apr 11
2016

Voordracht ‘Stil verdriet’ over het verlies van een baby op zaterdag 23 april in Ieper

Ouders van een overleden baby rouwen vaak in eenzaamheid. Ze komen niet altijd met hun verdriet naar buiten. Doen ze dit wel dan weet hun omgeving veelal niet hoe troost te bieden. Daarom nodigt het huisvandeMens Ieper ouders, betrokkenen en zorgverleners uit op een namiddag over ‘Stil verdriet’ op zaterdag 23 april in zaal De Peereboom in Ieper. Marleen Vertommen, ervaringsdeskundige en rouw- en verliesconsulente geeft er een voordracht over dit thema, met ruimte voor uitwisseling en interactie.

 

                                                                                 Stil verdriet, schaduwverdriet, schaduwrouw is verborgen rouw waarmee men niet altijd kan, wil of durft naar buiten komen. Het verlies van een kind voor, tijdens of kort na de geboorte is een voorbeeld van zo’n verdriet dat dikwijls in alle stilte beleefd wordt. Bovendien botsen ouders van een overleden baby meer dan eens op een muur van onbegrip bij hun omgeving en de samenleving. Hun verlies wordt vaak niet erkend of geminimaliseerd.

Dat ervaarden de West-Vlaamse huizenvandeMens ook tijdens hun symposium over het verlies van een kind in het najaar van 2015. Een groot aantal van de (meer dan 200) aanwezigen woonde er een lezing bij over het verlies van een baby. Na deze voordracht bleek dat heel wat deelnemers nood hadden aan een vervolg hierop. Een mama verwoordde het als volgt: “Ik hoop ook op getuigenissen die mij het gevoel geven niet alleen te staan. Ik hoop ook op een antwoord op hoe ik kan omgaan met mijn verdriet. Ik heb zoveel behoefte om met lotgenoten te babbelen. Kunnen jullie mij hierbij helpen?”

Deze vragen vormden voor het huisvandeMens Ieper de aanleiding om een namiddag te organiseren over stil verdriet. Zij nodigen Marleen Vertommen uit om te spreken over de verschillende vormen van stil verdriet en wat dit doet met de rouwenden. Marleen is ervaringsdeskundige, rouw- en verliesconsulente en voorzitter van Met Lege Handen vzw. Zij zal een stem proberen te geven aan het stil verdriet van de vele rouwende ouders. Dit initiatief is in de eerste plaats gericht naar ouders van een overleden baby maar andere betrokken alsook zorgverleners verwelkomen wij eveneens graag.

De namiddag gaat door op zaterdag 23 april om 14u30 (onthaal vanaf 14u) in de zaal De Peereboom, Korte Meersstraat 6A in Ieper. Deelname is kosteloos, graag inschrijven tegen 20 april via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 057 23 06 30. De samenwerkende partners zijn: Met lege handen vzw, Missing You vzw en OVOK (Ouders van een overleden kind).

 



Dienstverlening huisvandeMens


Overzicht alle persberichten

Contact

HuisvandeMens Ieper
Korte Torhoutsraat 4
T 057 23 06 30
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.