raakt kunst

Op vrijdag 24 april vindt de prijsuitreiking aan de laureaten van de poëziewedstrijd van het Levenshuis plaats in het Provinciaal Hof te Brugge, vanaf 19u. Tijdens deze avond draagt Maaike Cafmeyer de winnende gedichten voor en wordt kunst van Peter Jonckheere tentoongesteld.

 
Wat gaat er om in mensen, van de eerste tot de laatste schreeuw? Wat betekent zelfbeschikking? Wat is leven met hart en ziel, met lijf en leden?
Dit vormde de inspiratie voor poëtische zielen om deel te nemen aan de poëziewedstrijd van het Levenshuis, getiteld ‘Leven als lijfmotief’. Het LevensEinde InformatieForum (LEIF) West-Vlaanderen en het Centrum voor Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding (CGSO) Brugge vormen samen het Levenshuis. Zij organiseerden de wedstrijd i.s.m. Curieus West-Vlaanderen, het Poëziecentrum en het huisvandeMens.

De wedstrijd liep van begin juli tot en met eind november 2014. Het nodigde heel wat mensen uit stil te staan bij het thema zelfbeschikkingsrecht en zette mensen aan tot nadenken over hun levenservaringen. 681 gedichten werden ingestuurd door 441 verschillende dichters, waarvan 231 dichters uit Vlaanderen, 200 uit Nederland en 10 uit andere landen. 31 jongeren tussen 12 en 18 jaar stuurden een gedicht in. Alle ingezonden gedichten bestonden uit aangrijpende getuigenissen, mooie brokjes tekst, herkenbare gedachten. De jury (Daniel Billiet, Philip Hoorne en Albrecht B Doemlicht van het Venijnig Gebroed) koos hieruit 46 gedichten voor publicatie in een dichtbundel.

De prijsuitreiking van de poëziewedstrijd Leven als lijfmotief vindt plaats tijdens een slotevent op 24 april 2015 in het Provinciaal Hof te Brugge. Het wordt een feestelijke avond met poëzie, beeldende kunst en muziek waar het thema ‘zelfbeschikkingsrecht’ centraal staat (tekenend voor de werking van het Levenshuis).
Maaike Cafmeyer zal er de winnende gedichten voordragen. De juryleden-dichters lezen ook voor uit eigen werk en de muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Witte Wolven.
Peter Jonckheere, Brugs beeldend kunstenaar en grafisch ontwerper, creëerde het wedstrijdbeeld en bij elk van de 10 eerst gerangschikte gedichten maakte hij een gepersonaliseerd kunstwerk. De gedichten en de kunstwerken vormen samen een tentoonstelling die te zien zal zijn tijdens het slotevenement en later ook door Vlaanderen zal reizen. Peter verzorgde ook de lay-out en de illustraties in de dichtbundel.

Kaarten voor het slotevent kosten 10 euro en kunnen gereserveerd worden bij huisvandeMens Brugge via T 050 33 59 75 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De tentoonstelling Poëzie raakt kunst loopt door na het slotevenement van zaterdag 25 april tot en met donderdag 30 april 2015. Dagelijks open van 11u00 tot 17u00. Gratis toegankelijk.
Dit project geniet de steun van de provincie West-Vlaanderen, de Nationale Loterij en deMens.nu. Meer info: www.levenshuis.be

Programma slotevent vrijdag 24 april (deuren om 18u - aanvang om 19u - einde omstreeks 23u):

•    Leven als lijfmotief: beknopte presentatie van een geslaagd project
•    Deugdelijke voordracht van de winnende gedichten door Maaike Cafmeyer
•    Onze dichters juryleden Daniel Billiet, Philip Hoorne en Albrecht B Doemlicht van het Venijnig Gebroed lezen voor uit eigen werk met Leven als hun leidmotief
•    Vermakelijke vernissage van de tentoonstelling van Brugs beeldend kunstenaar Peter Jonckheere
•    Dirk Verhofstadt, professor media en ethiek van de RUG, bevredigt ons intellectueel met zijn kijk op zelfbeschikkingsrecht.
•    De voorzitters van het Centrum voor Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding, CGSO en LevensEinde InformatieForum, LEIF West-Vlaanderen, Chris Mestdagh en André Van Nieuwkerke schetsen zelf-beschikkingsrecht in 2 taferelen
•    Muzikale intermezzo’s met pit door De Witte Wolven van ‘t Wit Huis in Loppem
•    Goed geluimd woordje door provinciaal gedeputeerde Myriam van Lerberghe
•    Prettige prijsuitreiking
•    De gasten worden tussendoor verrast met hapjes, verzorgd door Gastrovita en een kunstbiertje of een niet alcoholisch drankje.
 

 


het Levenshuis

Contact

Geert Viaene, voorzitter van de jury/lid van de werkgroep poëziewedstrijd Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Lieve De Cuyper, communicatieverantwoordelijke poëziewedstrijd/lid van de werkgroep poëziewedstrijd - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  - M 0479 26 91 73

De dichtbundel kost 10 euro en is verkrijgbaar op het slotevent en nadien bij Curieus West-Vlaanderen, contact via T 050 47 18 93 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.