dec 16
2015

HuisvandeMens Brugge brengt passie en humanisme onder de aandacht

‘Passie & Humanisme’ is de naam van het project waarbij het huisvandeMens humanisme en gepassioneerde humanisten in de kijker zet en een positief signaal wil geven. Dit gebeurt via een fototentoonstelling van Guy Kleinblatt, een gespreksavond met onder meer Johan Braeckman en Warre Borgmans en een muzikale theatervoorstelling met Jean Bosco Safari en Wanda Joosten. Het project loopt van 15 januari tot en met 3 februari 2016.

 
Wat is passie voor de mens en zijn welzijn? Wat is humanisme? Wat verbindt de echte humanisten van deze wereld? Het project ‘Passie & Humanisme’ van huisvandeMens Brugge, dat bestaat uit een fototentoonstelling, een gespreksavond en een muzikale theatervoorstelling, geeft hierop een antwoord. Coördinator Magali de Jonghe van het huisvandeMens: “In de huidige moeilijke maatschappij vinden we het belangrijk om een positief signaal te geven en de passie en drijfveren van humanisten tegen extremisme en voor solidariteit en verdraagzaamheid te tonen, én mensen te inspireren. Dit project kadert binnen de waarden van het huisvandeMens zoals openheid, vrijheid, medemenselijkheid en verantwoordelijkheid”.

In de Schipperskapel loopt van 15 tot en met 30 januari een fototentoonstelling van Guy Kleinblatt. In deze expo komen zijn passie voor de mens, met al zijn innerlijke conflicten, en zijn passie voor het beeld, namelijk zwart-wit portretfotografie, naar voor. Fotograaf Guy Kleinblatt: “Zelf ben ik een gepassioneerd humanist. Ik wilde andere gepassioneerde humanisten in beeld brengen. Humanisten zijn mensen die met een open geest en een open hart naar alle mensen kijken. Ze willen er eerst voor zorgen dat andere mensen het beter kunnen hebben. Daarna komt pas hun eigen overtuiging. Deze humanisten, positieve denkers, positioneren zich in de maatschappij tegen groeiend religieus extremisme en intolerantie."  Guy Kleinblatt kwam tot portretten van onder meer Gene Bervoets, Annick Ruyts, Etienne Vermeersch, Roland Duchatelet, Reinhilde Decleir en Dirk Verhofstadt. De fotograaf legt uit wat alles extra bijzonder maakt: "Bij elke portret zie je elke keer een soort stilleven. Het zijn voorwerpen die een cryptische beschrijving van die persoon geven. Soms kan je die meteen vertalen, een andere keer moet je er wat bij nadenken."      

Op vrijdag 15 januari om 20u vindt er een gespreksavond plaats met gepassioneerde humanisten. Humanisme wordt onder een kritische loep genomen en vanuit verschillende hoeken en terreinen bekeken en beleefd. Te gast zijn Johan Braeckman (filosoof en hoogleraar wijsbegeerte Universiteit Gent), Christophe Busch (directeur van de Dossin Kazerne), Warre Borgmans (acteur en creatieve duizendpoot), Wanda Joosten (actrice en zangeres) en Guy Kleinblatt (fotograaf). Moderator is journalist en stemacteur Peter Cremers.

Op woensdag 3 februari om 20u sluiten we het project af met de muzikale theatervoorstelling 'Human Passion'. Guy Kleinblatt: “Dit theaterproject vertelt de verhalen en toont de passie van de door mij geportretteerde mensen. Het gaat om een trialoog tussen 3 verschillende generaties die elk vanuit hun leefwereld een invulling geven aan hun perceptie rond humanisme. Gebracht in een toegankelijke muzikale voorstelling voor jong en oud door jong en oud.” In de voorstelling beschrijft Sara, met de stem van Marilou Mermans, het verhaal van haar leven aan haar kleindochter. Ze vertelt over bijzondere mensen die ze heeft  ontmoet, mensen die op hun eigen manier hun best deden om de wereld een stuk mooier te maken voor anderen. Met Jean Bosco Safari, Wanda Joosten en Jonna onder begeleiding van Steven Jacobs, Peter Verhaegen en Walter Mets.

Deelname aan de activiteiten is kosteloos maar inschrijven noodzakelijk. Alle info via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 050 33 59 75.
Programma Passie & Humanisme


Dienstverlening huisvandeMens


Overzicht alle persberichten

Contact

Over de dienstverlening van het huisvandeMens Brugge en dit initiatief: huisvandeMens Brugge, 050 33 59 75, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Over het huisvandeMens en de vrijzinnige gemeenschap in West-Vlaanderen: Lieve De Cuyper, communicatieverantwoordelijke Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. T 0479 26 91 73