okt 09
2015

Symposium rond het verlies van een kind op woensdag 28 oktober in Ieper

De West-Vlaamse huizenvandeMens organiseren een symposium rond het verlies van een kind voor nabestaanden en professionelen. Op het programma staan een plenaire voordracht door Erik de Soir, themasessies over verschillende vormen van verlies en een optreden van Willem Vermandere. Het symposium gaat door op woensdag 28 oktober van 13u30 tem 18u in Het Perron te Ieper.

Met een symposium dat plaatsvindt op woensdag 28 oktober in Ieper willen de huizenvandeMens in de provincie het overlijden van een kind bespreekbaar maken.
De dood van een kind is een traumatische gebeurtenis en voelt altijd oneerlijk, onlogisch en onaanvaardbaar aan. Nabestaanden verliezen niet enkel een kind, maar ook een deel van zichzelf, hun verwachtingen, hun wensen en dromen over de toekomst. Niet alleen voor de naaste familieleden is alles veranderd.
De titel van het symposium: ‘Liefde die niet overgaat…wanneer een kind sterft’, verwijst naar de blijvende impact die het verlies van een jong iemand heeft op de hele omgeving.

Dit symposium sluit aan bij de dienstverlening van het huisvandeMens: rouw en rouwbegeleiding, een luisterend oor bieden, afscheidsplechtigheden verzorgen en ‘De sokken van de olifant’, een project rond het bijstaan van kinderen en jongeren bij een verlieservaring. 
 
Het groot aantal inschrijvingen, zowel van professionelen als van nabestaanden, toont aan dat het thema leeft en dat er behoefte bestaat om er over te praten en antwoorden te vinden op vragen als: Hoe je verdriet verwerken? Hoe als familielid of vriend verder na het overlijden van een kind of jongere? Wat als een kind sterft na de geboorte, door zelfdoding of door sterfte in het verkeer?

Het symposium gaat van start met een voordracht van Erik de Soir rond rouw en verdriet na het overlijden van een kind. Daarna kunnen de deelnemers kiezen tussen 4 sessies over verschillende vormen van verlies. Willem Vermandere sluit de namiddag af. Toen zijn kleinkind Rune overleed, zocht hij troost in het verbeelden, verwoorden en verklanken van zijn verdriet. Dit brengt hij op ingetogen wijze naar voor. Doorlopend is er een infomarkt en herdenkingsruimte.

Het huisvandeMens versterkt met dit symposium haar banden met organisaties als Missing you vzw, Met Lege Handen, Ouders van Verongelukte Kinderen, Ouders van een Overleden Kind en de provincie West-Vlaanderen (Oe ist campagne).

Je kan inschrijven voor het hele symposium of voor Willem Vermandere afzonderlijk. De deelnamekost is 10 euro. Vooraf inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 057 23 06 30. De plaatsen zijn beperkt.

PROGRAMMA:

Onthaal vanaf 13u

PLENAIR
13u30-14u30
Rouw en verdriet na het overlijden van een kind - Eric de Soir

THEMASESSIES IN GROEPEN 15u-16u30
KEUZES tussen:
1. ‘De Sokken van de Olifant’ : wanneer een broertje, zusje, klasgenootje,…sterft - Britt Finaut en Anne-Flor Vanmeenen
2. Wanneer een kind zelf uit het leven stapt - Frédérique Vanassche   
3. Wanneer een kind sterft in het verkeer - Pim van Baarle
4. Wanneer een kind sterft kort voor of na de geboorte - Jeannette Rietberg  
5. Wanneer een kind sterft door ziekte - Lut Celie

PLENAIR
17u – 18u Willem Vermandere

DOORLOPEND
Infomarkt en herdenkingsruimte

Het volledig programma vind je hier:

   

Dienstverlening huisvandeMens


Overzicht alle persberichten

Contact

huisvandeMens Ieper
Korte Torhoutstraat
T 057 23 06 30
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Meer info

Over de vrijzinnige gemeenschap:
Lieve De Cuyper
communicatieverantwoordelijke
Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen
T 050 33 59 75
M 0479 26 91 73
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.